TVT Logo
Perheen isä ja äiti rinnakkain vuokra-asunnon sohvalla

Usein kysyttyä asumisesta

Kokosimme yhteen yleisimmät asumiseen liittyvät kysymykset vastauksineen. Mikäli et löydä etsimääsi, voit lähettää meille kysymyksesi sivun lopussa olevalla lomakkeella.

Oma asunto ja asuminen

Sinun kannattaa ottaa käyttöön TVT:n sähköiset asukassivut. Näet sieltä vuokrasopimuksesi tiedot, oman vuokranmaksutilanteesi sekä kodin ja taloyhtiön tiedot. Asukassivuilla voit myös tehdä sähköisen vikailmoituksen ja seurata sen etenemistä tai antaa palautetta isännöitsijälle.

Linkin asukassivuille löydät verkkosivujemme etusivulta sekä Asukkaalle-osiosta sähköisten palvelujen alta. Ensimmäisellä kerralla sinun tulee kirjautua käyttäjäksi vahvan tunnistautumisen kautta omilla pankkitunnuksillasi. Jatkossa käyttäjätunnuksena toimii oma sähköpostiosoitteesi ja keksimäsi salasana.

Asukassivuille

Voit etsiä oman isännöitsijäsi ja kiinteistöhuoltoyhtiösi yhteystiedoista alla olevasta linkistä. Kirjoita ruutuun oma osoitteesi ja tuloksena saat oman talosi tärkeät yhteystiedot.

Hae oman talosi yhteystiedot

Ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon, jonka yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä tai kotitalosi ilmoitustaululta. Sovi kiinteistöhuollon kanssa korjauksen ajankohdasta. Palvelu on sinulle maksuton. Vuotavat hanat on hyvä korjata heti. Näin säästämme asumiskustannuksissa.

Hae oman talosi yhteystiedot

Sinun kannattaa ottaa käyttöön TVT:n sähköiset asukassivut. Kun teet sähköisen vikailmoituksen siellä, voit seurata ilmoituksesi käsittelyn etenemistä. Lisäksi voit palata aikaisemmin asukassivuilla tekemiisi ilmoituksiin.

Linkin asukassivuille löydät verkkosivujemme etusivulta sekä Asukkaalle-osiosta sähköisten palvelujen alta. Ensimmäisellä kerralla sinun tulee kirjautua käyttäjäksi vahvan tunnistautumisen kautta omilla pankkitunnuksillasi. Jatkossa käyttäjätunnuksena toimii oma sähköpostiosoitteesi ja keksimäsi salasana.

Asukassivuille

Voit itse tehdä remonttia, kun siihen on tarvetta. Sovi tapettien vaihdosta kuitenkin ensin isännöitsijän kanssa.

Saat vara-avaimen isännöinnistä. Löydät isännöitsijöiden suorat yhteystiedot talosi ilmoitustaululta tai voit hakea ne alla olevasta linkistä. Avaimet laskutetaan hinnaston mukaan.

Hae oman talosi yhteystiedot
Asukaslaskutushinnasto

TVT toivottaa myös kotieläimet tervetulleeksi asumaan. Lemmikkieläimet eivät saa kuitenkaan aiheuttaa häiriötä muille asukkaille esim. haukkumalla öisin. Useamman eläimen pitämisestä kannattaa keskustella isännöitsijän kanssa. Vuokralaisena vastaat myös kotieläinten aiheuttamista kulumista kuten esim. raapimisjäljistä.

Talonkirjaotteen saat vuokravalvonnasta. Voit olla yhteydessä vuokravalvontaan puhelimitse 02 262 4222 toimistoaikana tai sähköpostitse vuokravalvonta@tvt.fi. Huomioithan, että Kela ei tarvitse talonkirjaa, koska vuokraustiedot näkyvät sähköisen asioinnin kautta.

Onko naapurisi tietoinen, että hänen käytöksensä häiritsee? Suosittelemme ensin asiallisesti huomauttamaan häiritsevästä käytöksestä sen aiheuttajalle. Mikäli häiritsevä käytös kuitenkin jatkuu tästä huolimatta, voit ilmoittaa siitä meille tulostamalla häiriöilmoituslomakkeen Asukkaalle-osiosta.

Kerro häiriöilmoituksessa häiriöstä, sen ajankohdasta sekä kestosta. Mainitse myös, jos olet huomauttanut asiasta häiritsijälle. Ilmoituksessa pitää olla omien tietojesi lisäksi ainakin toisen eri taloudessa asuvan häiriötä kärsineen naapurin allekirjoitus. Voit myös jättää häiriöilmoituksen ilman toisen naapurin allekirjoitusta, mutta se ei välttämättä johda toimenpiteisiin. Toimita täytetty häiriöilmoituslomake toimistoomme.

Jos häiriötilanne on erittäin törkeä tai tilanne on uhkaava, ilmoita asiasta poliisille puhelimitse numeroon 112. Huomioi, että poliisi ei ilmoita meille käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa.

Lue lisää asumishäiriöistä

Asunnon väliaikainen luovutus on mahdollista vuokranantajan luvalla. Huoneenvuokralain mukaan vuokralainen saa luovuttaa koko asuinhuoneiston toisen käytettäväksi enintään kahdeksi vuodeksi, jos vuokralainen työnsä, opintojensa, sairauden tai muun sellaisen syyn takia oleskelee toisella paikkakunnalla, eikä vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa luovutusta.

Vuokralaisen on viimeistään kuukautta ennen asunnon väliaikaista luovutusta ilmoitettava asiasta kirjallisesti vuokranantajalle. Ilmoitusta varten on saatavilla lomakepohja asunnon väliaikaisesta luovutuksesta. Lomake tulee palauttaa täytettynä TVT:n toimistoon hyväksyttäväksi.

Päävuokralainen vastaa kuitenkin TVT Asunnoille hänelle kuuluvista velvollisuuksista sekä vahingoista koko vuokrasuhteen ajan.

Irtisanomisen yhteydessä sinulta pyydetään yhteystietoja, jotta huoneiston vuokraamisesta kiinnostuneet asiakkaat voivat ottaa sinuun yhteyttä ja sopia kanssasi, milloin pääsisivät tutustumaan huoneistoon. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta esitellä asuntoa, asuntotarkastajamme tekevät sen puolestasi yleisavainta käyttäen.

(AHVL 22 §).

Yhteiset tilat ja autopaikat

Vuokrattavia autopaikkoja voit tiedustella vuokravalvonnasta toimistoaikana puhelimitse 02 262 4222 tai sähköpostitse vuokravalvonta@tvt.fi. Autopaikat vuokrataan koko vuodeksi, eikä niitä voi irtisanoa kesän ajaksi. Autopaikkasi vuokran maksaminen tapahtuu vuokranmaksun yhteydessä samalla laskulla.

Kannattaa puhua asiasta asukastoimikunnalle, joka tekee aloitteen saunavuorojen vaihdosta isännöitsijälle. Isännöitsijältä voit kysyä asiasta lisää. Löydät hänen yhteystietonsa talosi ilmoitustaululta tai alla olevan linkin kautta.

Hae oman talosi yhteystiedot

On mukava kuulla, että olet tyytyväinen siivouksen jälkeen. Talosi yleisten tilojen siivouksen hoitaa kiinteistöhuoltoyhtiö, jonka yhteystiedot löydät alla olevan linkin kautta sekä talosi ilmoitustaululta. Siivousajankohdat voit tarkistaa kiinteistöhuollosta.

Hae oman talosi yhteystiedot

Maksut ja tuet

Ota yhteyttä vuokravalvojaan tai asumisneuvojaan pikaisesti. Veloista voidaan yleensä tehdä maksusuunnitelma. Asumisneuvojalta saat lisäksi tietoa tuista, joita olet oikeutettu hakemaan. Asumisneuvoja myös selvittää tilannettasi kokonaisvaltaisesti.

Hae oman talosi yhteystiedot

Tärkeintä on huolehtia, ettei kahta vuokraa tai osavuokraa ole yhtä aikaa erääntynyt. Voisit selvitä rästistä helpommalla lisäämällä vuokraan lyhennystä rästistä, esim. vuokra + 80 euroa. Näin sinun ei tarvitse odottaa maksamista siihen asti, kunnes koko vuokrarästi on koossa. Ei kuitenkaan kannata pitää normaalitilanteena, että vuokra maksetaan aina kuukauden myöhässä. TVT Asuntojen joustovara pienenee, mikäli sinulle tulee vielä muita yllättäviä talousmenoja. Tulevista maksukehotuksista voit seurata, kuinka paljon saatava on pienentynyt. Voit keskustella maksusuunnitelmasta vuokravalvonnan kanssa. Etsi oman talosi vuokravalvojan tiedot alla olevasta linkistä.

Hae oman talosi yhteystiedot

Vuokranmaksu on ensiarvoisen tärkeää hoitaa. Jos et pysty maksamaan vuokraa, ota yhteyttä vuokravalvontaamme ja kysy neuvoa.

Olethan muistanut ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi? Olet todennäköisesti oikeutettu työttomyyspäivärahaan tai Kelan työttömyysetuuteen. Kelasta voit myös hakea asumistukea ja tarkistaa, oletko oikeutettu saamaan toimeentulotukea. Jos tarvitset tilanteesi selvittelyyn apua, voit kääntyä asumisneuvojan puoleen. Etsi oman talosi vuokravalvojan ja asumisneuvojan tiedot alla olevalla linkillä.

Yhteishallintosäännöt 2019

Sinulle ei tule uutta laskua. Vähennä vain tuen osuus laskusta ja maksa erotus samalla viitenumerolla TVT:lle. Meistä on hienoa, että olet siirtänyt maksun suoraan TVT Asunnoille. Jos joskus sovit maksuohjelmasta, meidän on TVT:llä hyvä tietää, että asumiseen tarkoitettu tuki ei ole mennyt muuhun käyttöön.

Voit ottaa käyttöön esimerkiksi e-laskun tai suoramaksun. E-lasku on helppo tapa maksaa laskut. Saat e-laskun suoraan verkkopankkiisi ja maksat sen sieltä parilla klikkauksella. Jos asetat e-laskun automaattiseen maksuun, vuokra veloitetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä.

Suoramaksu sopii maksajalle, jolla ei ole käytössään verkkopankkia. Saat laskun tiedot etukäteen ja lasku maksetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä. Voit tehdä suoramaksusopimuksen omassa pankissasi.

Anna toiselle maksajalle maksun saajan eli vuokranantajan nimi (TVT Asunnot), tilinumero, maksajan tiedot (sinun nimesi ja osoitteesi), viitenumero sekä summa. Jos viitettä ei ole, maksajan tiedot (vuokralaisen) ovat entistä tärkeämmät, jotta me TVT Asunnoilla osaamme kohdistaa suorituksen sinun laskuusi.

Jätteet, kierrätys ja siivous

Lamppujen lajittelu on tarkkaa puuhaa. Käytetyt ja rikki menneet hehkulamput ja halogeenilamput voit laittaa polttokelpoisen jätteen keräysastioihin. Energiansäästölamput, led-lamput ja loisteputket on aina eroteltava ja toimitettava sähkölaitteiden keräykseen. Sähkölaitteita otetaan vastaan maksutta lajitteluasemilla ja jätekeskuksissa. Osa lamppuja myyvistä liikeistä ottaa myös vastaan käytettyjä ja rikkinäisiä lamppuja.

Voit lukea lisää lamppujen ja muiden jätteiden lajittelusta Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta.

Henoa, että haluatte toimia esimerkillisesti ja kierrättää toimivia huonekaluja! Kierrätyskeskukset vastaanottavat käyttökelpoisia ja ehjiä huonekaluja. Turussa toimii kierrätyskeskus Turun Ekotori, jonka aukioloajat ja tavaran vastaanottoehdot voitte tarkistaa kierrätyskeskuksen omilta sivuilta. Jos ette saa kierrätettyä sohvaa uusille käyttäjille, ette voi kuitenkaan jättää sitä kotitalonne jätepisteelle, vaan teidän tulee toimittaa se Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskukseen omalla kustannuksellanne.

Aihe
Yhteystiedot
Palaute

Lue tietosuojailmoituksemme.