Turku painaa hiilipäästöt alas

Turku aikoo olla hiilineutraali kymmenen vuoden kuluttua. Miten me osallistumme tavoitteen saavuttamiseen?

Tavoite hiilineutraalisuudesta on haastava ja vaatii kaikkien panosta: kaupungin, asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen. Yhtenä merkittävimpänä tekijänä on energian säästäminen ja tuotantotapojen muuttaminen.

Asumisen energiahankkeilla säästetään rahaa ja ilmastoa

Asumisen uusilla energia- ja lämmitysratkaisuilla saavutetaan laadukkaampaa asumista, merkittäviä säästöjä ja pieneneviä hiilipäästöjä. Turussa on useita hyviä esimerkkejä onnistuneista toimenpiteistä, joissa ilmastokestävämpää asumista on edistetty uudenlaisella energiantuotannolla, lämmitysjärjestelmien muutoksilla ja lämmön optimoinnilla sekä asukkaiden kanssa yhdessä toteutetuilla kampanjoilla. Turun ylioppilaskyläsäätiön, TVT Asuntojen ja Vason toimenpiteet koskettavat kaikkiaan yli 20.000 turkulaista asuntoa asukkaineen.

Turun ylioppilaskyläsäätiön vastavalmistuneen Aitiopaikan katolla on 515 aurinkopaneelia, joiden tuottoteho on suurempi kuin kiinteistön vuosittainen tarve. Aitiopaikassa on panostettu myös huoneistokohtaiseen lämmöntalteenottoon. Aitiopaikan alla on maalämmön keruukenttä, jonka energia käytetään tornitalo Ikituurin lämmittämiseen.

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy työskentelee myös aktiivisesti ilmastoystävällisemmän asumisen puolesta. Juuri nyt Vasolla on käynnissä esimerkiksi energiatehokkuuden ja lämmitysjärjestelmien uudistamisen toimia. Vaso rakentaa myös latauspisteitä täyssähköautoille uudisrakennus- ja perusparannuskohteisiin. Ensimmäiset latauspisteet valmistuvat Turkuun lähiviikkoina.

 Vesikuuri_pisara

TVT Asunnot Oy tekee pitkäjänteistä energia- ja ilmastotyötä huomioiden kiinteistöjen koko elinkaaren. Yhteistyössä asukkaiden kanssa yhtiö on saavuttanut merkittäviä säästöjä Vesikuuri-kampanjalla. Veden käyttö, erityisesti lämpimän veden käyttö, kuluttaa runsaasti energiaa.

Vesikuurin tulokset olivat loistavia. Asukkaiden vedenkulutus laski keskimäärin 4,1 % ja käyttö laskee edelleen. Vaikutukset ovat merkittäviä, sillä mukana kampanjassa oli koko TVT:n asukaskunta – lähes 20.000 henkilöä.

Tällä hetkellä TVT Asunnoilla on käynnissä Lämpökuuri, jolla tavoitellaan mukavia ja tasapainoisia asuinolosuhteita. Lämpöenergia muodostaa myös merkittävän osan vuokrasta. Jos kodin lämpötilaa alennetaan 1 aste, vuodessa kertyy säästöä lämmityskuluissa jopa 5 %.

TVT on toteuttanut energiansäästöä monin tavoin. Alla on listattuna muutamia:

  • Öljylämmityksestä on siirrytty maalämpöön alueilla, joihin kaukolämpöä ei ole saatavilla.
  • Energiatehokkuus – Kiinteistöjä on peruskorjattu ja patteriverkoston perussäätöjä on tehty järjestelmällisesti. Lämmitysjärjestelmää ohjaava tekoälypohjainen IoT-ratkaisu on asennettu lukuisiin asuintalokohteisiin.
  • Vedenkulutuksen vähentäminen - Tuhansiin asuntoihin on asennettu huoneistokohtaisia vesimittareita ja vedensäästökalusteita.

Aurinkoenergiaa ja sähköautojen latausratkaisuja

Turku Energia helpottaa aurinkoenergian ja sähköautojen käyttöönottoa tarjoamalla kuluttajille avaimet käteen -palvelua. Valmiit palvelupaketit sisältävät kartoituksen, asennuksen ja käyttöönoton. Myös käytönaikaisia ylläpitotoimia tehdään sopimuksesta.

Kuntalaisen energiakäänne – hanke

Turun kaupunki ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ovat työskennelleet yhdessä kestävän kehityksen eteen Kuntalaisten energiakäänne -hankkeessa. Hanke on koonnut tietoa seudun energia- ja ilmastotoimenpiteistä, sparrannut pankkeja vihreiden rahoitusmallien kehittämisessä ja aloittanut yhteistyön Turun kaupungin rakennusvalvonnan kanssa aurinkoenergian käyttöönoton luvituksen ja neuvonnan kehittämiseksi.

Hankkeen aloittamaa työtä jatketaan Turussa osana Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitetta.

 

Voit lukea lisää aiheesta osoitteesta www.turku.fi/hiilineutraaliturku.