TVT Logo

Takataskussa talouden hallinnan taidot

Raha. Budjetti. Säästöt. Laskut. Arjen kiemurat. Talouden hallinnan merkitys nousee yhä tärkeämmäksi nyky-yhteiskunnassa. Maksuvaikeudet ovat kasvussa ja usein ongelmat talouden hallinnassa voivat johtaa asumiseen liittyviin ongelmiin.

Turku on mukana valtakunnallisessa vuokra-asukkaiden talous- ja velkaongelmia, häätöjä ja asunnottomuutta ehkäisevässä hankkeessa. Turun ASTA-hankkeen tavoitteina on parantaa asumisneuvonnan saatavuutta sekä kehittää ja kokeilla toimintatapoja talousneuvontaan ja elämänhallinnan tukemiseen.

– ASTA-hankkeissa halutaan vahvistaa talouteen ja velka-asioihin liittyvää tietotaitoa sekä tuoda talousneuvontapalvelut kaikkien vuokra-asujien saataville. Takuusäätiö toimii yhteistyössä asumisneuvojien sekä muiden yhteyshenkilöiden kanssa, jotka jalkauttavat tietoa asukkaiden pariin, kertoo Takuusäätiön ASTA-hankkeen projektipäällikkö Sari Nyholm.

Asumisneuvoja auttaa ja opastaa eteenpäin

Asumisneuvoja auttaa talouden hallinnassa, tukien hakemisessa ja erilaisissa elämäntilanteiden muutoksissa. Maksuvaikeudet, asunnon hoitoon liittyvät vaikeudet, asukkaiden kriisitilanteet ja erilaiset häiriötilanteet ovat esimerkkejä asumisneuvonnassa esillä olevista asioista. Asumisneuvoja onkin usein ensimmäinen henkilö, jolta haetaan apua. Hakija voi olla asukas itse tai esimerkiksi vuokranantaja, isännöitsijä tai naapuri.

– Usein asumiseen liittyvään huoleen liittyy myös talous. Talousongelmista voi olla vaikea puhua, vaikka apua ja neuvontaa on hyvin saatavilla. Ensimmäisiä askelia ongelmien ratkaisemiseksi ovat arjen saaminen hallintaan, talousneuvontaan hakeutuminen ja velkaantumisen pysäyttäminen, sanoo asumisneuvoja Maura Tiuraniemi Akseli Kiinteistöpalveluista.

Älä jää yksin huolien kanssa

Tarve talousneuvontaan on suuri. Valitettavasti usein yhteydenotto tehdään turhan myöhään, koska ihmisillä on niin kova yksin pärjäämisen tarve. Avuntarvitsija tunnistaa ja tunnustaa ongelman hitaasti.

– Kenellä tahansa voi olla talousongelmia. Ne ovat yleisiä, eivätkä ne ole ihmistä leimaava asia. Asumisneuvonta on matalan kynnyksen palvelu, johon voi ottaa helposti yhteyttä ja kysyä omasta tilanteesta, Tiuraniemi muistuttaa.

– Ei tosiaan kannata hävetä turhaan. Kaikki mokaavat joskus ja aina voi tehdä jotain, vaikka itsestä saattaisikin tuntua toivottomalta. Pitää muistaa armollisuus itseä kohtaan. Jos raha-asiat painavat, ei pidä jäädä yksin miettimään, vaan ottaa heti yhteyttä. Ei ole olemassa liian pientä syytä kysyä neuvoa, Nyholm jatkaa.

Seuraa ja suunnittele talouttasi

Nykyään mahdollisuuksia velkaantua on enemmän. Tähän vaikuttavat muun muassa työllisyystilanne, kulutustottumukset ja luottojen markkinointi. Usein velkaantumiseen liittyvät erilaiset elämäntilanteiden muutokset kuten sairastuminen tai avioero. Myös itsenäistyvät nuoret ovat vaarassa velkaantua. Tiuraniemi onkin syksyllä menossa puhumaan lukiolaisille oman talouden hallinnasta.

– On tärkeää tuntea taloudellinen tilanteensa. Korkeakorkoisia lainoja ja pikavippikierrettä kannattaa välttää, eikä velkaa tule koskaan maksaa velalla. Talouden hallinta on muutakin kuin velkaantumisen välttämistä, se on suunnittelua ja ennakoimista, Nyholm toteaa.

– Kätevä apuväline oman talouden seurantaan on esimerkiksi Penno-sovellus tai Penno-vihko, johon täytetään omat tulot ja menot. Olen itsekin testannut Pennoa, ja se auttaa näkemään asiat uudella tavalla. Rahankäyttöä on helpompi seurata ja menoja suunnitella, Tiuraniemi kannustaa.

Apua taloudenhallintaan

Penno

Maksuton työkalu rahanhallintaan. Voit kirjata päivittäiset menosi ja tulosi sekä suunnitella talouttasi paremmin. Tutustu: Penno.fi

Takuusäätiön neuvontapalvelut

Maksuton neuvonta-apu, josta voit kysyä nimettömästi esimerkiksi talouden hallinnasta, luottotiedoista tai velkojen ratkaisukeinoista.

Velkalinja p. 0800 9 8009 (arkisin klo 10–14) Kysy rahasta -chat: takuusaatio.fi (ma–to klo 12.30–15)

TVT:n asukkaiden asumisneuvonta

TVT:llä on kolme asumisneuvojaa, jotka neuvovat erilaisissa elämäntilanteissa ja taloudellisen tilanteen heikentyessä. Ota yhteyttä asumisneuvonta@tvt.fi tai tutustu: www.tvt.fi/suomi/asukkaalle/asumisneuvonta.html

Muut turkulaiset

Itä-Turussa palvelee asumisneuvoja Maura Tiuraniemi, maura.tiuraniemi@akseli.fi. Länsi-Turussa aloitti syyskuussa 2019 uusi asumisneuvoja Mirka Järvinen, mirka.jarvinen@turku.fi.

Varsinais-Suomen oikeusaputoimisto, Talous- ja velkaneuvonta p. 029 566 0430 (ma–pe klo 9–15), varsinais-suomi.velkaneuvonta@oikeus.fi