TVT Logo
Kuva asunnosta.

Vuokra

Vuokra muodostuu lainojen lyhennyksien ja korkojen aiheuttamista pääomakuluista sekä hoitokuluista, joita ovat lämmitys-, sähkö-, vesi-, jäte- ja vahinkovakuutusmaksut sekä kiinteistön hoidosta, remontoinnista ja peruskorjauksista aiheutuvat muut kulut.

Vuokran eräpäivä

Vuokralaskun eräpäivä on aina kuun 4. päivä. Maksaessa on tärkeää käyttää vuokralaskusta löytyviä yksilöiviä maksutietoja, kuten viitenumeroa.

Vuokralaskun tiedot

Vuokranmaksutositteet annetaan asiakkaalle, kun vuokrasopimus tehdään. Koontilomakkeessa on vakioviitenumero, joka yksilöi vuokranmaksajan. On erityisen tärkeää, että samaa viitenumeroa käytetään aina, kun vuokra maksetaan. Seuraavan vuoden vuokralaskut lähetetään asukkaille loppuvuodesta koontilaskuna. Huomaathan, että vakioviite muuttuu, jos vaihdat asuntoa.

Vuokrasopimuksen alkamisen jälkeen löydät vuokralaskusi myös asukassivuilta. Kirjaudu sisään asukassivuille ja klikkaa valikosta Oma talous -otsikkoa. Klikkaamalla auki maksutietoja löydät mm. viitenumeron ja muut tarkemmat laskutiedot, ja voit kopioida sieltä laskun viivakoodin. Huomioithan, että asukassivujen saldoerittelyssä on muutaman päivän viive.

E-lasku

Voit vastaanottaa vuokralaskusi e-laskuna, jolloin voit maksaa vuokran vaivattomasti suoraan verkkopankistasi oikeilla maksutiedoilla. Maksaminen helpottuu, sillä e-laskua käyttämällä sinun ei tarvitse itse näppäillä pitkiä tili- ja viitenumeroja. Lasku on myös helppo muistaa maksaa, kun se saapuu automaattisesti verkkopankkiisi.

Voit aktivoida vuokralaskun e-laskuksi omassa verkkopankissasi. Huomioithan, että e-laskun voimaantulo kestää jonkin aikaa. Mikäli otat e-laskun käyttöön ennen kuukauden 15. päivää, seuraavan kuukauden vuokralaskusi tulee e-laskuna verkkopankkiisi. Tarkastathan kuitenkin aina, että e-lasku saapuu ajallaan ja veloitetaan verkkopankistasi. Jos saat asumistukea ja Kela maksaa tuen suoraan TVT Asunnoille, sinun pitää verkkopankissa muokata e-laskun summa vastaamaan omavastuuosuuttasi. Tarkempia tietoja e-laskun aktivoimisesta saat omalta pankiltasi. Lue myös: e-laskun käyttöönotto on helppoa

Infograafi e-laskun käyttöönotosta.

Muut sähköiset laskun vastaanottamisen kanavat

Voit vastaanottaa vuokralaskusi myös OmaPostin tai Kivran järjestelmien kautta, mikäli olet aktivoinut sähköisten laskujen vastaanottamisen näihin järjestelmiin. Lisätietoja näiden vaihtoehtojen aktivoimisesta käyttöön voit kysyä järjestelmän toimittajalta.

Viivästyneet maksut

Vuokranmaksussa kannattaa olla täsmällinen, sillä viivästyneistä maksuista peritään viivästyskorkoa. Lisäksi maksukehotuksen lähettämisestä peritään 5 euron lisämaksu. Jos sinulla on maksuvaikeuksia, ota mahdollisimman pian yhteyttä vuokravalvontaan. Haasteellisissa elämäntilanteissa voit olla yhteydessä TVT:n asumisneuvontaan.

Vuokrasopimuksesi voidaan irtisanoa tai purkaa maksamattomien vuokrien takia. Maksamattomista vuokrista haemme häätö- ja perintäpäätöksen käräjäoikeudesta. Päätös toimitetaan edelleen ulosottoon häätöä ja perintää varten. Seurauksena on asunnon menetys sekä velvollisuus korvata TVT Asunnoille perintäkulut ja maksaa viivästyneet vuokrat. Käräjäoikeuskäsittely aiheuttaa lisäksi luottotietoihisi häiriömerkinnän kolmeksi vuodeksi.