Ennen kuin lähdet

Harmi, että olet lähdössä, mutta toivottavasti viihdyit kanssamme! Ennen kuin muutat, muistathan tyhjentää ja siivota asuntosi, ja hoitaa kaikki muuttoon tarvittavat asiat. Tälle sivulle olemme koonneet ohjeita ja tietoja, joista voi olla sinulle hyötyä.  

Asunnon irtisanominen

Sinun tulee irtisanoa vuokrasopimuksesi kirjallisesti. Irtisanomisaika on yksi kuukausi. Voit irtisanoa sopimuksesi päättymään joko kuukauden 15. tai viimeinen päivä. Jos irtisanot vuokrasopimuksesi kuukauden 1.-15. päivä, sopimukseksi päättyy aikaisintaan seuraavan kuukauden 15. päivä. Päättymispäiväksi voidaan määrittää myös myöhäisempi ajankohta. Irtisanomisilmoituksen tulee olla perillä asiakaspalvelussamme viimeistään 15. päivä.

Jos irtisanot vuokrasopimuksesi 15. päivän jälkeen, sopimuksesi päättyy aikaisintaan seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Päättymispäiväksi voidaan määrittää myös myöhäisempi ajankohta. Irtisanomisilmoituksen tulee olla perillä asiakaspalvelussamme viimeistään kuun viimeisenä päivänä.

Mikäli vuokrasopimus on tehty usean henkilön nimiin, on myös irtisanomisilmoituksen oltava kaikkien vuokralaisten allekirjoittama.

Jos useasta vuokralaisesta vain yksi on lähdössä, hänen tulee omalta osaltaan tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus. Muutoin hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnosta. Avio- tai avopuoliso on lain mukaan yhteisvastuussa vuokrista asumisajaltaan, vaikka ei olisi sopimusosapuoli.

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä ja vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan tulee toimittaa kuolin- tai virkatodistus yhtiölle sekä irtisanoa asunto kirjallisesti.

Lataa irtisanomislomake

Voit vaihtoehtoisesti irtisanoa vuokrasopimuksesi sähköisesti. Sähköinen irtisanominen edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksilla. Jos vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, kaikkien osapuolien tulee irtisanoa vuokrasopimus omilla tunnuksillaan, jos asunto jää tyhjäksi.

Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan edellä mainittuja määräaikoja riippumatta irtisanomisen toimitustavasta.

Siirry sähköiseen irtisanomiseen


Poismuuttoilmoitus

Kun muutat asunnosta pois, tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Muuttoilmoituslomakkeita saat posteista ja maistraatista.


Muuttosiivous

Muuttaessasi asunnosta tyhjennä huoneistosta kaikki omat tavarasi (huonekalut, ikkunaverhot, taulut, kukat, julisteet, tarrat, vaatteet, roskat jne.) sekä siivoa asunto ja varastotilat perusteellisesti ja huolellisesti. Siivoa myös asuntoon kuuluva parveke tai piha-alue. Huolehdi autosi ja kaikki hallintaasi kuuluva omaisuutesi pois pysäköintialueelta.

Tee muuttosiivous ennen avainten luovutusta. Siivoa asunto niin hyvin, että uusi vuokralainen voi ottaa huoneiston siivouksetta käyttöönsä. Mikäli laiminlyöt muuttosiivouksen, on vuokranantajalla oikeus pidättää siivouskulut vakuusmaksustasi tai laskuttaa erikseen siivouksesta aiheutuneet kulut.

Asunnon muuttosiivouksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota seuraaviin asioihin:

Keittiö

 • Puhdista liesi ulko- ja sisäpinnoilta ja pese uunipellit ja ritilät.
 • Vedä liesi pois paikoiltaan ja puhdista taustat sekä lattia.
 • Sulata jää-, viileä- ja pakastekaappi ja puhdista ne huolellisesti. Varo, etteivät sulatusvedet valu lattialle. Jätä kylmälaitteiden ovet auki ja tarkista, että kaapeista on virta katkaistu.
 • Puhdista liesituuletin/ilmanvaihtoventtiili rasvasta ja pese tuulettimen rasvasuodatin.
 • Tyhjennä roska-astiat ja pese ne, tyhjennä kaapit ja pyyhi ne puhtaaksi.
 • Pese tiskialtaat ja pöytätaso huolellisesti.
 • Pese myös lattia.

WC, pesu- ja saunatilat

 • Pese wc-istuin, käsienpesualtaat ja hanat huolellisesti. Ruostejäljet saat pois happamalla pesuaineella. Pese myös seinät, lattiat ja lattiakaivot.
 • Lattiakaivosta tulee ennen pesua poistaa suojakansi, minkä jälkeen kaivosta poistetaan irtonainen lika, esim. hiustupot. Pese lattiakaivo ja sen osat lämpimällä vedellä, desinfioivalla peruaineella ja harjalla.
 • Saunan lauteet tulee pestä puhtaaksi, samoin lattia.

Muut huonetilat

 • Siivoa lattioilta irtonainen lika, pese lattiat ja pyyhi lattialistat.
 • Pyyhi kostealla liinalla kaikki kaapit, hyllyt ja ovet.

Ilmanvaihtoventtiilit

 • Puhdista kaikki huoneiston ilmanvaihtoventtiilit (älä muuta säätöasentoa).

Ikkunat

 • Pese ikkunat tarpeen mukaan (talvella vain sisäpinnat). Poista ennen pesua ikkunoista kaikki tarrat ja ikkunamaalaukset.

Teemme ennen muuttoa huoneistossa tarkastuksen, jossa toteamme huoneiston kunnon ja siisteyden. Asumisesta ja huoneiston iästä johtuva normaali kuluminen otetaan tarkastuksessa huomioon. Muista, että kulunut ja likainen pinta ovat eri asioita.


Avainten palautus

Kun olet hoitanut loppusiivouksen etkä enää käy huoneistossa, palauta kaikki huoneiston avaimet ja muut hallussasi olleet kiinteistön avaimet (kuten yleisten tilojen avain ja sähkölämmityspistorasian tai postilaatikon avain) TVT Asuntojen toimistoon Käsityöläiskatu 3:een vuokrasopimuksen päättymispäivään mennessä. Älä milloinkaan luovuta avainta seuraavalle asukkaalle. Jos huoneiston avaimia on hävinnyt, huoneistokohtaiset lukot joudutaan sarjoittamaan uudelleen ja kustannukset peritään asukkaalta erillismaksuna tai pidätetään palautettavasta vakuudesta.


Mitä asuntoon jätetään

Varmista ennen lähtöäsi, että asuntoon jää asunnon huoltokansio, jos sellainen on asuntoon muuttaessasi siellä ollut. Koneiden ja laitteiden käyttöohjeet sekä muut huoneistolle kuuluvat julkaisut tulee myös jättää asuntoon.

Jos olet asennuttanut asuntoosi sälekaihtimet, ulko-oven varmuusketjun tai ovisilmän, jätä ne paikoilleen.

Suosittelemme, että jätät mahdollisen palapeilin paikoilleen, jos se on asennettu eteiseen. Mikäli irrotat palapeilin, korjaa seiniin jäävät jäljet.

Kaikki huoneistoon kuuluvat tavarat ja tarvikkeet, kuten kodinkoneet, kaapit, ilmastointiventtiilit, ikkuna-avain, palovaroitin, kuivatuskaapin ritilät, jätesangot, kattorasiat ja riviruuviliittimet (sokeripalat) tulee jättää asuntoon.

Mikäli huoneistossa on ollut käytössä oma astianpesukoneesi, muista palauttaa keittiökalusteisiin alun perin kuuluneen kaapin osat paikoilleen ja ennalleen. Huolehdi siitä, että vesi- ja viemäriliittymät on tulpattu. Myös pyykinpesukoneen viemäriliittymä pitää tulpata vesivahingon välttämiseksi. Jos et itse saa liittymiä tulpattua, ota yhteys kiinteistöhuoltoon.


Muuttajan muistilista

 • Irtisano vuokrasopimuksesi ajoissa. Muuttoilmoitus ei ole sama kuin vuokrasopimuksen irtisanominen.
 • Tee sähkösopimus.
 • Siirrä laajakaistasopimuksesi.
 • Siirrä kotivakuutuksesi.
 • Tee muuttoilmoitus.
 • Tee postiin osoitteenmuutosilmoitus.
 • Ilmoita Kelalle muuttosi, jos saat asumistukea.
 • Varmista, että vuokrat ja muut maksut on maksettu.
 • Siivoa huoneisto. Huoneiston siivouksen maksaa lähtevä asukas.
 • Tyhjennä huoneisto ja käytössä olleet varastotilat kokonaan.
 • Luovuta kaikki avaimet toimistoon.


Keneltä apua?

Jos sinulla on kysyttävää asunnostasi tai asumisesta, ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon tai isännöitsijään. Yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta tai Ota yhteyttä -sivulta.