TVT Logo
energiahaaste

Säästä energiaa

Kodeissa energiaa kuluu eniten lämmitykseen. Toiseksi eniten sähköä vie veden lämmittäminen. Muu sähkön kulutus jakaantui kodin muiden sähkölaitteiden kesken. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa, että asunnon lämpötila on korkeintaan 21 astetta, lämmintä vettä ei tuhlata ja kodin sähkölaitteet eivät kuluta turhaan sähköä silloin kun niitä ei käytetä. Pienillä muutoksilla arjessa voit säästää sähköä. TVT haastaa sinut pohtimaan, löytyykö sähkönkulutuksestasi parannettavaa. Tartu haasteeseen!

Pienillä muutoksilla arjessa voi säästää sähköä

Onko kotonasi sopiva lämpötila?

Usein asuntojen lämpötilat ovat suositeltua korkeampia, jolloin voidaan puhua ylilämmöstä. Optimaalinen asuintilojen huonelämpötila on 18–21 °C. Tutkimusten mukaan viileässä makuuhuoneessa nukkuu paremmin. Voit tarkistaa huoneen lämpötilan mittaamalla lämmön keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta lattiasta.

Optimaalinen huonelämpötila on 21 celsiuc-astetta.
Optimaalinen lämpötila on 21 astetta

Asuintilojen huonelämpötilan tulisi olla korkeintaan 21 °C.

Mihin sähköä kuluu kodin ja veden lämmityksen lisäksi?

Kotien sähkönkulutuksesta noin puolet menee kodin lämmittämiseen ja noin viidennes lämpimän veden lämmittämiseen. Loppuosa koostuu monenlaisesta arjen toiminnoista. Pohdi mistä omassa arjessasi voisit säästää energiaa?

Turku Energian laskelma energiankulutuksen jakautumisesta kahden hengen rivitalotaloudessa.
Turku Energian laskelma energiankulutuksen jakautumisesta kahden hengen rivitalotaloudessa.
Älä tuhlaa sähköä kotona

Lämmityksen lisäksi energiaa kuluu kotona arjen pyörittämiseen.

Säästä energiaa helpoilla vinkeillä

Asuintilojen lämpötila 18–21 °C

Voit tarkistaa huoneen lämpötilan mittaamalla lämmön keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta lattiasta. Liian lämpimässä vireystila laskee ja sisäilman laatu heikkenee.

Käytä lämmintä vettä harkiten

Lämmin vesi maksaa kaksi kertaa enemmän kuin kylmä, sillä sen lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Viileä suihku virkistää siis myös lompakkoa.

Sammuta elektroniikkalaitteet

Valmiustilaan jätetyt sähkölaitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä – jopa 5–10 % koko kotitalouden sähkönkulutuksesta.

Valitse energiatehokas lamppu

Nykyaikaiset led-lamput kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät käytössä pitkään. Ne ovat siis paras vaihtoehto sekä ympäristölle että lompakolle.

Tuuleta vauhdilla

Tuuleta kotisi nopeasti avaamalla ikkunat. Muutama minuutti riittää. Pidempi ikkunoiden auki pitäminen tuhlaa energiaa, koska patterit lämmittävät ulkoilmaa.

Pidä patterien edustat vapaina

Jos huone tuntuu kylmältä, varmista, ettei patteri ole peitetty verhoilla tai huonekaluilla, jotka estävät lämpimän ilman kiertämisen.

Nainen, jonka sylissä on vauva.

Tule mukaan energiahaasteeseen!

Haasteen ottaa vastaan myös asukkaamme Rajaa. Haasteen aikana näemme ja kuulemme, millaisia vinkkejä Rajaalla on energian säästöön ja onnistuuko hän vähentämään sähkön kulutusta arjessa pienillä valinnoilla. Noin puolen vuoden päästä saamme tietää, miten haaste sujui. Seuraa haastetta TVT:n Instagramissa ja Facebookissa. Tartu haasteeseen, yhdessä saamme muutoksen aikaan!

Seuraa Instagramissa

Katso myös

Lajittelu on helppo ekoteko

Oikein lajitellut jätteet voidaan hyödyntää materiaaleina ja energiana, mikä säästää ympäristöä ja luonnonvaroja. Me kaikki voimme tehdä arjessamme valintoja, jotka vähentävät polttokelpoista jätettä.

Tutustu kierrätyshaasteeseen

Iso säästö pienistä puroista

Vähentämällä veden kulutusta, voit sekä vähentää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.

Tutustu vesihaasteeseen