TVT Logo
Havainnekuva asunnon keittiöstä, aurinko paistaa sisälle luoden kauniit varjot.

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu on yleinen käytäntö vuokra-asumisessa. Vakuusmaksu on rahallinen vakuus siitä, että vuokralainen huolehtii sopimusvelvotteistaan ja hoitaa asuntoaan asianmukaisesti. Mikäli kaikki on kunnossa asumisen päättyessä, palautetaan vakuusmaksu asukkaalle.

Vakuusmaksun maksaminen

Vakuusmaksu tulee maksaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuusmaksun summa määräytyy mm. asunnon koon perusteella. Useimmiten vakuusmaksu on yksiöissä 450,00 € tai kaksioissa 550,00 €. Esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän vuoksi saattaa joutua maksamaan korkeamman vakuusmaksun (vakuuden enimmäismäärä on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa). Vakuusmaksun määrä kerrotaan hakijalle asuntotarjouksen yhteydessä.

Vakuusmaksu tulee suorittaa annetuilla maksutiedoilla. Huomioithan, että vakuusmaksun tiedot ovat eri kuin vuokranmaksutiedot. Vakuusmaksua ei ole tarkoitettu esimerkiksi viimeisen vuokran maksuun, vaan se tulee hoitaa normaalisti annetuilla vuokranmaksutiedoilla. Vuokrasopimuksesi alettua näet vakuusmaksun summan asukassivuillasi. Lisätietoja vuokravalvonnasta.

Maksusitoumus vakuusmaksuun

Kela voi myöntää vuokravakuuteen maksusitoumuksen. Maksusitoumus on aina asuntokohtainen ja voimassa kyseisen vuokrasopimuksen ajan. Huomaathan, että esimerkiksi vaihtaessa asuntoa tulee hakea uusi maksusitoumus. Myös määräaikaisissa vuokrasopimuksissa pitää vakuus hakea Kelasta jokaiselle jatkojaksolle erikseen. Lisätietoja Kelasta.

Vakuuden palautus poismuuton jälkeen

Vakuusmaksu palautetaan asukkaalle kohtuullisessa ajassa poismuuton jälkeen. Useimmiten tämä tapahtuu noin kuukauden kuluessa sopimuksen viimeisestä päivästä (huom. ei poismuuttopäivästä), mikäli kaikki sopimusvelvoitteet on hoidettu asiallisesti ja asunto on luovutettu hyvässä kunnossa asianmukaisesti siivottuna.

Poismuuton jälkeen asunto tarkastetaan ja asunnon kuntoa verrataan asukkaan tekemään sisäänmuuttotarkastuksen tietoihin. Tarkastuksessa katsotaan myös, että asunto ja varastotilat on tyhjennetty ja asianmukaisesti siivottu. Lisäksi ennen vakuuden palautusta tarkistetaan, että vuokralainen on hoitanut kaikki maksuvelvoitteensa vuokranantajalle. Vakuusmaksusta voidaan pidättää osa, se kokonaisuudessaan, tai lähettää lisälasku asukkaan velvollisuuksien laiminlyömisestä. Mahdollisista vähennyksistä tai lisäkuluista tehdään aina tarkka erittely. Voit tutustua asunnon tarkastukseen, loppusiivousohjeisiin ja asukaslaskutushinnastoon.