Hunajaiset uunikasvikset tuovat väriä syksyyn

Syksy on suomalaisten juuresten ja sipulien sesonkia. Juurekset ovat parhaimmillaan uunissa pitkään rakkaudella haudutettuina. Uunikasvikset ovat hyvä lisuke lihalle tai broilerille, ja kasvissyöjälle ne käyvät ateriaksi sellaisenaan esimerkiksi riisin ja raikkaan salaatin kera. Ihanan värikäs ruoka valmistuu uunissa itsekseen, ja sillä aikaa kokki voi puuhailla muuta. 

Hunajaiset uunikasvikset 

300 g palsternakkaa 

500 g porkkanaa 

300 g lanttua tai naurista 

2 punasipulia 

2 eriväristä paprikaa 

4 rkl oliiviöljyä 

3 rkl juoksevaa hunajaa 

½ sitruunan mehu 

1 tl suolaa 

½ tl mustapippurirouhetta 

tuoretta rosmariinia tai timjamia  

Kuori ja leikkaa lanttu, porkkana ja palsternakka paloiksi. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise paprikat, poista kanta ja siemenkota ja leikkaa paprikat kuutioiksi. Voitele uunivuoka öljyllä ja kumoa juurekset, paprikat ja sipulit vuokaan. Valuta päälle öljyä, sitruunamehua ja hunajaa. Ripota kasviksille suolaa ja pippuria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Koristele tuoreilla yrteillä.  

Resepti: kotitalousopettaja Aira Kuvaja