Lähipoliisi antaa viranomaiselle kasvot

Sisäministeriön uuden linjauksen mukaisesti Suomessa on jälleen panostettu poliisin näkyvyyteen lähiöissä. Malli ei sinänsä ole uusi, sillä vuosituhannen vaihteessa elettiin lähipoliisitoiminnan kulta-aikaa. Tällöin Turussa ja lähialueilla toimi jopa 20 korttelipoliisia, mutta sittemmin toiminta ajettiin vähitellen alas. 

Vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen on oikea mies valottamaan lähipoliisitoimintaa. Jauhiainen on aluepoliisitoiminnan pioneeri, jonka ominta aluetta on Varissuo. Hänen mukaansa tavoitteena on hoitaa poliisin tehtävää totutumpaa kansalaisläheisemmin ja tehdä tiivistä yhteistyötä lähiön asukkaiden ja toimijoiden kanssa. 

– Painopiste on nuorissa, ja tavoitteenamme on saada paljon kohtaamisia lasten ja nuorten kanssa. Kun olemme lainausmerkeissä ”piikkinä lihassa” koko ajan, koulussa, vapaa-ajalla ja harrastuksissa, tukipisteitä muodostuu paljon, ja suhteesta poliisiin tulee luonnollinen ja mutkaton, Vesa Jauhiainen kertoo. 

Uudet lähipoliisit toivovat jatkuvuutta 

Vanhemmat konstaapelit Kia Järvinen ja Matti Niiniö ovat kokenut työpari, mutta lähipoliiseina tuoreita. Sisäministeriön linjauksen mukaan lähipoliisikokeilu kestää vuoden verran, helmikuusta helmikuuhun 2019–2020. Järvinen ja Niiniö ovat viime kuukausina tulleet tutuksi erityisesti Halisten ja Pansio-Pernon alueella, ja kumpikin toivoo, että kokeilusta kehittyy jatkuva toimintamalli.  

– Nuoret saattavat oireilla jo ala-asteikäisinä, joten mitä aiemmin poliisi tekee itseään tutuksi, sitä parempi. Meidän tavoitteenamme on luoda jatkuvaa turvallisuuden tunnetta lähiöiden asukkaille, ja on selvää, että se vaatii pitkäjänteistä työtä. Turun kokoisessa kaupungissa noin neljä partiota olisi optimaalinen vahvuus, Kia Järvinen ja Matti Niiniö toteavat.