TVT Logo
energiahaaste

Taltuta kotisi energiasyöpöt

Kodeissa energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että asunnon lämpötila pysyy optimaalisessa 21 asteessa, eikä lämmintä vettä käytetä turhaan hukkaan. Monessa kodissa myös sähkölaitteet tuhlaavat sähköä silloinkin, kun niitä ei käytetä. Pienillä muutoksilla arjessa voit säästää sekä ympäristöä että lompakkoasi. TVT haastaa sinut pohtimaan, löytyykö kulutuksestasi parannettavaa. Tartu haasteeseen ja huomaa ero!

Optimaalinen lämpötila on 21 astetta
Optimaalinen lämpötila on 21 astetta

Sisäilmatutkimusten mukaan optimaalinen huonelämpötila on 21 °C.

Onko kotonasi kuuma?

Usein asuntojen lämpötilat ovat suositeltua korkeampia, jolloin voidaan puhua ylilämmöstä. Jos kodin lämpötilaa alennetaan 1 °C, kertyy vuodessa säästöä jopa 5 %.

Optimaalinen huonelämpötila on 21 celsiuc-astetta.
Älä tuhlaa sähköä kotona
Älä tuhlaa sähköä kotona

Lämmityksen lisäksi energiaa kuluu kotona arjen pyörittämiseen.

Mihin sähköä kuluu?

Sähkönkulutuksen jakauma kahden hengen taloudessa
Turku Energian laskelma energiankulutuksen jakautumisesta kahden hengen rivitalotaloudessa.
Pienillä muutoksilla arjessa voi säästää sähköä

Säästä energiaa helpoilla vinkeillä

Optimaalinen lämpötila on 21 °C

Voit tarkistaa huoneen lämpötilan mittaamalla lämmön keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta lattiasta. Liian lämpimässä vireystila laskee ja sisäilman laatu heikkenee.

Käytä lämmintä vettä harkiten

Lämmin vesi maksaa kaksi kertaa enemmän kuin kylmä, sillä sen lämmittäminen kuluttaa energiaa. Viileä suihku virkistää siis myös lompakkoa.

Sammuta elektroniikkalaitteet

Valmiustilaan jätetyt sähkölaitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä – jopa 5–10 % koko kotitalouden sähkönkulutuksesta.

Valitse energiatehokas lamppu

Nykyaikaiset led-lamput kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät käytössä pitkään. Ne ovat siis paras vaihtoehto sekä ympäristölle että lompakolle.

Tuuleta vauhdilla

Hoida tuuletus tarvittaessa nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella. Muutama minuutti riittää. Pidempi tuuletus tai ikkunoiden auki pitäminen tuhlaa energiaa, koska patterit lämmittävät ulkoilmaa.

Pidä patterien edustat vapaina

Jos huone tuntuu kylmältä, varmista, ettei patteri ole peitetty verhoilla tai huonekaluilla, jotka estävät lämpimän ilman kiertämisen.

energiaa voi säästää monessa kohtaa
energiaa voi säästää monessa kohtaa

Tiesitkö, että pyykinpesu 60 asteessa maksaa jopa 7 kertaa enemmän kuin pesu kylmällä vedellä.

Katso myös

Lajittelu on helppo ekoteko

Oikein lajitellut jätteet voidaan hyödyntää materiaaleina ja energiana, mikä säästää ympäristöä ja luonnonvaroja. Me kaikki voimme tehdä arjessamme valintoja, jotka vähentävät polttokelpoista jätettä.

Iso säästö pienistä puroista

Vähentämällä veden kulutusta, voit sekä vähentää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.