Lämpömittarin lukemat kohdilleen

Muistathan vielä viime talvena käynnistyneen Lämpökuurin, jossa kerrottiin ihanteellisen huonelämpötilan olevan 21 °C? Tavoitteena oli vaikuttaa asumisen laatuun, leikata ylilämpöä ja säästää sekä ympäristöä että kustannuksia. Tuloksena oli huikea 9,2 % säästö lämpöenergiassa. 

Lämpökuurin tarkoituksena oli kiinnittää huomio huonelämpötiloihin ja esimerkiksi siihen, että ylilämpö vaikuttaa sekä asumisen terveellisyyteen että rakennukseen.  

– 21 °C on todettu terveelliseksi ja energiataloudellisesti järkeväksi lämpötilaksi sisätiloissa. Tavoitteena on sopiva lämpötila, ei siis liian korkea eikä liian alhainen, muistuttaa kiinteistöpäällikkö Lasse Lähdemäki TVT:ltä. 

Tuloksena puolen vuoden ajalta on ollut 9,2 %:n säästö lämpöenergiassa. Näin merkittävä tulos on monen asian summa: asukkaiden tekojen, alkuvuoden säiden ja Leanheat-järjestelmän käyttöönoton aloitus. Leanheat on kaukolämmitteisten rakennusten lämmityksen valvontaan, ohjaamiseen ja optimointiin keskittynyt älykäs järjestelmä. 

Asukkaat aktiivisina mukana  

TVT halusi kutsua asukkaat mukaan Lämpökuurille, koska Vesikuuri osoitti sen, miten asukkaiden kanssa yhteistyössä saadaan paljon hyvää aikaan.  

– Olemme saaneet oikeastaan pelkästään positiivista palautetta. Lämpömittarit on otettu hyvin käyttöön. Tietoisuus oleskelu- ja makuuhuoneiden sopivista lämpötiloista on kasvanut, ja ihmiset ovat todenneet, että makuuhuoneen lämpötila tosiaan kannattaa pitää hieman alhaisempana, koska silloin nukkuu paremmin. 

Ainahan se on mielessä, vai onko? 

Tärkein asia on muistaa suositeltavat lämpötilat eli noin 21 °C oleskelutiloissa ja 18–20 °C makuuhuoneessa. Jo 1 °C lämpötilan alennuksella säästetään 5 % lämmityskuluissa, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös vuokrankorotuspaineeseen. 

Pienillä teoilla on oikeasti merkitystä, ja yhdessä syntyy tuloksia suuremmassakin mittakaavassa. 

– Turulla on tavoitteena olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että päästöjä tuotettaisiin vain sen verran kuin ilmakehästä voidaan sitoa niitä. Lämpökuuri tukee osaltaan myös tämän tavoitteen saavuttamista, Lähdemäki kiittelee. 

Lämpökuuriin voit tutustua täällä: www.tvt.fi/lämpökuuri