TVT Logo
Vesihaaste

Säästämällä vettä säästät samalla rahaa ja luontoa

TVT:n asukkaat käyttävät keskimäärin 150 litraa vettä vuorokaudessa. Turha veden juoksutus, liian pitkät suihkut ja vuotavat vesikalusteet voivat kuitenkin huomaamatta valuttaa hukkaan kymmeniä litroja vettä päivässä. Vähentämällä ylimääräistä veden kulutusta, voit sekä keventää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.

Mihin vettä kuluu arjessa?

Infograafi, miten veden kulutus jakautuu arjessa.
Suomalaisten vedenkäytön jakautuminen vuosina 2019–2020 Motivan ja Työtehoseuran Kestävä vedenkäyttö -projektin tutkimuksessa.
ämpäri päivässä on suuri säästö

Jos jokainen TVT:n asukas säästää ämpärillisen vettä päivässä, vuodessa säästyy 29 uima-altaan verran vettä. Yhdessä saamme aikaan muutoksen!

Suuri säästö pienillä muutoksilla

15 minuutin päivittäinen suihku maksaa noin 450 euroa vuodessa. 5 minuutin suihku on jopa 300 euroa halvempi.

Infograafi suihkussa käynnin hinnasta vuodessa.
Lähde: Motiva. Oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m3.
tippuva hana tuhlaa valtavasti vettä

Ole osa muutosta! Kokeile, paljonko vettä voit säästää arjessasi.

Vedensäästövinkit

Vältä pitkiä suihkuja

Tavallisesta suihkusta virtaa noin 12 litraa vettä minuutissa. Jos siis lyhennät päivittäisen suihkuaikasi 10 minuutista 5 minuuttiin, voit säästää yli 2 000 ämpärillistä vettä vuodessa.

Tiskaa vesialtaassa

Tiskaaminen juoksevan veden alla on valtava vesisyöppö. Saman astiamäärän tiskaaminen vesialtaassa kuluttaa jopa kuusi kertaa vähemmän vettä.

Ilmoita vuotavista vesikalusteista heti

Vuotava wc-istuin voi hukata vettä jopa 30 litraa tunnissa. Hitaasti vuotamaan unohdettu wc voi siis tarkoittaa tuhansien eurojen vesilaskua vuositasolla. Tee vikailmoitus »

Pese vain täysiä koneellisia

Vajaan koneellisen peseminen kuluttaa saman verran vettä kuin täyden koneellisen peseminen, mutta joudut pesemään pyykkiä kaksi kertaa useammin. Kannattaa siis odottaa pyykkikorin täyttymistä jatkuvan koneenkäytön sijaan.

Sulje hana, kun et käytä vettä

Ota tavaksi sulkea hana hammas- ja käsipesun ajaksi. Pesualtaan hanasta virtaa noin 8–12 litraa vettä minuutissa, joten voit tuhlata yli kolme ämpärillistä vettä pelkän hammaspesun aikana.

Henkilö, joka pitää sylissään kissaa.

Tule mukaan vesihaasteeseen!

Haasteen ottaa vastaan myös asukkaamme Oona. Haasteen aikana näemme ja kuulemme, millaisia vinkkejä Oonalla on veden säästöön ja onnistuuko hän säästämään vettä arjen pienillä valinnoilla. Noin puolen vuoden päästä saamme tietää, miten haaste sujui. Seuraa haastetta TVT:n Instagramissa ja Facebookissa. Tartu haasteeseen, yhdessä saamme muutoksen aikaan!

Seuraa Instagramissa

Katso myös

Löydä kotisi energiasyöpöt

Pienillä muutoksilla voit säästää sekä ympäristöä että sähkölaskua. Hyppää siis mukaan energiahaasteeseen ja taltuta kotisi energiasyöpöt.

Tutustu energiahaasteeseen

Lajittelu on helppo ekoteko

Oikein lajitellut jätteet hyödynnetään materiaaleina ja energiana, mikä säästää ympäristöä ja luonnonvaroja. Meillä kaikilla on merkittävä rooli kierrättämisessä.

Tutustu kierrätyshaasteeseen