TVT Logo
Kaksi punaista ruusua.

Pihahaaste: Puutarhakatu 42 b:n piha on käyntikortti

Puutarhakatu 42 b:ssä viihtyisä piha on asukkaiden sydämen asia. Idyllisen portsalaispihan ovat huomanneet myös monet ohikulkijat, jotka pysähtyvät portille kuvamaan pihanäkymää.

Mikä onkaan tämän pihan kukkaloiston salaisuus? – Kasvit huomaa, ketkä niitä rakastaa, perustelee Raino Koskinen ja esittelee itsensä pihan lapiomieheksi ja kastelijaksi. Pihaistutusten suunnittelusta on pääosin vastannut toinen talon asukas, Emmi Louhivuori. –On ihana asua Portsassa ja näen, että on perintötyötä vaalia portsalaista miljöötä. Meillä on johtavana ajatuksena vanhat monivuotiset perinneperennat, Louhivuori kertoo. Osa perennoista on ollut pihalla ennen heitä ja lisää perennoita on istutettu vuosien varrella.

Emmi Louhivuori ja Raino Koskinen tutkivat pihanpeittokasvia.

Talon asukkaista kaikki halukkaat ovat tervetulleita osallistumaan pihan suunnitteluun ja hoitamiseen, jos haluavat. – Hirmu kiva, että on ollut yhteisöllisyyttä. Kaikki saavat ehdottaa, mitä pihalle laitetaan. Ne, jotka tykkäävät ja nauttivat pihapuuhasta, voivat osallistua, mutta osallistuminen ei ole velvollisuus. Kaunis piha ilahduttaa kaikkia, sanoo Louhivuori. Pihan hoitokin sujuu, kun siitä on sovittu. – Sellainen neuvo, että kannattaa perustaa työryhmä, jossa sovitaan, miten pihasta huolehditaan, neuvoo Koskinen.

Yrttejä ja vaaleansininen kastelukannu.

Kolmen kopla hoitaa

– Meitä on hyvä kolmen kopla, Emmi hoitaa kukinnat, Tapio Paakkunainen hoitaa pensaat, hortensiat ja angervot eli on pensasekspertti. Mutta kun tarkemmin mietitään, niin löytyy neljäs ja viideskin. Neljäntenä on Emmin mies Pekka, joka toimii tarvittaessa autokuskina, ja viidentenä pienen kastelukannunsa kanssa häärii Emmin ja Pekan parivuotias poika.

Emmi Louhivuori ja Raino Koskinen kukkivan ruusupensaan vieressä.

Tätä porukkaa ei ole tarvinnut houkutella tilaamaan TVT:n tarjoamia viherlaatikoita, perhosbaareja ja hyönteishotelleja. Koskisen vastuulla on ollut viherlaatikon istutusten suunnittelu. Laatikossa kasvaa samettikukkia, auringonkukkia, tomaattia ja chilipensas.

Muutoin pihalle on istutettu perinteisiä perennoja: kultapiiskuja, syyseleimuja, ritarinkannuksia, sadepäivän- ja ukonhattuja, lehtosalviaa ja rönsyleimuja. Pihan kukkaloistoissa on kolme vaihetta. Keväällä kukkivat sipulikukat: tulppaanit, krookukset, narsissit ja helmililjat. Juhannuksesta alkaa toinen vaihe ja loppukesästä loistavat hortensiat ja ruusut.

Kaikissa kukkaistutuksissa on pyritty suosimaan perhosten ja pörriäisten suosimia kasveja, esim. laventelia ja verberaa. Pörriäisiä ja perhosia odotellessa pihan asukkaat saavat seurata kirjosieppojen ja muiden pikkulintujen pesintää pihapiirin linnunpöntöissä. Lue lisää:

Kirjosieppo menossa pesäpönttöön.