Putkiremontti – mörkö vai mahdollisuus?

Linjasaneeraus – tutummalta nimeltään putkiremontti – herättää kerrostaloasukkaassa yleensä lähinnä pelonsekaisia tunteita. Mutta kun remontin tavoitteen pitää mielessä, on remontin aiheuttamia haittojakin helpompi kestää.

Runosmäen Varusmestarintiellä linjasaneeraus etenee hyvää vauhtia. Vastaava mestari Juha Hämäläinen remonttia urakoivasta Milosan Oy:stä ei anna siloteltua kuvaa linjasaneerauksen asumishaitoista.

– Aamuseitsemältä alkavat työt ja kahdeksalta meteli, kun seiniä piikataan kolmella koneella samanaikaisesti. Vettä ei tule eikä mene, eikä vessaa voi käyttää, Hämäläinen listaa remontin varjopuolia asumismukavuuden kannalta. Ruusuisia kuvia maalailevat mainostekstit helpoista putkiremonteista saavat alan ammattilaisen pudistelemaan päätään.

– Yksinkertaisimmillaan vanhat viemärit vain sukitetaan, mutta jos linjasaneeraukseen lähdetään, kannattaa se tehdä kunnolla, eikä antaa pelkkää ensiapua. Muuten esimerkiksi vesieristykset jäisivät uusimatta. Me uusimme vesieristykset, pinnat, kylpyhuoneet, keittiöt, kellarikerrokset ja porrashuoneet, jolloin kaikki tulee kerralla kuntoon, Hämäläinen toteaa.

Ei oikotietä onneen

Linjasaneerauksessa ei oikoteitä tunneta. Remontti kestää tyypillisesti laajuudesta riippuen yhdestä kahteen vuotta. Varusmestarintiellä kohteena on iso kokonaisuus; kahden talon taloyhtiö, joka käsittää lähes 100 asuntoa. Viemärilinjat määrittävät etenemistahdin: linjasaneeraus etenee yhden pystylinjan kerrallaan, eli remontin välittömässä vaikutuspiirissä on 6–12 asuntoa kerrallaan.

Asukkaille hyvitetään remontista johtuen vuokra kokonaisuudessaan oman kodin korjauksen ajalta. Osasta asuntoja asukkaat ovat muuttaneet remontin ajaksi pois, toisissa asutaan läpi remontin hyödyntäen pihalle sijoitettuja konttisaniteettitiloja. Asukkaille tiedotetaan remontin aikataulutuksesta tarkasti, päivän tarkkuudella. Milosan Oy:n työmaainsinööri Pasi Pakkasen mukaan asunnossa asuminen putkiremontin aikana on – jos ei mukavaa, niin ainakin mahdollista.

– Asunnoissa pystyy kyllä yöpymään, jos päivät viettää muualla: tyypillinen päivittäinen työaika on aamuseitsemästä puoli neljään iltapäivällä. Yhden pystylinjan teko kestää keskimäärin 32 päivää, silloin pitää käyttää ulkovessoja ja suihkuja. Jos vanhoissa rakenteissa on kosteusvaurioita, se muuttaa aikataulua, mutta tässä kohteessa niitä ei ole ollut, Pakkanen kertoo.

Pieni aika elämästä

Johanna Siiskonen oli ensimmäisten joukossa, joiden kohdalle Varusmestarintien linjasaneeraus osui. Siiskosen asunnon remontti on jo valmis, ja jälki tuntuu miellyttävän. 

– Asunto on melkein kuin uusi. Keittiössä on nyt entistä paremmat säilytysratkaisut, ja kylpyhuoneen lattialämmitys tuntuu mukavalta kelien viiletessä, Siiskonen kertoo.

Remontin etenemisestä tiedotettiin taloyhtiön ilmoitustauluilla, ja tarvittaessa työmaatoimistosta sai lisätietoa. Siiskonen asui läpi remontin asunnossa, eikä kokenut linjasaneerauksen haittoja käytännön elämälle ylivoimaisiksi. 

– Söin työpaikalla, ja töissä oli myös peseytymismahdollisuus. Pölyseinät estivät lian leviämisen hyvin, ja jos sen muutaman viikon sietää pahvilaatikoita, niin asuminen onnistuu remontin aikanakin. Toki jos on pieniä lapsia, tilanne voi olla toinen, Siiskonen pohtii.

Lopussa kiitos seisoo

Hyvällä valmistautumisella ja oikealla asenteella linjasaneerauksesta selviää kunnialla. Elokuun 2018 loppuun asti kohteessa isännöitsijänä toiminut Lauri Ahonen kiittelee Varusmestarintien asukkaita positiivisesta suhtautumisesta, hyvästä yhteistyöstä ja kehitysideoista.

– Asukkaat ovat olleet hienosti mukana alusta asti. Kysyimme remontin suunnitteluvaiheessa ideoita asumismukavuuden parantamiseksi, ja saimme paljon hyviä näkemyksiä, joita nyt on päästy toteuttamaan. Asuntojen, yleisten tilojen ja kerhotilojen varusteluiden ja käytettävyyden kohdalla asukkaiden toiveet on huomioitu tarkasti, Ahonen kertoo.

Vaikka kaikki sujuisikin parhaalla mahdollisella tavalla, on putkiremontissa parasta sen päättyminen. Mutta kun linjasaneeraus on saatu päätökseen, ja asuntojen keittiöt ja kylpyhuoneet sekä taloyhtiön saunat ovat valmiit, voi asumisesta nauttia taas kevein mielin.