Tee lajittelusta hyvä tapasi

Tiesitkö, että sinulla on merkittävä rooli polttokelpoisen jätteen vähentämisessä ja kierrätysasteen nostamisessa Turun seudulla? Pienilläkin valinnoilla on vaikutusta. Lähde siis mukaan Jätekuurille!

TVT:N UUSIMMAN KUURIN tavoitteena on nostaa jätteiden kierrätysastetta kaikissa kodeissa. Lajittelemalla jätteet oikein säästetään ympäristöä sekä kustannuksia, mikä vaikuttaa myös vuokrankorotuspaineeseen. Oikein lajiteltuina jätteet voidaan hyödyntää materiaalina ja energiana.

– Toivomme, että Jätekuuri herättää asukkaitamme ja muitakin Turun alueen asukkaita miettimään omia kulutusvalintojaan ja lajittelua. Vähentämällä asuntokohteissamme polttokelpoisen jätteen määrää 30 % voisimme saavuttaa jopa 10 %:n säästön jätehuolto-kustannuksissa. Aikaisemmat Vesi- ja Lämpökuurimme ovat olleet myötävaikuttamassa siihen, että vuokria ei ole korotettu neljään viime vuoteen, kertoo Jätekuuria kehittänyt Lauri Ahonen TVT:ltä.

Kierrätysaste kertoo sen, kuinka suuri prosentti jätteistä hyödynnetään. TVT:n kierrätysaste vaihtelee 30–40 %:n välillä. EU:n ja uudistuvan kansallisen jätelainsäädännön tavoite on nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 65 %:iin vuoteen 2035 mennessä. Jätekuurin avulla TVT:n toivotaan saavuttavan tämä tavoite jo merkittävästi aikaisemmin.

Asukastoimikunnat tärkeässä roolissa

Asukastoimikunta on oman kotitalon edun-valvontayhteisö, joka toimintansa kautta edistää kaikkien asukkaiden asumisviihtyvyyttä. TVT on lähtenyt rakentamaan Jätekuuria erityisesti asukasdemokratia huomioon ottaen.

– Olen nähnyt, että tämän tyyppiselle yhdessä tekemiselle on aina tilausta ja se on otettu innostuneesti vastaan. Olemme antaneet asukastoimikunnille vinkkejä ja tuemme viestinnän keinoin yhteisiä tavoitteita, jotka ovat niin paikallisia kuin globaaleja. Nyt jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä kaikkea asukastoimikuntamme Jätekuurin ympärille rakentavat talotasolla!

– Asukastoimikunnat tekevät arvokasta työtä. Koen, että yhteisten kuurien kautta saavutetut tulokset näkyvät myös tuloksina asukkaiden kanssa tehtävässä yhteistyössä, niin asukasdemokratian rakenteissa kuin satunnaisissa kohtaamisissakin.

Pelaa itsesi huipulle

Jätekuuria varten on tehty myös oma lajittelupeli, jossa jätteitä pitää vetää oikeisiin paikkoihin mahdollisimman nopeasti ja kerätä samalla pisteitä.

– Moni kokee ympäristöahdistusta ja uutisista kuulemme ilmastonmuutoksen vakavista vaikutuksista. Jätekuuripelillä haluamme tuoda iloa ja positiivisuutta ilmastotalkoisiin. Siitä tulee hyvälle mielelle – paitsi ehkä siinä tilanteessa, jos vaikka naapurin Pertti päihittää oman tuloksen, Ahonen nauraa.

Pelaajabarometrin (2018) mukaan 76,1 % suomalaisista pelaa digitaalisia pelejä. Kuinka moni meistä oppikaan pelaamaan taitavasti matopeliä, ampumaan vihaisen linnun ritsalla ja keräämään bonuspisteitä tai Pokemoneja?

– Olemme ylpeää peli- ja pistekansaa! Lajittelupeli on tehty ruokkimaan tätä geeneihimme kovakoodattua ominaisuutta. Pelillistäminen on meille uusi viestinnän muoto ja on mahtavaa nähdä kenet kaikki saamme pelillä tavoitettua. Toivon, että kaikki asukkaamme kokeilevat ja jakavat sitä sosiaalisessa mediassa!

#jätekuuri #lajittelefiksusti

Tekemällä yksinkertaisia valintoja omassa roskapussissa pystyy vaikuttamaan kierrätysasteeseen, esimerkiksi lajittelemalla leivän ympärillä olleen muovipussin muovijätteeseen.

– Meillä Suomessa asiat ovat paljon paremmin kuin monessa muussa maassa, meillä kierrättäminen ylipäätään on mahdollista. Jätekuurin suunnittelun yhteydessä olen itsekin aktiivisesti etsinyt ratkaisuja, miten voin esimerkiksi kaupassa tehdä valintoja, jotka vähentävät jätteen määrää. Olen tolkun kierrättäjä: kierrätän fiksusti, mutta ei ole mielestäni perusteltua käyttää lämmintä vettä litratolkulla pakkauksen huuhteluun.

Ahonen haluaa kannustaa ihmisiä jakamaan tietoa. Jokainen jako ja jokainen kierrätetty leipäpussi merkitsee.

– Toivoisin, että Jätekuuri toimisi kuin viraali-ilmiö ja siitä tulisi niin suosittu, että se leviäisi ja saisi aikaan pysyviä toimintatapoja. Katsotaan millaisen vaikutuksen saamme yhdessä Jätekuurilla aikaan!

Tule mukaan: www.tvt.fi/jätekuuri

Pelaa lajittelupeliä: https://lajittelupeli.tvt.fi