21 °C on fiksu lukema

TVT:llä on haluttu kuluneen talven aikana nostaa esiin terveellistä ja energiataloudellista asumista laittamalla kotien lämpötilat kohdilleen. Lämpökuurilla on herätelty asukkaiden mielenkiintoa lämpöasioihin ja lisätty tietoa ihanteellisesta huonelämpötilasta.  

– Lämpökuurilla tavoitteenamme on ollut vaikuttaa asumisen laatuun myönteisesti, pitää asuntojen rakenteet paremmassa kunnossa ja vähentää lämmityksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Lämpöenergia on myös merkittävä osa vuokraa ja lämmityskuluilla on suora vaikutus vuokrankorotuspaineeseen, kertoo isännöitsijä Mia-Krista Jalava TVT:ltä. 

Sisäilmatutkimusten mukaan kodin huonelämpötilan tulisi olla noin 21 °C, makuuhuoneessa riittää hieman alhaisempikin. Oikea lämpötila parantaa sekä asumisviihtyvyyttä että sisäilman laatua.  

– Asukaskokouksissa olemme saaneet tyytyväistä palautetta siitä, että TVT:llä kiinnitetään huomiota terveelliseen asumiseen. Erityisesti koteihin jaetut lämpömittarit ovat saaneet kiitosta, koska monella ei ole sellaista ollut. Lämpökuuri on myös ollut luonnollinen jatko Vesikuurille, jossa tuotiin esiin vedensäästötapoja. Lämpö ja vesi ovat koko ajan läsnä arjessamme, joten on tärkeää saada ihmiset kiinnittämään huomiota niihin.   

Ratkaisuna yhteydenotto huoltoon  

Asuntoon liittyvissä ongelmissa apu löytyy usein huollon kautta. Mikäli asunnossa tuntuu vetoa, ei kannata aina automaattisesti lisätä lämmitystä. Syy voi olla esimerkiksi ikkunoiden ja ovien puutteellisessa tiivistyksessä tai väärin säädetyssä ilmanvaihdossa. 

– Asukkailla on paljon huolia lämpötilaan liittyen, joko on liian kylmä tai sitten on liian kuuma.  

Kannattaa tarkistaa huonelämpötila mittarilla keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta lattiasta. Jos mittari on lämmityskaudella reilusti yli 22°C tai alle 18 ° C, on syytä ottaa yhteyttä huoltoon. Huolto käy tarkistamassa lämmityslaitteet sekä asunnossa että lämmönjakohuoneessa. Myös ilmanvaihto on hyvä tarkistuttaa samalla, Jalava sanoo. 

Lämpökuuri majailee netissä  

Lämpökuurilla on jaettu tietoa ja lämpömittareita, kerrottu kodin lämpösyöpöistä 3D-mallin avulla, annettu erilaisia lämpövinkkejä sekä kysytty niitä myös asukkailta. Tutustu: tvt.fi/lämpökuuri