Pyöräilykausi alkaa – oletko valmis?

Leudot kelit ovat mahdollistaneet polkupyöräilyn läpi talven, mutta nyt pyöräilykausi alkaa toden teolla satunnaisille pyöräilijöillekin. Sesongin käynnistyessä on hyvä kiinnittää huomiota polkupyörän kuntoon. Muutaman asian tarkistamisella ja pienellä perushuollolla voi varmistaa sujuvan pyöräkauden koko kesäksi.

TYÖNJOHTAJA TUOMO SUOMI polkupyöriin ja kuntouttavaan työtoimintaan erikoistuneesta Recykkelistä on oikea henkilö vastaamaan millaisiin seikkoihin on syytä kiinnittää huomiota, kun pyörä kaivetaan esiin talviteloilta.

– Jarrut ja niiden toiminta on varmasti se tärkein asia. Lisäksi voimansiirron kunto on hyvä tarkistaa. Ketjujen puhdistus ja öljyäminen on tärkeä perustoimenpide, mutta ketjut ovat edullinen komponentti, joten niiden vaihtamistakaan ei kannata turhaan pelätä. Lisäksi vaijerit on syytä tarkistaa, huoltaa ja tarvittaessa vaihtaa, Suomi listaa.

Pyörän kunto kannattaa tarkistaa varsinkin jos pyörä ollut ulkona talvikuukaudet. Pyörän hyvä kunto lisää käyttömukavuutta, mutta on myös tärkeä turvallisuustekijä.

– Kannattaa tarkastella onko vanteissa tai keskiössä klappia: jo sentin klappi vanteissa on vaaran merkki. Myös heijastimet ja valot on syytä löytyä edestä ja takaa, jotta näkyy liikenteessä. Ja kypärää on toki aiheellista käyttää myös.

Oma pyörä kesäkuntoon tai uusi alle

Recykkelillä tulee tänä keväänä 10 vuotta toimintaa täyteen, ja toimipisteet löytyvät Turusta Kärsämäentieltä, Kaarinasta ja Mynämäestä. Recykkeli myy käytettyjä pyöriä ja tekee pyöriin kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet.

– Niin spesiaalia hommaa ei olekaan, joka ei onnistuisi, oli kyse sitten renkaiden vaihdosta, aina hitsauksiin ja maalauksiin asti. Huollamme kaiken tyyppisiä pyöriä, uusista vanhoihin – sata vuotta vanha pyöräkin on käynyt meillä huollossa, Suomi kertoo.

Vaihteettoman pyörän perushuolto maksaa 66 euroa, ja ulkovaihteisen vaihdepyörän huollolle tulee hintaa 90 euroa. Vaihdettavien osien hinnat tulevat huoltohinnan päälle.

– Perushuollossa käydään koko pyörä läpi, ketjut ja rattaat, putsataan pyörä, vaihtajat, jarrut, ruuvit ja mutterit kiristetään. Pyöriä ja ihmisiä on monenlaisia, yksi säilyttää ulkona, toinen kantaa polkupyöränsä makuuhuoneeseen. Se näkyy pyörän kunnossa, Suomi summaa.

Käytetyt ja kunnostetut pyörät ovat kierrätyspyöriä, ja niitä on myynnissä n. 50 kpl koko ajan. Halvimpien pyörien hinnat lähtevät 80 eurosta ylöspäin.


Recykkeli

• Erikoistunut polkupyörien huoltoon, kunnostukseen ja myyntiin

• Perustuu kuntouttavaan työtoimintaan: n. 20 työntekijää

• Vuositasolla n. 400 polkupyörähuoltoa

• Tänä vuonna toiminta täyttää 10 vuotta

• Toimipisteet Turussa, Kaarinassa ja Mynämäessä