Hyödyllistä tietoa asumisesta

Toivomme, että viihdyt asukkaanamme. Täältä löydät huoneiston hoitoon, yleisiin tiloihin ja muuhun asumiseen liittyvää tärkeää tietoa.

Huoneisto

Asuminen on helppoa ja mukavaa, kun hoidat huoneistoa huolellisesti ja ilmoitat vioista välittömästi. Mikäli haluat muuttaa asuntosi ilmettä, neuvottele asiasta isännöitsijäsi kanssa.

Muistathan, että asukkaana olet vastuussa huoneistosi vahingoista, jotka itse, perheenjäsenesi tai vieraasi on aiheuttanut tahallisesti tai huolimattomuudella. Isännöitsijällä on oikeus asunnon kunnon tarkastamiseen etukäteen sovittuna ajankohtana.

Sähkölaitteet

Kiinteiden sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain valtuutettu asentaja. Lamput ja sulakkeet voit vaihtaa itse. Sulakkeiden, lamppujen ja loisteputkien hankinta sytyttimineen sekä asennus kuuluu asukkaalle.

Kylpy- ja pesuhuoneen pistorasiat ja useimmat keittiön pistorasiat on suojamaadoitettu. Uusimmissa asunnoissa kaikki pistorasiat on suojamaadoitettu. Sellaisiin pistorasioihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn kojeen pistotulpan. Kosteissa tiloissa on vaarallista käyttää sellaista sähkölaitetta, joka on kytketty tavalliseen pistorasiaan kostean tilan ulkopuolella.

Antenni ja puhelinlaitteet

Huoneistojen antennipistorasiassa on liitäntäpiste radion ja tv:n antennijohdolle. Huoneistoissa on vähintään yksi kiinteä puhelinpistorasia tai atk-rasia.

Lisäantennilaitteiden asentaminen on kielletty. Isännöitsijä poistaa itse asennetut johdot ja antennit ja veloittaa kulut asiakkaalta.

Laajakaista

TVT:n kokonaan omistamissa taloissa vuokraan sisältyvät 100 Mbit/s laajakaista- ja kaapeli-tv-palvelut peruskanavineen. Saadakseen palvelut asukkaan tulee tilata ne Telialta. Mikäli haluat nopeamman laajakaistayhteyden tai maksullisia tv-kanavia, ota yhteyttä Teliaan.

Kylmäsäilytyslaitteet

Jääkaappi kuuluu huoneistojen perusvarustukseen ja osassa huoneistoja on myös pakastin. Jääkaapin oikea säilytyslämpötila on +5 ⁰C ja pakastimen –18 ⁰C. Puhdista liesi ja jääkaappi säännöllisesti, myös niiden takaa. Puhdista samalla jääkaapin putkisto pölystä.

Pakastimen sulatus kannattaa tehdä säännöllisesti, ainakin kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Jääkaapin tai sen pakastelokeron sisäpintoihin ei saisi koskaan päästää kertymään huurretta, koska huurrekerros lisää laitteen sähkön kulutusta huomattavasti. Anna pakastimen ja jääkaapin sulaa itsekseen, ovi auki. Älä käytä minkäänlaista teräasetta, kun irrotat jäätä!

Jos jääkaapissa on automaattinen sulatus, saattaa sen sulamisveden poistoputki huomaamatta tukkeutua. Jos poistoputki on tukossa, valuu sulamisvesi lattialle ja saattaa aiheuttaa kosteusvaurion.

Puhdista myös jääkaapin ja pakastimen takana oleva lauhdutin pölystä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Voit vetää kylmälaitteet ulos kalusteista puhdistuksen ajaksi.

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja niitä tulee olla jokaisessa kerroksessa vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m² kohti. Palovaroittimen kunnossapito, pariston vaihto ja uuden hankinta kuuluvat lain mukaan asukkaan velvollisuuksiin. Uudemmissa taloissa palovaroitin on kytketty sähköverkkoon kiinteästi ja tällöin TVT Asunnot vastaa varoittimen huollosta.

Sijoita palovaroitin kattoon sellaiseen paikkaan, jossa puolen metrin etäisyydellä ei ole korokkeita, palkkeja tai muita savukaasujen leviämistä ohjaavia esteitä.

Älä asenna palovaroitinta puolta metriä lähemmäs seinää. Älä myöskään kiinnitä palovaroitinta suihkun, saunan tai muiden kosteiden tilojen, tulisijojen, ilmanvaihtoventtiilien tai lieden läheisyyteen.

Oikea sijoituspaikka ennaltaehkäisee palovaroittimen virhehälytykset. Palovaroittimen voit kiinnittää kattoon ruuvein tai jopa tarralla. Lue hankkimasi palovaroittimen asennusohjeet ja toimi niiden mukaan.

Lisälaitteet

Mikäli olet asettanut asuntosi ulko-oveen isännöitsijän luvalla varmuuslukon tai ovisilmän, et saa ottaa niitä mukaasi muuttaessasi. Myös ikkunoihin asennetut sälekaihtimet tulee jättää paikoilleen.

Vesi- ja viemärilaitteet

Ilmoita vuotavasta wc-pytystä tai hanasta välittömästi kiinteistöhuoltoon. Pienikin jatkuva vuoto aiheuttaa suuren ylimääräisen vesilaskun. Tarkkaile myös keittiön muovisia viemäriputkia, koska niiden tiivistysrenkaat saattavat ajan myötä alkaa vuotaa. Kiristä tiivistysrenkaat käsin. Ellei kiristäminen auta, ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan.

Älä huuhdo keittiön astianpesupöydän altaan viemäriin kahvinporoja, suurta määrää rasvaa äläkä mitään muuta kiinteää.

Älä koskaan päästä viemäriin mitään, mikä ei hajoa vedessä. Älä heitä vessanpyttyyn siteitä, vaippoja, tamponeja, vanupuikkoja, vanua eli pumpulia, hammaslankaa tai lemmikkieläinten hiekkoja, koska viemäri voi tukkeutua.

Vesilukot ja lattiakaivot

Jos keittiön astianpesupöydän tai kylpyhuoneen pesuallas tyhjenee poikkeuksellisen hitaasti, puhdista allasviemärin vesilukko. Varmista puhdistamisen jälkeen, että vesilukon osat on kiristetty riittävän kireälle. Näin vuotoja ei pääse syntymään. Jos viemäri tukkiutuu kokonaan, ilmoita asiasta välittömästi kiinteistöhuoltoon.

Vesilukot ja lattiakaivot kuivuvat, jollei viemäriin lasketa vettä pitkään aikaan. Asunnossa saattaa tällöin tuntua viemärin haju.

Puhdista märkätilojen lattiakaivot riittävän usein, ainakin kerran kuukaudessa. Käytä aina suojakäsineitä puhdistaessasi lattiakaivoa.

Lattiakaivon puhdistus

 1. Nosta lattiakaivon ritilä paikoiltaan.
 2. Puhdista lattiakaivo hiuksista ja muusta kiinteästä aineesta.
 3. Pese lattiakaivo ja sen osat lämpimällä vedellä, desinfioivalla pesuaineella ja harjalla.

Pyykinpesu- ja astianpesukone

Pyykinpesukone ja astianpesukone eivät kuulu asuntojen perusvarusteluun.

Pyykinpesukoneen liittämisestä vastaa asukas. Teetä asennukset määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen pitää olla paineenkestäviä. Virheellisesti tehtyjen pesukoneliitäntöjen vuoksi omalle tai toisen asunnolle aiheutuneista vahingoista vastaa asukas.

Voit tilata astianpesukoneen letkujen liitostyön kiinteistöhuollon kautta. TVT Asunnot maksaa astianpesukoneen liittämisen.

Asenna astianpesukone keittiökalusteita rikkomatta. Säilytä puretut kalusteet asunnon varastossa ja asenna ne pois muuttaessasi paikoilleen. Kun viet astianpesukoneen muuton yhteydessä asunnosta pois, tulppaa koneen liitäntään käytetyt vesijohtoputket vuotojen estämiseksi.

Valvo aina pesukoneiden toimintaa. Älä jätä niitä päälle, kun poistut kotoasi. Kun pyykinpesukone tai astianpesukone ei ole toiminnassa, pidä vesihana suljettuna, sillä jatkuvasta vedenpaineesta johtuen vesiletku saattaa irrota ja aiheuttaa vesivuodon.

Kylpyhuone

Suihkun jälkeen lattiat kannattaa kuivata kuivauslastalla. Kylpyhuoneen lattia ja seinät suihkun ympäristössä kannattaa pestä huolellisesti pesuaineella ja sienellä muutaman kerran kuukaudessa.

Kun kylpyhuoneessa on pyykkiä kuivumassa tai sen ilma on muusta syystä kostea, on hyvä jättää kylpyhuoneen ovi raolleen, jotta ilma kiertäisi paremmin ja kosteus haihtuisi nopeammin.

Jos kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa muovitapetit, laatat tai muut pinnoitteet irtoavat seinistä tai lattiasta, on siitä syytä välittömästi ilmoittaa kiinteistönhoitajalle. Ilmoittamatta jätetty vesivuoto tai kosteusvaurio aiheuttaa huoneenvuokralain mukaisen korvausvelvollisuuden.

Asuntokohtaiset saunat

Pidä saunan raitisilmaventtiili aina auki. Saunassa on oltava riittävä ilmanvaihto, jotta käytön aikana syntynyt kosteus pääsee haihtumaan mahdollisimman nopeasti. Jos saunatilassa on ikkuna, on sen avaamisesta hyötyä saunatilan kuivumiselle vain kesäaikaan.

Pidä saunan kiuasta päällä vielä noin 20–30 minuuttia saunomisen päätyttyä. Tuuleta sauna mahdollisimman tehokkaasti – näin estät saunan puurakenteiden ennenaikaisen vaurioitumisen.

Puhdista sauna lauteineen muutaman kerran vuodessa saunan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Tarvittaessa kiinteistöhuolto hankkii uudet kiuaskivet, jotka vaihdetaan itse.

Lattiat

Lattia on tavallisesti päällystetty PVC-pintaisella muovimatolla tai laminaatilla, jota ei tarvitse vahata. Saat lattian pysymään tasaisena ja siistinä käyttämällä huonekalujen alla huopa- tai muovipaloja, jotka suojaavat lattiaa tummilta petsijäljiltä. Petsijäljet saattavat aiheuttaa lattian uusimisen, koska petsi imeytyy lattiapinnoitteen sisällä jättäen tummat jäljet pysyvästi lattiaan.

Vältä siivouksessa veden liiallista käyttöä, koska se voi johtaa kosteusvaurioihin.

Lämmityslaitteet

Asuntojen lämpö pyritään pitämään keskeltä huonetta mitattuna +20–22 ⁰C, joka on tutkimusten mukaan sopivin huoneen lämpötila. Parhaat yöunet saat vähän viileämmässä, noin +19 ⁰C:n lämpötilassa.

Asunnoissa voi tuntua hetkellisesti viileältä syksyllä ennen varsinaisen lämmityskauden alkamista sekä talvella, kun ulkolämpötila muuttuu nopeasti. Lämmön tuntemus on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Valtaosassa taloista on vesikeskuslämmitys ja termostaattiset patteriventtiilit. Vaikka patterit tuntuvat viileiltä, huoneiston lämpö saattaa silti olla riittävä.

Älä peitä termostaattiventtiiliä verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatti katkaisee lämmityksen ja huone viilenee. Päinvastoin käy, jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa. Jos asunnon tai jonkin huoneen lämpötila nousee liikaa, älä päästä ylilämpöä pois tuulettamalla, vaan säädä pattereiden lämpötila alhaisemmaksi.

Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5–7 %.

Vähäinenkin yleisen lämpötilan nosto aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia kaikille asukkaille ja nostaa vuokraa.

Asukas ei voi muuttaa patteriventtiilien asetusarvoja, vaan ainoastaan säätönupilla tulee etsiä sopivaa lämpötilaa.

Jos huoneessa tuntuu vetoa, ongelmaa ei ratkaista sisälämpötiloja kohottamalla, vaan tiivistämällä vuotokohdat. Tarkasta ikkuna- ja ovitiivisteiden kunto, tarvittaessa saat apua kiinteistöhuollosta.

Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia ja rakennuksen kuntoa. Ilmanvaihdon avulla asunnon ilman epäpuhtaudet, kosteus ja hajut pysyvät kurissa. Perehdy tarkasti oman asuntosi ilmanvaihtolaitteiden käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Ilmoita ilmanvaihdossa havaitsemistasi vioista kiinteistöhuoltoon. Huomioi, että ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia.

Koneellinen ilmanvaihto toimii pääsääntöisesti koko ajan. Jos kotitalossasi on koneellinen yhteiskanavapoisto, et voi säätää ilmanvaihtoa huoneistokohtaisesti. Yleisimpinä ruoanlaitto- ja kylpyaikoina ilmanvaihto toimii normaalia suuremmalla teholla. Kovalla pakkasella poistoilmapuhallin käy pienellä teholla, jotta energiaa säästyisi ja asunnossa olisi vetoa mahdollisimman vähän.

Jos kotitalossasi on huoneistokohtainen poistoilmalaitteisto tai koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, voit säätää sitä liesituulettimen valintakytkimillä.

Rasvasuodattimella ja puhaltimella varustettu liesituuletin vähentää ruoanvalmistuksessa syntynyttä käryä. Liesituulettimen, -kuvun tai talotuulettimen rasvasuodatin tulee pestä säännöllisesti. Keittiön liesikuvun rasvasuodatin kannattaa pestä ainakin kerran kuussa vedellä ja pesuaineella.

Poistoilmahormiin liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen. Vain aktiivihiilisuodattimella varustetut liesituulettimet ovat sallittuja. Niidenkin asentamiseen tarvitset isännöitsijältä luvan. Suodatin tulee uusia riittävän usein.

Koneellinen ilmanvaihto riittää yleensä tuuletukseen. Katolla oleva huippuimuri imee ilmaa asuntojen keittiöistä, kylpyhuoneista ja vaatehuoneista poistoventtiilien kautta. Raitista ilmaa virtaa huoneistoon ikkunatiivisteiden välissä olevista raoista, uudemmissa ja peruskorjatuissa taloissa korvausilmaventtiileistä. Älä tuki näitä tuloilmareittejä.

Poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että poistuvat ilmamäärät ovat oikeat. Venttiilien säätöjä ei saa muuttaa, koska se voi sekoittaa koko talon ilmanvaihdon. Ellei ilmanvaihto toimi, poistoventtiilit ovat yleensä tukkeutuneet tai ne on tukittu. Poistoventtiilin rungon ja lautasen väliin kerääntyy helposti pölyä ja rasvaa, jotka tukkivat venttiilit. Siksi on tärkeää, että puhdistat venttiilit riittävän usein esim. harjalla ja pesuaineliuoksella. Tätä varten irrota venttiilit kehikkoineen kiertämällä kehikkoa neljäsosa kierrosta vastapäivään.

Parveke

Pidä parveke aina puhtaana ja roskattomana. Luo parvekkeelta lumet pois talvella pintaa vaurioittamatta. Huolehdi, että parvekkeen vedenpoistumisaukot ovat roskattomat. Parveketta ei ole tarkoitettu varastotilaksi, jätteiden säilytyspaikaksi eikä eläinsuojaksi.

Ruoan grillaaminen parvekkeella ei ole sallittua muille asukkaille aiheutuvan käry- ja savuhaitan vuoksi.

Sijoita kukkalaatikot ja -ruukut parvekkeen kaiteiden sisäpuolelle, etteivät ne pääse putoamaan alas parvekkeelta. Aseta pyykinkuivatusnarut tai -telineet siten, etteivät ne näy pihalle tai kadulle.

Älä riiputa vuodevaatteita, mattoja äläkä mitään muutakaan kaiteiden yli. Vuodevaatteiden ja mattojen tomuttaminen ja tamppaaminen parvekkeilla ei ole sallittua. Älä heitä roskia, tupakantumppeja äläkä mitään muuta parvekkeelta alas.

Asuntopiha

Jos asuntosi on luhti- tai rivitalossa, olet velvollinen huolehtimaan asuntoosi kuuluvasta pihasta. Siisti ja hyvin hoidettu asuntopiha parantaa koko talon yleisilmettä. Vastaavasti yksikin huonosti hoidettu tai epäsiisti piha voi pilata muuten hyvin hoidetun pihapiirin kokonaisilmeen. Jos laiminlyöt velvollisuutesi, joudumme kunnostamaan pihasi kustannuksellasi.

Aidat kuuluvat rakennuslupien piiriin ja niistä vastaavat rakennusvalvontaviranomaiset. Isännöitsijä voi poistattaa ilman lupaa asennetut rakenteet  asukkaan kustannuksella.

Mikäli olet istuttanut omaan pihaasi kukkia tai pensaita, jätä ne muuttaessasi paikoilleen. Suureksi kasvavia puita ei saa istuttaa omaan pihaan.

Lemmikkieläimet

Tavanomaisten seura- ja kotieläinten pitäminen huoneistossa on sallittua, elleivät eläimet tuota häiriötä tai vahingoita huoneistoa. Kennel- ja eläintenkasvatustoiminta on kielletty. Kissan raapimia tai koiran tahraamia tapetteja ei pidetä normaalina kulumisena, vaan lemmikkieläinten aiheuttamat korjauskustannukset peritään vuokralaiselta täysimääräisenä. Omistaja huolehtii siitä, etteivät eläimet säikyttele tai pure ihmisiä tai aiheuta muuta vaaraa tai vahinkoa.

Pidä lemmikkieläimesi portaissa ja piha-alueilla aina kytkettynä. Älä päästä lemmikkiäsi kytkettynäkään hiekkalaatikoille tai muille lasten leikkialueille. Huolehdi myös siitä, ettei koirasi häiritse muita toistuvalla haukunnalla tai ulvonnalla.

Kotivakuutus

TVT Asuntojen ottama kiinteistön täysarvovakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot, mutta asukkaan huolimattomuudesta tai tuottamuksellisuudesta aiheutuneet vahingot on asukkaan korvattava. Suojataksesi oman irtaimistosi hanki kotivakuutus.

Järjestyshäiriöt

Olet saanut yleiset järjestyssäännöt vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Tutustu niihin huolellisesti ja noudata niitä. Käyttäydy asiallisesti ja ota huomioon talon muut asukkaat. Mikäli joku ei noudata sääntöjä, voit tehdä häiriöilmoituksen ja ottaa yhteyttä talosi isännöitsijään.

Sovi ennakkoon naapureiden kanssa, jos aiot pitää juhlat tai aiheutat tilapäistä meteliä. Muista, että olet vastuussa myös vieraittesi aiheuttamista häiriöistä tai vahingoista. Alaikäisen tekemästä ilkivallasta on vastuussa hänen huoltajansa.

Asukkaalle ja talolle kuuluvien tehtävien jakautuminen

Asunnon ja asuintalon kunnossapitoon osallistuvat omalta osaltaan sekä asukas että TVT.

Seinät, ovet, ikkunat

 • Yhtiön tilaaman ulko-oven käyttölukon uudelleen sarjoituksen kustannukset, mikäli avain katoaa
 • Asunnon ulko- ja sisäovien saranoiden ja lukkojen voitelu

Lämmitys ja ilmanvaihto

 • Poisto- ja korvausventtiilien puhdistus
 • Liesituulettimen tms. suodattimien puhdistus

Märkätilat ja ilmanvaihto

 • Parvekkeen puhtaanapito ja sen vedenpoistoaukkojen puhdistus
 • Märkätilojen lattioiden ja seinien kunnon tarkkailu
 • Vesihanojen suuttimien puhdistus
 • Pyykin- ja astianpesukoneen letkujen hankkiminen ja pyykinpesukoneen liittäminen vesijohto- ja viemäriverkkoon
 • Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistaminen
 • Vesihanojen ja wc-istuimen tarkkailu vuotojen varalta
 • Saunan kiuaskivien vaihto

Sähkölaitteet

 • Lamppujen ja loisteputkien sekä loisteputkivalaisinten sytyttimien hankinta ja vaihto
 • Sulakkeiden hankinta ja vaihto
 • Antenniliitosjohtojen hankinta
 • Palovaroittimen ja sen paristojen hankinta
 • Kylmäkalusteiden lauhduttimien ja jääkaapin sulamisvesiputken puhdistus
 • Jääkaapin ja lieden taustan puhtaanapito

Piha-alueet

 • Oman piha-alueen puhtaanapito, nurmikonleikkuu ja pensaiden hoito
 • Rivitaloasunnon ulko-oven edustan puhtaanapito, lumenluonti ja hiekoittaminen

Seinät, ovet, ikkunat

 • Asunnon rakennustekniset korjaustyöt
 • Ulkoseinien, kantavien rakenteiden ja parvekkeiden huolto
 • Lämmöneristeiden huolto
 • Ulko- ja parvekeovien sekä niihin liittyvien osien huolto
 • Ulko-oven käyttölukon huolto
 • Ikkunoiden ulko- ja sisäpuitteiden, karmien, helojen yms. osien huolto
 • Ikkunatiivisteiden huolto
 • Talon asentamisen parvekelasitusten huolto

Lämmitys ja ilmanvaihto

 • Patterien ilmaaminen ja perussäätö
 • Patteriventtiilien ja -termostaattien huolto
 • Poistoilmaventtiilien säätö ja huolto
 • Ilmanvaihtokanavien ja niiden suodattimien puhdistus
 • Liesituulettimen tms. huolto

Märkätilat ja ilmanvaihto

 • Putkistovuotojen korjaus
 • Vesilukkojen ja lattiakaivojen huolto
 • Wc-istuimien korjaus
 • Viemäritukosten avaus (jos asukas on huolimattomuudellaan aiheuttanut tukoksen, vastaa hän avausten kustannuksista)
 • Vesihanojen, suihkujen ja suihkuletkujen huolto
 • Saunan ja muiden märkätilojen seinäpintojen huolto
 • Kiukaan huolto ja kiuaskivien hankinta
 • Astianpesukoneen liitosletkujen kytkentä

Sähkölaitteet

 • Pistorasioiden ja kytkimien korjaus
 • Lieden ja jääkaapin huolto
 • Kiinteiden valaisimien ja niiden kupujen korjaus
 • Kiinteästi sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen huolto

Piha-alueet

 • Aitojen, katosten ja yhteisten pihavarastojen huolto

Yhteiset tilat

Jokainen asukas voi vaikuttaa pihan, porrashuoneiden ja muiden yhteisten tilojen siisteyteen. Talon ja asuinympäristön viihtyisyydellä lisäämme myös asumisviihtyisyyttä.

Rappukäytävä ja hissi

Portaat ja hissit eivät ole soveliaita leikkipaikkoja. Ohjaa talon nuori väki ulos leikkimään ja neuvo heitä yhteisten tilojen oikeanlaiseen käyttöön. Älä säilytä portaikossa tavaroitasi, vaan pidä ne omissa tiloissasi. Rappukäytävä on kulkua, ei varastointia eikä kokoontumista varten.

Paloturvallisuuden takia rappukäytävässä ei saa säilyttää esimerkiksi lastenvaunuja.

Älä laita myöskään porraskäytävän puolelle kynnysmattoa, sillä matot haittaavat porraskäytävän puhtaanapitoa. Kiinteistöhuollolla on oikeus poistaa ne.

Ulko-ovet lukitaan yöksi. Kunkin kulkijan tulee huolehtia siitä, että yöaikaan ovi lukkiutuu hänen jälkeensä.

Varastot

Polkupyörille ja lastenvaunuille on kerrostaloissa omat säilytystilansa.

Ulkoiluvälinevarasto ei ole leikkipaikka. Säilytä pihalelut kasseissa ja laatikoissa, jos säilytät niitä ulkoiluvälinevarastossa.

Asuntokohtaisten varastojen ja mahdollisten omien kellaritilojen lukituksesta vastaa asukas. Älä säilytä palavia aineita tai muuta palavaa tavaraa irtaimistovarastoissa.

Kiinteistöhuolto toimittaa varastokäytäville jätetyt tavarat kaatopaikalle.

Pesutupa

Osassa taloista on pesutuvat. Pesutupa koneineen on tarkoitettu vain talossa asuvien pyykinpesuun. Noudata talokohtaisia pesutuvan ohjeita. Jos et noudata niitä, voit menettää pesutuvan käyttöoikeuden. Mattojen pesu koneissa on kielletty, koska koneet kestävät vain vaatepyykin ja liinavaatteiden kuten pyyhkeiden, lakanoiden ja verhojen pesua. Pesutilojen käyttö on kielletty yöaikana. Huolehdi, että pesutupa jää siistiksi käyttösi jälkeen.

Kuivaushuone

Kuivaushuone on ensisijaisesti tarkoitettu pesutuvassa pestyjen pyykkien kuivaamiseen. Suosittelemme myös kotona pestyn pyykin kuivattamista kuivaushuoneessa, mikäli se on vapaa. Hae kuivunut pyykki kuivaushuoneesta pois mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle. Älä käytä kuivauspuhallinta yöaikaan.

Kerhohuone

Asukastoimikunta huolehtii tilan käytöstä ja järjestyksestä.

Talosauna

Kiinteistöhuolto huolehtii talosaunan lämmityksestä ja saunavuorojen varauksista asukkaiden toivomusten pohjalta.

Saunan kiukaan termostaatti on säädetty kiinteästi tiettyyn lämpötilaan, eikä sen asetuksia saa muuttaa. Jos saunan lämpötila ei ole tyydyttävä, ilmoita asiasta kiinteistöhuoltoon.

Älä kastele saunan lauteita äläkä seiniä vedellä, sillä se aiheuttaa puurakenteiden vaurioitumisen ja lyhentää saunan käyttöikää. Suosittelemme omien laudeliinojen käyttöä.

Vie haisevat roskat mukanasi pois saunavuoron päätyttyä ja jätä sauna siistinä seuraavalle saunojalle. Tarkemmat saunomisohjeet löydät pukuhuoneista.

Parvekkeet

Voit tomuttaa yhteisillä tuuletusparvekkeilla vuodevaatteita ja mattoja talon sääntöjen mukaisesti.

Piha- ja leikkialueet

Nurmikko vaurioituu herkästi varhain keväällä ja myöhään syksyllä, jolloin maaperä on pehmeää ja märkää. Vältä tällöin kulkemista ja leikkimistä nurmikolla.

Anna uuden, vastakylvetyn nurmikon, istutettujen taimien ja kukkien kasvaa rauhassa. Neuvo omia ja muiden lapsia, kuinka pihaa käytetään oikein ja kuinka istutuksia suojellaan. Vanhemmat ovat vastuussa lastensa aiheuttamista vahingoista niin kalusteille kuin kasvustoillekin.

Leikkialueet ja -välineet ovat lapsia, ei lemmikkieläimiä, varten. Vanhempien on syytä seurata leikkivälineiden kuntoa ja ilmoittaa mahdollisista vaurioista ja puutteista isännöitsijälle tai kiinteistöhuoltoon.

Kun hoidamme piha-alueita omatoimisesti ja talkoilla, saamme nauttia viihtyisistä pihoista.

Pysäköinti

Pysäköintialueelle pysäköinti on sallittu autopaikan vuokranneille. Ajoneuvon luvaton pysäköinti piha-alueelle, ajoväylälle, pelastustielle tai toisen hallinnassa olevalle pysäköintipaikalle on kielletty. Vieraspaikat on tarkoitettu vain vieraiden tilapäistä pysäköintiä varten. Ohjaathan myös vieraasi pysäköimään oikein.

TVT Asuntojen toimistolta voit tiedustella vuokrattavia autopaikkoja.

Tupakointi

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa. Tupakoinnista koituneet asunnon korjauskustannukset peritään vuokralaiselta täysimääräisenä. Peruskorjatut ja uudiskohteet ovat savuttomia ja tupakointi on sallittua vain pihalla erikseen osoitetussa paikassa.

1.1.2018 jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa tupakointi huoneistossa on kielletty.

Jätehuolto

Jätteiden lajitteleminen ja kierrättäminen on kaikkien yhteisen edun mukaista. Asukkaana olet avainasemassa jätehuollon toiminnassa.

Lajittele jätteet jätepisteessä niille kuuluviin astioihin. Kartonki ja pahvilaatikot on taiteltava pieniksi, näin kierrätykseen mahtuu enemmän jätettä ja säästämme jätekustannuksissa. Lajittelussa kannattaa olla huolellinen, sillä toiminnallasi panostat tulevaisuuteen.

Huonekalut, metalliromu, sähkö- ja elektroniikkalaitteet ja erilaatuiset vaaralliset jätteet eivät kuulu talon jätepisteeseen, vaan jokainen asukas on velvollinen huolehtimaan niiden poiskuljetuksesta. Vaarallisia jätteitä ovat nappiparistot, ladattavat nikkelikadmiumakut, elohopeaa sisältävät mittarit, lyijyakut, voiteluöljyt, maalit, liimat, lakat, kyllästysaineet, liuottimet, torjunta- ja kasvinsuojeluaineet, hapot ja emäkset. Palauta ne vaarallisen jätteen keräyspisteille. Käytetyt paristot voit palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.

Autonrenkaat on vietävä rengasmyyjälle ja vanhat lääkkeet sekä kuumemittarit apteekkiin hävitettäväksi.

Maksut

Vuokrasi muodostuu lainojen lyhennyksien ja korkojen aiheuttamista pääomakuluista sekä hoitokuluista, joita ovat lämmitys-, sähkö-, vesi-, jäte- ja vahinkovakuutusmaksut sekä kiinteistön hoidosta, remontoinnista ja peruskorjauksista aiheutuvat muut kulut. Nämä kaikki on vuosittain katettava vuokranmaksutuloilla.

Tiesitkö, että lähes puolet perityistä vuokrista menee kiinteistön hoitokuluihin. Jos hoitokuluissa säästetään, hyötyvät siitä kaikki talon asukkaat.

Vakuusmaksu

Vuokrasopimuksessa on merkitty vakuusmaksu, joka maksetaan vuokranantajalle ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Kun aikanaan luovutat asunnon avaimineen hyvin siivottuna ja muutenkin asiallisessa kunnossa takaisin – ja vuokrasi ovat maksetut – palautamme vakuusmaksun sinulle takaisin.

Vuokranmaksu

Saat vuokranmaksutositteet vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Vuokra on maksettava kunkin kuukauden neljänteen päivään mennessä. Koontilomakkeessa on vakioviitenumero, joka yksilöi vuokranmaksajan. On erityisen tärkeää, että samaa viitenumeroa käytetään jokaisen vuokranmaksun yhteydessä.

Vuokranmaksussa kannattaa olla täsmällinen, sillä vuokrarästeistä peritään viivästyskorko ja maksukehotuksen lähettämisestä 5 euron lisämaksu. Vuokratalojen tulojen tulee kattaa niiden menot. Vuokranmaksun viivästymiset aiheuttavatkin korotuksia vuokriin, jolloin muut maksavat yhden asukkaan piittaamattomuudesta.

Vuokrasopimuksesi voidaan irtisanoa tai purkaa maksamattomien vuokrien takia. Maksamattomista vuokrista haemme häätö- ja perintäpäätöksen käräjäoikeudesta. Päätös toimitetaan edelleen ulosottoon häätöä ja perintää varten. Seurauksena häädöstä on asunnon menetys sekä velvollisuus korvata TVT Asunnoille perintäkulut ja maksaa viivästyneet vuokrat. Käräjäoikeuskäsittely aiheuttaa lisäksi häiriömerkinnän luottotietoihisi kolmeksi vuodeksi. 

Jos sinulla on maksuvaikeuksia, on ehdottoman tärkeää, että otat yhteyttä vuokravalvojaasi. Huolehdi myös siitä, että voimassa oleva puhelinnumerosi on vuokravalvojan käytössä.

Autopaikat

Autopaikat vuokrataan koko vuodeksi eikä niitä voi irtisanoa kesän ajaksi. Autopaikkasi vuokran maksat kätevästi muun vuokranmaksun yhteydessä samalla laskulla.

Lämmitystolpan sähköä käytetään vain auton moottorin lämmittämiseen. Muista huolehtia, ettei lapsille vaarallisia johtoja jää roikkumaan sähkötolpista. Kiinteistöhuolto poistaa tolppaan irralleen jätetyn johdon. Virta tulee pistorasiaan ulkotermostaatin tai pistorasian kellolaitteen ohjaamana.

Et voi luovuttaa vuokraamasi autopaikkaa muille. Autopaikkaa ei ole myöskään tarkoitettu romuautojen säilytyspaikaksi, ne poistetaan autonomistajan kustannuksella. Myös kuorma-autojen ja asuntovaunujen pitäminen autopaikalla on kiellettyä. Jos sinulla on käytössäsi kaksi autopaikkaa, saatat joutua luopumaan toisesta, jos taloon tulee muita autopaikan tarvitsijoita.

Vesimaksu

Jos vuokrasopimuksessasi lukee ”vesimaksu erikseen kulutuksen mukaan”, maksat kuukausittain vuokran yhteydessä vesiennakkoa henkilöluvun mukaan. Todellinen vedenkulutus mitataan ja laskutetaan kaksi kertaa vuodessa, ja saat siitä tasauslaskelman.

Järkevällä vedenkulutuksella voit saada huomattaviakin säästöjä ja hyvityksiä. Siksi on tärkeää, että ilmoitat kiinteistöhuoltoon esimerkiksi vuotavasta wc-säiliöstä. Huom.! Kylmä ja lämmin vesi mitataan erikseen.

Voit aina olla yhteydessä vuokravalvojaasi, kun haluat kysyä tai varmistaa jotain laskutukseen liittyvää.

Asumisen tuet

Kela auttaa erilaisilla asumisen tuilla ihmisiä asumiskustannusten hoidossa. Tuki ei ole automaattinen, ja siksi ennen tuen hakemista kannattaakin tarkistaa, mikä on oikea tuki juuri sinulle tai perheellesi. Yleensä hakija voi saada kerralla vain yhtä asumisen tukea.

Tuet on tarkoitettu nimenomaan vuokranmaksun tueksi eikä muihin menoihin. Tästä syystä onkin järkevää, että pyydät Kelaa maksamaan yleisen asumistuen suoraan vuokranantajalle, jolloin tuki menee suoraan oikeaan osoitteeseen ja vuokranmaksukyky varmistetaan. Muita tukia ei ole toistaiseksi mahdollista siirtää vuokranantajalle.

Yleinen asumistuki

Tuki on tarkoitettu helpottamaan pienituloisten ruokakuntien asumismenoissa. Yleistä asumistukea voi saada vuokra- tai omistusasuntoon.

Eläkkeensaajan asumistuki

Maksetaan eläkkeensaajalle, joka asuu yksin tai puolison kanssa. Jos taloudessasi asuu lapsia tai muita henkilöitä kuin puolisosi, voit valita, haetko yleistä asumistukea vai eläkkeensaajan asumistukea.

Sotilasavustuksen asumisavustus

On tarkoitettu asevelvollisille. Asumisavustusta voidaan maksaa myös omaiselle.

Asumistukilaskuri

Kelan asumistukilaskurilla voit helposti ja nopeasti varmistaa, onko sinulla mahdollisuus saada yleistä asumistukea. Samalla laskuri laskee mahdollisen tuen määrän. Laskuri on osoitteessa www.kela.fi/laskurit.

Asumistuen määrä ja muutokset

Asumistuen määrään vaikuttavat seuraavat asiat:

 • henkilöluku
 • asunnon sijaintikunta
 • bruttokuukausitulojen yhteismäärä ja varallisuus

Jos saat asumistukea, mutta tilanteesi muuttuu (esim. vuokran nousu tai lasku, muutokset tuloissa tai ruokakunnassa), ilmoita asiasta heti Kelalle. Lue lisää www.kela.fi.