TVT ei salli parvekegrillausta

Grillaus ja ulkona ruokailu kiinnostavat kesällä. TVT:n kodeissa parvekegrillaus ei kuitenkaan ole sallittua.

”Ruoan grillaaminen parvekkeella ei ole sallittua muille asukkaille aiheutuvan käry- ja savuhaitan vuoksi”. TVT:n linjaus parvekegrillaukseen on selvä ja se on kirjattu Hyvä asumisen oppaaseen, joka jaetaan kaikille asukkaille vuokrasopimuksen teon yhteydessä.

Julkisuudessa käydään ajoittain keskustelua siitä, liittyykö parvekegrillaukseen todellisia riskejä tai haittoja ja onko taloyhtiöllä edes oikeutta kieltää grillausta parvekkeella.

Grillauksesta syntyneet tulipalot eivät ole yleisiä mutta mahdollisia. Avotulesta voi lentää kipinöitä julkisivun puuverhoiluun, puisiin pihakalusteisiin ja ylimmän kerroksen parvekkeelta jopa rakennuksen katolle. Kaasugrillin käyttöön liittyy riski kaasupullon kuumenemisesta ja vuodosta, mikä saattaa olla kohtalokasta varsinkin lasitetulla parvekkeella.

Myös grillituotteista valuva rasva voi leimahtaa ja aiheuttaa vaarallisen isoja liekkejä. Yhtenä riskinä on kuuman grillin yläpuolelle kiinnitettyjen koristeiden tai vastaavien syttyminen. Epätasaiselle alustalle asetettu grilli voi kaatua ja sytyttää tulipalon. Lisäksi lapset ja lemmikit voivat vahingoittaa itseään kuumassa grillissä.

Mikään laki ei kiellä grillausta parvekkeella, mutta taloyhtiö voi kiellosta päättää. Kun kyseessä on TVT Asuntojen kaltainen vuokra-asuntotoimija, kielto tulee järjestyssääntöihin omistajan päätöksellä.

Grillauskielto liittyy myös naapurisopuun. Kaikki eivät grilliruokien tuoksusta tai grillaukseen liittyvästä kärystä pidä. Kun ruokaa tehdään ulkona, hajujen kulkeutumista naapurustoon on lähes mahdotonta estää.  Vaikka oma grillaus tuntuisi pieneltä haitalta, pitää huomioida, että kerrostalossa grillaavia perheitä voi riittää jokaiselle päivälle.
Parveke
Kuvituskuva ei liity aiheeseen.


Kommentit 4

 1. Päivi Kurvi:
  26.06.2017 11:42

  Heippa. Ymmärrän pointin, mutta eikö käryä tule jos sisällä grillaa sähkögrillillä ? Meidän taloyhtiössä tosin on hyvinhoidettu grillikatos ja puitakin saatavilla. Siitä kiitos. Sitä ei vaan juurikaan käytetä. Syynä ehkä se että molempien talojen ikkunat ovat suoraan grilille joka sijaitsee mäen nyppylällä joten sinne on suora näkymä. Ei ole mukava grillata kun kaikki naapurit katselee kun sielllä touhuaa.

 2. Sanna Laitila:
  26.06.2017 12:42

  Vielä voisi tarkentaa luhtitalot ja käytäntö. Sekä mitä seuraa kun toimii vasten määräyksiä.

 3. joni suominen:
  28.06.2017 22:13

  Tupakasta ei ilmeisesti sitten hajuhaittaa / palovaaraa ole... Ihmettelen!!!

 4. Otto Vestu:
  07.07.2017 20:18

  "Suomen Isännöintiliitto onkin linjannut, ettei järjestyssäännön kieltomerkintä estä parvekegrillaamista, ellei taloyhtiö pysty osoittamaan, että siihen sisältyy turvallisuusriski. Isännöintiliiton mukaan parvekegrillaaminen ei ole sellaista toistuvaa häiriökäyttäytymistä, joka täyttäisi asunnon hallintaanoton kriteerit." Linkki Länsi-Savon verkkouutiseen https://goo.gl/UtQPSf
  Miten TVT aikoo menetellä sääntöä rikkovia kohtaan? Huolestuttavaa on, että TVT on päätynyt suoraan kieltämään grillauksen kaikissa kohteissa. Tälläistä kieltoa ei voi perustellusti odottaa kenenkään noudattavan. Mikäli kielto koskisi rajatusti vain oikeasti paloarkoja kohteita, niin kieltoa varmasti noudatettaisiin niissä kohteissa.
  Hajuhaitoista ja käryistä kärsivienkin pitää myös ottaa muut asukkaat huomioon. Grillauskausi kuitenkin on vain muutaman kuukauden mittainen. Kerrostaloissa, rivitaloissa ja muissa kimppa-asumismuodoissa nyt vaan joutuu kestämään muiden ihmisten aiheuttamia hajuja, ääniä ja muita omituisuuksia. Useimmiten "hajuhaitan" kestokin jää vain kymmeniin minuutteihin joten mistään tuntien mittaisesta piinastakaan ei ole kyse.


Kommentoi, sana on vapaa