Säädä lämpötila oikein

Keli ulkona alkaa olla talvinen. Kylmenneeseen ulkoilmaan tottuminen kestää. Myös sisätiloissa voi lämmityskauden alussa tuntua kolealta.

Sopiva lämpötila kodin oleskelutiloissa on 20 - 22 astetta. Par­haan yöu­nen saa vä­hän vii­leäm­mäs­sä, noin 19 asteessa. Miten huoneiston lämpötila aistitaan, on kuitenkin yksilöllistä.

Lämmön tuntemukseen vaikuttaa ilman lämpötilan lisäksi muun muassa ilman kosteus ja virtaus. Myös materiaaleilla on merkitystä. Lattia voi samassa lämpötilassa tuntua kylmältä tai lämpimältä materiaalista riippuen.

Val­tao­sas­sa TVT:n koteja on ve­si­kes­kus­läm­mi­tys ja ter­mos­taat­ti­set pat­te­ri­vent­tii­lit. Vaikka patteri tuntuisi viileältä, huoneiston lämpötila voi silti olla sopiva. Kodin lämpötilan voi tarkastaa viemällä sisälämpömittarin huoneen keskelle noin 1,1 metrin korkeuteen.

Mahdolliset viat on helpompi huomata, kun pattereiden toimintaa seuraa säännöllisesti. Jos patterin yläosa on jatkuvasti kylmä, se pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni. Patterin ilmauksen hoitaa tarvittaessa kiinteistöhuoltoyhtiö, jonka yhteystiedot löytyvät talon ilmoitustaululta ja TVT:n verkkosivuilta.   

termostaatti
Useimmissa TVT:n kodeissa lämpötilaa säädetään kääntämällä patterissa olevaa säätönuppia. Jotta nupissa oleva termostaatti tunnistaisi sisälämpötilan oikein, sitä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla.

Talvisin kotia voi tuulettaa ristivedolla muutaman minuutin, mutta ikkunaa ei pidä jättää raolleen pitkäksi aikaa. Jos kodissa on liian lämmintä, patterin lämpötila pitää säätää alhaisemmaksi. Ikkunan avaaminen ei ole ratkaisu. Sisään tuleva kylmä ilma saa päinvastoin patterin lämmittämään enemmän.

Jos kodissa tuntuu viileältä, kannattaa myös miettiä, miten kevyissä vaatteissa kotona oleskelee. Sukkien tai pitkähihaisen paidan pukeminen voi jo auttaa. Kodin lämpöhukkaa voi vähentää sulkemalla yöksi sälekaihtimet ja vetämällä verhot ikkunan eteen. Älä kuitenkaan piilota patteritermostaattia! Vedon tunteen välttää helpointen tarkistamalla ikkuna- ja ovitiivisteet jo ennen lämmityskauden alkua.