Valitse energiatehokkaat jouluvalot

Nyt on hyvä aika virittää jouluvalot kotiin.

Jos hankit uuden koristevalosarjan, kiinnitä kaupassa huomiota myös valojen energiatehokkuuteen.

Jos käytät vanhoja valosarjoja, tarkista niiden kunto ennen ripustusta. Tutki lamput, johto ja mahdollinen muuntaja. Käytä vain ehjiä sarjoja. Toimita rikkoutuneet valosarjat sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen.

Hyödynnä ajastinta. Valosarjan ja pistorasian väliin voi kytkeä ajastimen, joka sytyttää valot haluamanasi aikana. Kun käytetään uusia energiatehokkaita LED-valoja, ajastimen käyttö ei tuo sähkönsäästöä. Jouluvalojen polttaminen voi kuitenkin tuntua turhalta valoisana aikana.

Motiva on tehnyt laskelmia koristevalojen sähkönkulutuksesta. Kun hehkulamppusarja pidetään päällä 100 päivää ympäri vuorokauden, valojen käytön hinnaksi lasketaan tulevan 34,55 euroa. LED-valosarjan päällä pitäminen vastaavan ajan maksaa 2,81 euroa. Laskelmassa sähkön hinnaksi oletettiin 15,43 senttiä/kWh.

Jouluvalot voi asentaa myös pihalle, terassille tai parvekkeelle. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valoja. Jos tarvitset asennukseen jatkojohtoa, sen pitää olla IP44-suojausluokan tuote, joka on tarkoitettu ulos.

Tuomiokirkon kuusi

Kuva: Turun kaupunki, Samu Valleala
Lähteet: Lampputieto.fi ja Motiva