TVT Logo
Rauhankatu 14b rakennus huputettuna perusparannuksen aikana.

TVT saneeraa historiallista kohdetta Rauhankatu 14b:ssä

TVT Asunnot saneeraa Rauhankadulla entiseen Sisu-tehtaaseen ja sen viereiseen vanhaan asuinkerrostaloon uusia TVT-koteja. Kohteessa on aiemmin ollut TVT:n asuntoja ja toimistotiloja.

C-portaassa purkutyöt ovat tehty ja uuden rakentaminen alkaa.

Kahden historiallisesti arvokkaan rakennuksen perusparannus on edennyt suunnitelmien mukaan, ja remontin vaatimat purkutyöt on saatu jo lähes valmiiksi.

Historiallisen kohteen perusparannus eroaa monella lailla tavanomaisen kerrostalon remontoinnista. Rauhankatu 14b:n erityispiirteet tekevät kohteesta ainutlaatuisen, ja remontti tehdään vanhaa kunnioittaen.

Portaikkojen moniruutuiset, korkeat vanhat ikkunat uudistetaan vanhan mallin mukaan. Asunnoissa on paljon ikkunapinta-alaa, ja kaikki ikkunat uusitaan aiemman mallin mukaisiksi. Sisäpihan C-portaan suuri parveke säilytetään, ja asuntoihin rakennetaan ulokeparvekkeet.

Rakennusten talotekniikka uusitaan perusparannuksessa nykystandardien mukaiseksi. Tilojen pohjaratkaisut muokataan niin, että huoneistojen määrä lähes kaksinkertaistuu aiemmasta. Asuntojen keittiöt, kylpyhuoneet ja pintamateriaalit uusitaan kokonaan.

Asukkaiden sauna- ja kerhotilan yhteyteen tulee sisäpihan iso, vanha  parveke.

Rakennustaiteellisesti ja taloushistoriallisesti arvokas kokonaisuus

Turun museokeskuksen arvion mukaan talot muodostavat rakennustaiteellisesti ja taloushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

Sisäpihalla sijaitseva, alkujaan vuosina 1937–1938 Oy Seres Ab:n makeistehtaaksi suunniteltu rakennus on kertaalleen muutettu toimistotiloiksi, ja nyt se muutetaan asuinkäyttöön.

Rauhankatu 14b vanhassa portaikossa on tunnelmaa.

Sereksen tehdasrakennuksella on erityinen asema turkulaisessa rakennusperinteessä, sillä sen suunnitteli talvisodassa kaatunut turkulaissyntyinen arkkitehti Eero Urpola. Sereksen tehtaassa valmistettiin mm. Sisu-pastilleja. Makeistuotanto siirtyi Rauhankadulta Auraan vuonna 1973.

Rauhankatu 14 b:n kadunpuoleinen funkkisvaikutteinen kerrostalo on harvoja Turkuun sota-aikana rakennettuja taloja. Vuonna 1941 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jouko Ylihannu.

Rauhankatu 14b rakennuksen vanhat tiiliseinät ovat esillä purkutöiden jäljilt�ä.

70 uudistettua vuokrakotia

Kohteen pääurakoitsija on Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy. Perusparannuksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 alkupuolella. Kohteeseen valmistuu 70 uudistettua vuokrakotia.

Kerromme lisää kohteesta perusparannuksen edetessä. Asuntopohjat, vuokrat ja muut asuntokohtaiset tiedot julkaistaan, kun asuntohaku alkaa ennen kohteen valmistumista.