Nuorten oma tukikohta on Turun Ohjaamo

Mikä on minulle oikea polku? Mistä saan kouluttautumiseen, työllistymiseen, terveyteen, raha-asioihin, asumiseen, hyvinvointiin ja vapaa-aikaan liittyvää tietoa ja neuvontaa? Voisinko jutella jonkun kanssa omista asioistani? Turun Ohjaamo palvelee kaikkia nuoria ja alle 30-vuotiaita nuoria aikuisia Turun keskustassa. Neuvonta on maksutonta.

OHJAAMOON VOI VARATA AJAN etukäteen tai tulla päivystysaikana käymään ihan ilman ajanvarausta. Keskustelua voidaan käydä myös viestitse, ja sähköisiä yhteydenottoja tuleekin joka päivä.

– Juttelemaan ja neuvoa kysymään voi tulla minkälaisessa asiassa tahansa vaikka ihan nimettömänä. Jos haluaa, voi ottaa kaverin tai muun tukihenkilön mukaan. Vain tietyt palvelut edellyttävät asiakastietojen antamista, kertoo koordinaattori Hanna Hyytiä Turun Ohjaamosta.

– Meille voi laittaa viestiä niin Mesen, Instan kuin sähköpostinkin kautta. Monet arastelevat soittamista tai suoraan paikan päälle tuloa, viestillä oman asian kertominen on usein helpompaa. Käsittelemme viestit monialaisen tiimimme kanssa ja päätämme kuka meiltä lähtee viemään keskustelua eteenpäin.

Tietoa, tukea, mahdollisuuksia

Turun Ohjaamon palveluja käyttää vuosittain yli 5000 nuorta, myös ryhmiä käy paljon. Yleisimmät kävijät ovat 18–24-vuotiaita. Eniten kysellään opiskelusta ja töistä, mutta myös hyvinvointiin ja asumiseen liittyvistä asioista. Ohjaamoon ottavat yhteyttä usein myös nuorten läheiset. Joskus puhuminen jostakin itseä askarruttavasta asiasta voi tuntua vaikealta. Asioita ei kuitenkaan kannata jäädä vatvomaan yksin, vaan hakea ulkopuoliselta ammattilaiselta tukea omaan elämäänsä tai tietoa erilaisista mahdollisuuksista.

– Meiltä saa tietoa ja neuvoja matalalla kynnyksellä. Pelkkä juttelukin käy mainiosti, ei tarvitse olla mitään isompaa asiaa. Kun juttelemme enemmän, niin isompiakin asioita saattaa tulla esiin ja niistäkin voidaan sitten jutella.

Ohjaamon palvelut ovat kaikkien alle 30-vuotiaiden käytössä, myös Turun ulkopuolelta tulevien. Vain Turun kaupungin työllisyyspalvelut, nuorten psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut sekä seksuaalineuvonnan palvelut on suunnattu nimenomaan turkulaisille nuorille, mutta näissäkin asioissa ohjataan kyllä eteenpäin oman kunnan asiantuntijoille.

Ohjaamossa voi kertoa mielipiteensä

Jos on innostunut vaikuttamaan nuorten palveluihin, Ohjaamo on siihenkin oikea paikka.

– Meillä on oma nuorista koostuva asiakasraati, jolta kysymme mielipidettä eri asioihin, esimerkiksi miten jossakin asiassa kannattaa lähestyä nuoria tai miltä tilojemme pitäisi näyttää. Asiakasraadissa pääsee mukaan kehittämään nuorten omia palveluja.

Mitä Hanna haluaisi sanoa nuorille, jotka vielä miettivät mitä haluaisivat tehdä?

– Kyllä se suunta löytyy jokaiselle! Kannattaa pyytää rohkeasti jelppiä ja käyttää nuorille kehitettyjä palveluita!

Turun Ohjaamo muutti maaliskuussa uusiin tiloihin Käsityöläiskatu 10:een. Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu NuortenTurku palvelee edelleen tutussa osoitteessa Yliopistonkatu 25A.


Käväise, soita, meilaa!

Turun Ohjaamo

Käsityöläiskatu 10, Turku, p. 040 724 5440

Laita meiliä: ohjaamo@turku.fi

Seuraa ja tykkää: facebook.com/turunohjaamo

Tutustu: ohjaamot.fi/web/ohjaamo-turku/palvelut

NuortenTurku

Yliopistonkatu 25A, Turku, p. 040 183 3562
Laita meiliä: nuortenturku@turku.fi