Syksyinen juuressosekeitto ja myslisämpylät

Syksyinen juures­sosekeitto 

4 annosta 

Laktoositon, maidoton, gluteeniton, vegaaninen 

400 g bataattia 

2 isoa perunaa (jauhoinen lajike, esim. Rosamunda) 

1 iso porkkana tai 2 pientä 

n. 5 dl vettä 

1 kasvisliemikuutio 

1 tl suolaa 

1/3 tl rouhittua mustapippuria 

1 tlk (400 g) kookosmaitoa 

1 tl currya 

1 tl kurkumaa 

1 tl kuivattua timjamia 

1 tl kuivattua rosmariinia 

½ sitruunan mehu 

Kuori ja kuutioi kasvikset. Pane ne kattilaan ja lisää vettä niin, että kasvispalat juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon liemikuutio. Kypsennä keskilämmöllä kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä (porkkanan kypsyminen kestää kauimmin). Soseuta keitto kattilassa sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito ja mausteet, kuumenna ja tarkista maku. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä. 


 

Myslisämpylät

16 kpl 

Laktoositon, maidoton, vegaaninen 

 

5 dl kädenlämpöistä vettä 

25 g tuorehiivaa 

1 tl suolaa 

2 rkl hunajaa 

3 dl pähkinäistä mysliä 

5,5 dl sämpyläjauhoja 

5,5 dl vehnäjauhoja 

0,5 dl rypsiöljyä 

kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa voiteluun 

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja mysli. Lisää jauhoja vähitellen, ensin lastalla tai puuhaarukalla sekoittaen, sitten käsin alustaen. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteää ja irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota liinalla peitettynä 30 min. Jaa taikina 16 palaan (ensin kahtia, molemmat palat edelleen kahtia jne.) ja pyörittele sämpylöiksi. Pane sämpylät uunipelleille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä vielä 15 min. Voitele sämpylät kasvimaidolla ja ripota päälle mysliä koristeeksi. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. 

Reseptit: kotitalousopettaja Aira Kuvaja