Varaudu myrskyyn

Kovia tuulia ja myrskypuuskia on Suomessa lähinnä syksyisin ja talvisin. Ne voivat aiheuttaa monenlaisia vahinkoja. Mieti, miten voit varautua poikkeustilanteisiin omatoimisesti. Tutustu myös kotitalosi pelastussuunnitelmaan.

Puun kaatuminen on tyypillinen kovan tuulen aiheuttama vahinko. Kaatuneet puut voivat katkoa ajoteitä ja muita liikenneväyliä sekä aiheuttaa omaisuusvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttavat sähkökatkoksia.

Seuraa sääennusteita ja varaudu lähestyvään myrskyyn. Sulje ovet, ikkunat ja parvekelasit ja pidä lemmikit sisällä. Kerää irtaimet tavarat pihalta, jotta ne eivät lähde lentämään ja aiheuta vahinkoa.

Varaudu sähkökatkoksiin. Lataa matkapuhelimet ja tarkista taskulampun paristot. Vältä hissin käyttöä ja tarpeetonta liikkumista ulkona. Jos liikut ulkona, älä yritä kovassa tuulessa korjata myrskyvahinkoja. Älä myöskään koske maahan pudonneisiin sähköjohtoihin.

Varaa kotiin pitkien sähkökatkojen varalle lämpimiä peittoja ja vaatteita. Kotona kannattaa pitää poikkeustilanteiden varalta kotivara ruokaa ja muita päivittäin tarvittavia tavaroita. Lue lisää riittävästä kotivarasta (linkki). Vältä pakastimen avaamista, jotta se säilyttää kylmyyden mahdollisimman pitkään.

Tutustu kotitalosi pelastussuunnitelmaan. Se on yhteenveto kiinteistön turvallisuusjärjestelyistä ja se sisältää toimintaohjeet poikkeustilanteiden varalta. Löydät linkin sähköiseen pelastussuunnitelmaan kotitalosi ilmoitustaululta.

TVT seuraa kiinteistöjensä kuntoa suunnitelmallisesti. Jos havaitset puutteen tai vian, ilmoita siitä TVT:lle. Käytä ilmoitukseen ensisijaisesti TVT:n sähköisiä lomakkeita. Esimerkiksi huonokuntoinen puu voi olla turvallisuusriski, josta kannattaa ilmoittaa.