Mikä askarruttaa?

Olemme koonneet yhteen yleisimpiä asunnon hakemiseen ja asumiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Jos sinulla on lisää kysyttävää, lähetä kysymyksesi meille. Jos haluat henkilökohtaisen vastauksen, muista täyttää yhteystietosi.

*-kentät vaaditaan.


Hakeminen asuntoon

Valitettavasti hän ei siinä tapauksessa voi saada asuntoa kauttamme. Vuokrasopimuksen osapuolet on aina oltava yksilöitävissä ja tunnistettavissa mahdollisten ristiriitatilanteiden varalta.

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Poikaystäväsi muutosta tulee tehdä ilmoitus talonkirjoihin ja ilmoitukseen tulee myös sinun allekirjoituksesi. Ilmoitus talonkirjaa varten -lomakkeen voit ladata tästä tai voit myös hakea sen toimistostamme osoitteesta Käsityöläiskatu 3.

Poikaystäväsi tulee ilmoittaa muutostaan myös maistraatille ja postille. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi Postin verkkolomakkeella. Lisää hyviä ohjeita muuttamiseen löytyy näiltä sivuiltamme sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Sinun tulee maksaa vakuusmaksu mahdollisimman pian, jotta asunto pidetään sinulle varattuna. Maksun saat takaisin sopimuksen päätyttyä. Kun olet palauttanut kaikki saamasi asunnon avaimet, asuntotarkastaja tarkastaa asunnon ja tekee päätöksen vakuuden palautuksesta.

Voit allekirjoittaa vuokrasopimuksen, kun olet maksanut vakuusmaksun. Vuokrasopimuksen tekoa varten pitää varata erikseen aika asiakaspalvelustamme. Muista ottaa mukaan tarvittavat liitteet: tulotodistus/palkkatodistus sekä esitäytetyn veroehdotuksen erittelyosan viimeksi toimitetusta verotuksesta  (mikäli et ole toimittanut niitä asunnon hakuvaiheessa). Myös sähkösopimus tulee olla täytettynä, kun tulet allekirjoittamaan vuokrasopimusta.

Isännöinti ja kiinteistöhuolto

Kannattaa puhua asiasta asukastoimikunnalle, joka tekee aloitteen saunavuorojen vaihdosta isännöitsijälle. Isännöitsijältä voit kysyä asiasta lisää. Oman talosi isännöitsijän yhteystiedot löydät täältä tai talosi ilmoitustaululta.

Asukas voi itse tehdä remonttia, kun siihen on tarvetta. Sovi isännöitsijän kanssa tapettien vaihdosta.

Saat isännöitsijältä vara-avaimen asuntoosi. Löydät yhteystiedot täältä tai talosi ilmoitustaululta. Avaimet laskutetaan hinnaston mukaan. Löydät hinnaston täältä.

Voit selvittää oman isännöitsijäsi ja kiinteistöhuoltoyhtiösi yhteystiedoista löytyvällä hakutoiminnolla. Kirjoita ruutuun oma osoitteesi ja tuloksena saat isännöitsijän ja kiinteistöhuollon yhteystiedot.

Ota yhteyttä huoltoyhtiöön, jonka yhteystiedot löydät täältä tai talon ala-aulan ilmoitustaululta. Sovi korjauksesta ja ajankohdasta. Palvelu on sinulle maksuton. Vuotavat hanat on hyvä korjata heti, näin säästämme asumiskustannuksissa.

On mukavaa, että kohentuneen siivouksen jälki huomataan. Olemme tehneet viime aikoina muutoksia siivoushuollossa useissa kohteissamme. Talosi yleisten tilojen siivouksen hoitaa huolto-yhtiö, jonka yhteystiedot löydät täältä sekä talosi ilmoitustaululta. Siivousajankohdat voit tarkistaa huoltoyhtiöstä.

Asuminen

Jälleenvuokraus on mahdollista vuokranantajan luvalla. Huoneenvuokralain mukaan vuokralainen saa luovuttaa koko asuinhuoneiston toisen käytettäväksi enintään kahdeksi vuodeksi, jos vuokralainen työnsä, opintojensa, sairauden tai muun sellaisen syyn takia oleskelee toisella paikkakunnalla, eikä vuokran-antajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta. 

Vuokralaisen on viimeistään kuukautta ennen huoneiston käytön väliaikaista luovutusta ilmoitettava asiasta kirjallisesti vuokranantajalle. Ilmoitusta varten on saatavilla lomakepohja jälleenvuokrasopimuksesta. Lomake tulee palauttaa täytettynä TVT:n toimistoon hyväksyttäväksi. 

Huoneiston jälleenvuokrannut vastaa vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle kuuluvista velvollisuuksista. Päävuokralainen vastaa kuitenkin TVT Asunnot Oy:lle hänelle kuuluvista velvollisuuksista sekä vahingoista, jotka jälleenvuokralainen on lain mukaan velvollinen korvaamaan.

Irtisanomisen yhteydessä sinulta pyydetään yhteystietoja, jotta huoneiston vuokraamisesta kiinnostuneet asiakkaat voivat ottaa sinuun yhteyttä ja sopia kanssasi, milloin pääsisivät tutustumaan huoneistoon. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta esitellä asuntoa, asuntotarkastajamme tekevät sen puolestasi yleisavainta käyttäen

(AHVL 22 §).

Energiansäästölamppuja ei ole tarkoitettu polttokelpoisen jätteen keräysastioihin. Ne on aina eroteltava ja toimitettava sähkölaitteiden keräykseen. Sähkölaitteita otetaan vastaan maksutta lajitteluasemilla ja jätekeskuksissa. Osa lamppuja myyvistä liikeistä ottaa myös vastaan käytettyjä ja rikkinäisiä lamppuja.

Voit lukea lisää jätteiden lajittelusta Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta.

TVT toivottaa myös kotieläimet tervetulleeksi asumaan. Lemmikkieläimet eivät saa kuitenkaan aiheuttaa häiriötä muille asukkaille esim. haukkumalla öisin. Useamman eläimen pitämisestä kannattaa  keskustella isännöitsijän kanssa. Vuokralainen myös vastaa kotieläinten aiheuttamista kulumista kuten esim. raapimisjäljistä.

Hienoa, että haluatte toimia esimerkillisesti ja kierrättää toimivia huonekaluja. Kierrätyskeskukset vastaanottavat käyttökelpoisia ja ehjiä huonekaluja. Turussa toimii kierrätyskeskus Turun Ekotori, jonka aukioloajat ja tavaran vastaanottoehdot voitte tarkistaa kierrätyskeskuksen omilta sivuilta.

Maksuvaikeudet

Vanhentuneet vuokrarästit eivät suoraan ole este TVT Asuntojen vuokra-asunnon saamiselle. Esteenä voi olla esimerkiksi jatkuva velkaantuminen.

TVT Asunnot käyttää kokonaisharkintaa asuntoja myönnettäessä. Päätökseen vaikuttavat niin haettavan asunnon tarve kuin hakijan nykyiset tulotkin. Normaaliin käytäntöön kuuluu, että kaikkien hakijoiden luottotiedot tarkistetaan. Kiinnitämme huomiota hakijan kykyyn suoriutua sopimusvelvoitteista, jotta voimme solmia luotettavan vuokrasuhteen.

Tässä tilanteessa voitte hakea asuntoa ja hakemus käsitellään normaaliin tapaan.

Ota yhteyttä vuokravalvojaan tai asumisneuvojaan pikaisesti. Veloista voidaan yleensä tehdä maksusuunnitelma. Asumisneuvojalta saat lisäksi tietoa tuista, joita olet oikeutettu hakemaan. Asumisneuvoja myös selvittää tilannettasi kokonaisvaltaisesti.

Vuokravalvojien ja asumisneuvojien yhteystiedot löydät täältä.

Tärkeintä on toki huolehtia, ettei kahta vuokraa tai osavuokraa ole yhtä aikaa erääntynyt. Voisit selvitä rästistä helpoimmin lisäämällä vuokraan lyhennystä rästistä, esim. vuokra + 80 euroa. Näin sinun ei tarvitse odottaa maksamista siihen asti, kunnes koko vuokrarästi on koossa. Ei kuitenkaan kannata pitää normaalitilanteena sitä, että vuokra maksetaan aina kuukauden myöhässä. Vuokranantajan joustovara pienenee, mikäli sinulle tuleekin vielä muita yllättäviä talousmenoja. Tulevista maksukehotuksista näet, kuinka paljon saatava on pienentynyt.

Vuokranmaksu on ensiarvoisen tärkeää hoitaa. Jos et pysty maksamaan vuokraa, ota yhteyttä vuokravalvontaamme. Vuokravalvojien yhteystiedot löydät täältä.

Olethan muistanut ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työvoimatoimistoon? Olet todennäköisesti oikeutettu työttömyyskassan työttömyyspäivärahaan tai Kelan työttömyysetuuteen. Kelasta voit myös hakea asumistukea ja tarkistaa, oletko oikeutettu saamaan toimeentulotukea. Jos tarvitset asioittesi selvittelyyn apua, voit ottaa yhteyttä alueenne asumisneuvojaan. Asumisneuvojien yhteystiedot löydät täältä.

Ensiksikin on hienoa, että olet siirtänyt maksun suoraan TVT Asunnoille. Jos joskus sovit maksuohjelmasta, meidän on TVT:llä hyvä tietää, että asumiseen tarkoitettu tuki ei ole mennyt muuhun käyttöön. Mutta palataan kysymykseen: Sinulle ei tule uutta laskua. Vähennä vain tuen osuus laskusta ja maksa erotus samalla viitenumerolla TVT:lle.

Voit ottaa käyttöön esimerkiksi e-laskun tai suoramaksun. E-lasku on helppo ja monipuolinen tapa maksaa laskut. Saat e-laskun suoraan verkkopankkiisi ja maksat sen sieltä parilla klikkauksella. Voit myös automatisoida toistuvat maksut. Suoramaksu sopii maksajalle, jolla ei ole käytössään verkkopankkia. Saat laskun tiedot etukäteen ja lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Suoramaksusopimus tehdään omassa pankissa.

Onnistuu. Anna toiselle maksajalle maksun saajan eli vuokranantajan nimi, tilinumero, maksajan tiedot (sinun nimesi ja osoitteesi), viitenumero sekä summa. Jos viitettä ei ole, maksajan tiedot (vuokralaisen) ovat entistä tärkeämmät, jotta vuokranantaja osaa kohdistaa suorituksen sinun laskuusi.