Skanssi kehittyy ympäristön ja asukkaiden ehdoilla

Carinan koti on valoisa ja kauniisti sisustettu. Ikkunasta avautuu näkymä pellolle – siihen suuntaan, mihin syntyy tulevaisuudessa keskuspuisto. 11-vuotias kissa Nella piilottelee sängyn alla.

– Etsin sopivan kokoista asuntoa, ja sellainen löytyi täältä Skanssista. Tärkeää oli riittävä tila ja se, että koti on omannäköinen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen kokonaan uudessa asunnossa. Parasta täällä on kivojen naapureiden lisäksi äänettömyys, on todella hiljaista.

Yhteisöllisyys on voimavara

Kaikissa TVT:n kokonaan omistamissa taloissa toteutetaan yhteishallintoa. Se tarkoittaa, että voi vaikuttaa oman talonsa, alueensa ja koko yhtiön asioihin. Tärkeä osa tätä ovat asukaskokoukset, asukastoimikunnat sekä asukasneuvosto.

– Olen aiemmin ollut aktiivinen asukastoiminnassa ja aion täälläkin mennä toimintaan mukaan. Siten pysyy selvillä taloyhtiön asioista ja tietää mitä mieltä asukkaat ovat asioista. Lisäksi siinä tulee se yhteisöllisyyden tunne, joka on tärkeä.

Carina tunnustaa olevansa varsin puhelias ja tykkäävänsä keskustella erilaisten ihmisten kanssa.

– Täällä asuu hyvin eri-ikäisiä opiskelijoista lapsiperheisiin ja eläkeläisiin. Pihalla olen jo tutustunut osaan asukkaista, aina höpötellään siellä. Mukavaa on, että nuoretkin tervehtivät ohi mennessään. Sitten kun talon kerhohuoneet tulevat käyttöön, ajattelimme alkaa pitää käsityöiltoja. Tykkään ommella muun muassa lapsenlapsille.

Nella-kissakin uskaltautuu vihdoin esiin herkkupalan houkuttelemana. Se kuulemma tulee nykyään vanhoista tavoistaan poiketen ovelle aina vastaan.

Kaupungista metsän katveeseen

Ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet Skanssin alueella ovat erinomaiset. Suosittu ulkoilureitti kulkee länteen Katariinanlaakson kautta Ispoisten kuntoreitille ja Luolavuoreen. Itään johtava reitti taas haarautuu Lehmusvalkamaan asti ja Lausteen kuntoradan kautta Kaarinan keskusurheilukentälle.

– Hyvä, että ulkoilureittejä on lähellä. Vaikka olenkin tällainen lähiökakara, olen myös metsien ihminen. Lapsena asuin kesiä maatiloilla. Kerran yritin kymmenvuotiaana hakea lehmiäkin laitumelta, mutta eivät ne totelleet minua, hän naurahtaa.

Kiireisenä Carinan pitävät työn lisäksi harrastukset, miesystävä, lapset ja lapsenlapset. Elämä on täyttä. Mikä pitää hänet niin virkeänä?

– Olen todellinen tummapaahtoisen kahvin ystävä, juon sitä ihan liikaa, Carina hymyilee.

Skanssi kehittyy ympäristön ja asukkaiden ehdoilla

Skanssin kaupunginosa on yksi jatkuvasti kehittyvistä alueista Turun seudulla. Suunnittelun johtotähtenä ovat olleet ympäristöystävällisyys ja helppo liikkuminen. Tavoitteena on kehittää Skanssista noin 8000 asukkaan alue, jossa yhdistyvät ekologisempi asuminen, hyvät yhteydet ja toimivat palvelut.

Skanssin suunnittelussa on etsitty ratkaisuja, jotka vähentävät energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä verrattuna perinteisempään rakentamiseen. Ekologisuus on osa suunnittelua, rakentamista sekä rakennusten käyttöä.

– Alueella pilotoidaan useita mielenkiintoisia hankkeita. Yksi niistä on Turku Energian kehittämä kaksisuuntainen matalalämpötilainen kaukolämpöverkko, jonka tavoitteena on, että korttelit pystyvät tulevaisuudessa myös itse tuottamaan lämpöä ja myymään sitä kaukolämpöverkkoon, kertoo maankäyttöinsinööri Suvi Panschin Turun kaupungilta.

Helppo liikkuminen on toinen aluekehitystä suuntaavaa erittäin tärkeä tekijä.

– Joukkoliikenneväylään sekä pyöräily- ja kävelyreitteihin tullaan panostamaan vahvasti. Yhtenä piirteenä on tietysti esteettömyys – suorat, turvalliset reitit niin palveluihin, bussipysäkeille kuin ulkoilureiteille.

Keskuspuisto virkistyskeitaana

Keskuspuisto sijoittuu Skanssin kauppakeskuksen eteläpuoliselle peltoalueelle. Suunnittelu on jo pitkällä, ja tavoite on, että toteutus alkaisi ensi vuoden aikana.

– Keskuspuistoon on tulossa urheilupuisto, leikkipuisto ja viehättäviä kävelypolkuja. Osa puistosta jätetään niittymäiseksi alueeksi. Puistoa halkoo myös hulevesiuoma, jonka tarkoitus on ottaa vesi vastaan ja viivästyttää sen poistumista. Alueen maaperä on pitkälti savea, joten hulevesiuoma on tärkeä alueen toimivuuden kannalta ja se rikastuttaa virkistys- ja luontoarvoja, Panschin sanoo.

Yhteistyössä kuuluvat monet äänet

Skanssi on Turun alueen laajin aluekehityksen yhteistyöhanke. Mukana on kaupungin lisäksi ollut kiinteistöjen omistajia, palveluntarjoajia, sidosryhmiä, korkeakouluja ja asukkaita. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään yhteiskehittämisfoorumi, joka on osa 6Aika-rahoitteista Avoimet innovaatioalustat -hanketta. 

– Skanssin yhteiskehittämisfoorumin seuraava tapaaminen on marras–joulukuussa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen julkaistaan lähempänä tilaisuutta. Alueen asukkaat ovat erittäin tervetulleita mukaan. 

Mitäpä maankäyttöinsinööri sitten itse tuumaa Skanssin alueesta?

– Alueen sijainti, palvelut ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Lisäksi alueen valttikortteja ovat tietysti luontoalueet ja luontopolut, joille pääsee helposti. Hyvää on myös se, että alueella on erilaisia asumismuotoja aina vuokra-asunnoista omistusasumiseen.