TVT Logo

Ensimmäisillä alueilla yhdenmukaiset vuokrasopimukset voimaan

TVT Asunnot käynnisti vuosi sitten vuokrasopimusten päivittämisen. Ensimmäisillä alueilla kaikilla TVT Asuntojen asukkailla on nyt yhdenmukaiset vuokrasopimukset. Tavoitteena on saada kaikkien TVT Asuntojen asukkaiden vuokrasopimukset yhdenmukaisiksi vuoden 2025 loppuun mennessä.

Tavoitteena asumisviihtyvyyden parantaminen

Vuokrasopimukset ovat 1.9.2022 alkaen yhdenmukaisia kaikissa TVT Asuntojen asuintalokohteissa Jäkärlässä, Kärsämäessä, Länsinummessa, Moisiossa, Runosmäessä, Teräsrautelassa ja Yli-Maariassa. Päivitys tehdään alue kerrallaan. Päivitys on jo käynnissä Iso-Heikkilässä, Hirvensalossa, Härkämäessä, Jyrkkälässä, Pansiossa ja Pernossa, joissa päivitetyt vuokrasopimukset tulevat voimaan 1.12.2022. Syyskuussa vuokrasopimuspäivitys käynnistyy Haritun, Katariinan, Luolavuoren, Skanssin ja Vasaramäen alueella, joissa päivitetyt vuokrasopimukset tulevat voimaan 1.6.2023. Vuokrasopimukset päivitetään, sillä TVT Asuntojen vanhimmat vuokrasopimukset olivat jo vuosikymmeniä vanhoja. Kaikkien vuokrasopimusten päivittäminen oli tarpeellista, jotta sopimukset vastaisivat nykylainsäädännön vaatimuksia. Yhtenäistämisen tavoitteena on asumisviihtyvyyden parantaminen, kun kaikkia asukkaita koskevat samat säännöt. – Monet asukkaat ovat jo odottaneet uusien ehtojen astumista voimaan ja erityisesti sitä, että prosessi kohti savutonta asumista voisi alkaa, toteaa lakimies Anne Ala-Nissilä.

Vuokrankorotusperuste tarkentuu

Päivitettyihin vuokrasopimuksiin on merkitty vuokrankorotusperuste, joka pitää lain mukaan ilmoittaa vuokrasopimuksessa (Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta, AHVL, 27 ja 32 §). Korotusehdon kirjaaminen sopimukseen ei tarkoita automaattisesti vuokrien korotusta. Vuokria korotetaan jatkossa samalla tavalla kuin ennenkin eli TVT Asuntojen tarkoituksena on jatkossakin tarjota kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja asukkailleen.

Vesi kulutuksen mukaan

Sopimuspäivitys tuo muutoksen vedenkäytön laskutukseen kohteissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit. Asukkaat maksavat vedestä kulutuksensa mukaan, joten he voivat itse vaikuttaa asumiskustannuksiinsa. Muutos perustuu EU:n energiatehokkuusdirektiiviin ja AHVL 27a §:ään.

Pertti pitelee vesilasia.

Savuttomuus asunnoissa ja kiinteistöillä

Sopimusehdot edellyttävät savuttomuutta kaikissa asunnoissa ja kiinteistöillä. Ehto selkeyttää nykytilannetta ja on linjassa tupakkalain tavoitteiden kanssa. Tupakointi on kielletty huoneistoissa, parvekkeilla, patioilla, asuntopihoilla ja talon yhteisissä tiloissa. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityllä paikoilla. Vuokralainen vastaa siitä, ettei tupakointi aiheuta haittaa muille asukkaille eikä roskaa ympäristöä.

Pertti kammoksuu tupakanhajua.

Poismuuttoehdot täsmennetty

Päivitetyissä sopimuksissa on täsmennetty poismuuttoehtoja. Asunnon on oltava tyhjennetty sekä siivottu ja kaikki avainten on oltava palautettuna muuttopäivänä viimeistään klo 21. Ehdon tarkoituksena on varmistaa se, että mahdollinen remontti pääsee alkamaan ajallaan, eikä seuraavan vuokralaisen muutto viivästy. Lisätietoja:

Pertti kantaa tavaroita.