Sopiva sisälämpötila on 20 - 22 astetta

Kun ulkolämpötila painuu pakkaselle, moni kokee sisälämpötilan liian alhaiseksi ja ottaa yhteyttä kiinteistöhuoltoon. Havaitut viat pitää tietenkin ilmoittaa ja korjata. Ennen kuin teet vikailmoituksen, varmista muutama seikka.

TVT:llä kotien sisälämpötila pyritään pitämään 20 - 22 asteessa, joka on tutkitusti sopiva sisälämpötila. Älä luota omaan tuntemukseesi vaan mittaa kodin lämpötila ennen huoltopyyntöä. Lämpötilan oikea mittauspaikka on keskellä huonetta noin metrin korkeudessa.

Kun ulkolämpötila muuttuu nopeasti, sisällä voi tuntua hetkellisesti viileältä. Valtaosassa TVT:n talokohteita on vesikeskuslämmitys, joka reagoi säiden muutoksiin hitaammin kuin ihminen. Kannattaa siis odottaa hetki ja varmistaa, toimiiko lämmitys sään mukaan.

Lämmityskauden alussa saamme usein ilmoituksia rikkinäisistä patteritermostaateista. Vaikka lämpöpatteri tuntuu käteen viileältä, termostaatti ei silti välttämättä ole rikki. Kun sisälämpötila on noussut riittävän korkeaksi, termostaatti katkaisee kuuman veden virtaukseen patteriin. Silloin lämmitys toimii juuri niin kuin pitää, vaikka asukas ei välttämättä koe niin.  

Myös asukas voi vaikuttaa termostaatin oikeaan toimintaan. Älä peitä termostaattia verholla tai isolla huonekalulla. Se voi saada termostaatin katkaisemaan lämmityksen. Jos kotona on liian lämmin, säädä ensisijaisesti termostaattia viileämmälle. Jos avaat tuuletusikkunan, kylmä ilma voi päinvastoin käynnistää lämmityksen.