Lumikonkatu 2 kokee täydellisen muodonmuutoksen

Pansiossa sijaitseva Lumikonkatu 2:n kolmen talon muodostaman kokonaisuuden massiivinen saneeraus etenee kovaa vauhtia. Peruskorjausikään tullutta yhtiötä ei tunnistaisi remontin jälkeen entisekseen – sen verran kattavasta saneerauksesta on kyse.

Yhtiö käsittää kolme taloa, joista yhden peruskorjaus on jo valmis, ja kahdessa työt ovat täydessä vauhdissa. Kun remontin laajuutta yrittää käsittää, olisi helpompaa lähteä liikkeelle siitä, mitä ei tehdä. TVT:n rakennuttajavalvoja Ville Kivimäki kertoo mitä kaikkea Lumikonkadulla on työn alla.

– Kyseessä on erittäin kokonaisvaltainen peruskorjaus. Pelkästään purkutyö vei kuukausia, ja lopulta vain kantava runko oli jäljellä. Siitä olemme lähteneet kokoamaan pakettia uusiksi, modernisoiden huoneistopohjat ja -pinnat sekä julkisivut ja talotekniikan kokonaisvaltaisesti, Kivimäki kertoo.

Tyyliä ja toimivuutta

Lumikonkadulla huoneistopohjat menevät täysin uusiksi. Jatkossa suurin osa asunnoista on huoneistotyypiltään 1h + tupakeittiö, 2h + tupakeittiö ja 3h + keittiö, kokoluokaltaan 39–58,5 neliömetriä, joskin muutama suurempi ja pienempikin huoneisto löytyy. Huoneistoalat pienenevät hieman, mutta tilankäyttöä järkevöitetään, ja huoneistoneliöt saadaan tehokkaammin käyttöön. Pelkästä tehostamisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan asuntojen pohjat vastaavat nyt paremmin niin moderniin makuun kuin kysyntäänkin.

– Useassa huoneistopohjassa keittiö- ja keittokomeroratkaisut on korvattu tupakeittiöillä, jolloin huoneistoihin tulee aiempaan verrattuna enemmän avaruutta ja tilantuntua, Ville Kivimäki kertoo.

Lisää asumismukavuutta 

Kokonaisen kerrostalon purkaminen paljaaksi rungoksi ja rakentaminen uudelleen valmiiksi taloksi kuulostaa maallikon korvaan järjenvastaiselta touhulta, mutta rakennusalan ammattilaisen kanta on toinen. Itse asiassa moni työvaihe korjausrakentamisessa helpottuu, kun jäljelle jätetään vain kantavat rakenteet.

– Täytyy muistaa, että rakennuksissa tehdään paljon uudistuksia, jotka eivät loppukäyttäjälle, eli asukkaalle näy, mutta tuntuvat asumismukavuudessa. Talotekniikkaa rakennettaessa työ helpottuu huomattavasti, kun kevyet väliseinät on otettu alas. Näin uusi talotekniikka saadaan rakennetuksi suoraan seinän sisään ilman kotelointeja. Sama pätee myös julkisivuihin: kyseessä ei ole pelkkä kosmeettinen uudistus, vaan samalla parannamme kohteen energiatehokkuutta, Kivimäki listaa.

Kokonaisvaltaisessa projektissa myös yleiset tilat kokevat muodonmuutoksen. Remontti käsittää huoneistojen lisäksi luonnollisesti kaiken porraskäytävistä kellareihin, yleisten tilojen saadessa uuden, entistä ehomman ilmeen.

– Lumikonkadulla uusitaan myös saunaosastot, kerhohuoneet ja pesutuvat, mikä tuo taloihin lisää asumismukavuutta ja paljon yhteistä tilaa, Ville Kivimäki summaa.