Huolellinen lajittelu kannattaa myös jouluna

Joulun aikaan kuuluu monenlaisia herkkuja, tunnelmallista valoa ja monessa perheessä myös joulupukin vierailu. Lue tästä vinkit, miten lajittelet jouluiset jätteet ennen ja jälkeen joulun.

Glögipakkaukset

Helppo vaihtoehto itse keitetylle glögille on kaupan glögitiiviste tai juontivalmis glögi. Lasiset glögipullot kierrätetään pakkauslasina. Palauta pantilliset glögipullot kuitenkin kauppojen palautusautomaatteihin. Kartonkisissa glögipakkauksissa on sisäpuolella alumiinipinnoite. Älä anna sen hämätä. Kartonkinen glögipakkaus kuuluu pahvinkeräykseen.

Muista irrottaa tölkkien ja pullojen korkit. Lajittele ne materiaalin mukaan joko metallin- tai muovipakkausten keräysastiaan.

Joulukukat

Kukkia on mukava saada ja antaa. Hyasintti tai atsalea jaksaa kaunistaa kotia pitkään. Kukinnan jälkeen sekä leikkokukat että ruukkukasvit kuuluvat biojätteeseen. Huomioi kuitenkin, että multa ei kuulu biojätteeseen vaan se lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen.

Alumiinivuoat

Jos teet jokaista lajia joululaatikoita, keraamisten uunivuokien lisäksi voit tarvita kertakäyttöisiä alumiinivuokia. Myös ruokakaupan valmiit joululaatikot on pakattu alumiinivuokiin. Kun kaikki herkut on nautittu, huuhtele ruuanjätteet vuoista ja lajittele ne metallinkeräysastiaan.

Kinkkurasva

Viemäritukosta ei kaipaa kukaan varsinkaan jouluna, joten muista, että kinkkurasva ei kuulu viemäriin. Vaikka kuuma rasva on juoksevaa, se hyytyy viemärissä ja voi aiheuttaa tukkeumia. Jäähtyneen kiinteän paistinrasvan voi viedä biojäteastiaan. Kuuman rasvan voit valuttaa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja lajitella sen polttokelpoiseen jätteeseen. Voit hyödyntää kinkkurasvaa myös ruuanlaitossa esimerkiksi kastikkeiden pohjana.

Kinkkurasvaa kerätään myös raaka-aineeksi. Keräyspisteitä on jouluna muun muassa ruokakaupoissa.

Joulusuklaat

Monessa perheessä avataan suklaakalenteria. Usein myös pukin kontista löytyy konvehtirasioita. Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahvikuoret kuuluvat kartongin keräykseen. Kalenterin ja konvehtirasian sisällä oleva muoviosa ja muoviset kääreet kuuluvat muovipakkausten keräykseen.

Jouluvalot

Valosarja parvekkeella, terassilla tai vaikka piirongin päällä tuo mukavan jouluista tunnelmaa. Perinteisiin joulukyntteliköihin voi vaihtaa lamppuja, mutta moni valosarja on nykyään kertakäyttöinen. Toimita rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat sähkölaiteromun keräykseen. Muista, että sähköromu ei kuulu oman talon jätepisteelle.

Kynttilät

Sähkövaloja herkempi tunnelma syntyy elävillä kynttilöillä. Polttamatta jääneitä kynttilöiden päitä voi hyödyntää uusien kynttilöiden tekemisessä. Jos et halua käynnistää kynttiläpajaa, kynttilöiden päät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Tuikkukynttilöiden ja ulkoroihujen alumiinikuoret voit laittaa metallinkeräykseen.

Lahjapaperit

Kun paketit on avattu, pitää ratkaista, miten lahjapaperit lajitellaan. Kiiltävät käärepaperit ja pakettinarut ovat polttokelpoista jätettä. Jos olet malttanut avata paketit kauniisti, voit taitella paperit talteen ja käyttää niitä uudestaan ensi jouluna.

 

Lisätietoja ja tarkempia lajitteluohjeita voit lukea Lounais-Suomen Jätehuollon verkkosivuilta osoitteesta www.lsjh.fi.