TVT Logo
Rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö Johannes Malmi Mäntymäessä rakennustyömaalla

Palkitulle Mäntymäen alueelle 180 uutta kotia

Mäntymäen uudistus on edennyt jo pitkälle. Vanha asuntokanta korvataan tämän päivän asumistoiveet täyttävällä uudistuotannolla. Lopputuloksena on kaupunkikuvallisesti hieno asuinalue.

TVT:n purkavan uudisrakentamisen suurhanke on saanut huomiota maanlaajuisesti. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA palkitsi tammikuussa Mäntymäen uudishankkeen ARA-neliöt 2024 -palkinnolla. Palkintoperusteluissa hanke sai kiitosta siitä, että uudisrakentamisessa on säilytetty alkuperäisten rakennusten ja alueen 1950-luvun henki, vaikka rakennukset ja asunnot ovat moderneja.

Tulevaisuuden tarpeita vastaavat asunnot

– Voimme tänään olla tyytyväisiä alueen suunnittelun ja toteutuksen onnistumiseen. Kunnallissairaalantien asemakaavassa tavoitteena oli luoda alueelle monipuolinen asukasrakenne. Huoneistotyyppien jakaumaa ja huoneistokokoja suunniteltaessa piti huomioida, että asuntojen pitää mahdollisimman hyvin vastata asunnonhakijoiden tarpeita nyt ja tulevaisuudessa, rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö Johannes Malmi kertoo. Muutoksessa alueen henki on saatu hyvin säilymään, mutta ilme on raikastunut. Purettujen talojen tilalle on valmistunut neljä asuinkerrostaloa osoitteeseen Kunnallissairaalantie 36. Uudet asunnot ovat valoisia ja viihtyisiä, ja niissä on tilavat, lasitetut parvekkeet. Mäntymäen uusissa kerrostaloissa on kauniita arkkitehtonisia yksityiskohtia. Jokaisen talon päätyyn on toteutettu mänty kunnioittamaan ja muistuttamaan alueen arvokkaasta historiasta.

Rakenteilla Toivolankatu 10:n talot

Parhaillaan on rakenteilla kolme kerrostaloa osoitteeseen Toivolankatu 10. Korkein rakennettavista taloista on 12-kerroksinen, ja kaksi muuta ovat 8-kerroksisia. Talojen arvioidaan valmistuvan syksyllä 2024 ja keväällä 2025. Toivolankadun kolmeen uudistaloon valmistuu sekä yksiöitä, kaksioita, kolmioita, neliöitä että viisiöitä. Yhteensä taloihin on tulossa 180 modernia ja viihtyisää kotia. 12-kerroksisen G-talon ylimpään kerrokseen valmistuu asukkaiden käyttöön saunaosasto ja kerhotilat, joista on hulppeat näkymät ympäristöön. Talojen yhteyteen rakennetaan kaksikerroksiset autohallit. Suunnittelussa on huomioitu autojen sähkölatauspaikkojen, sähköisten pienkulkuneuvojen latauspisteiden ja polkupyöräpaikkojen tarve.

Mäntymäen alueen rakennukset on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Ajak. Hankkeen pääurakoitsija toimii Hartela Länsi-Suomi. Hanke on myös saanut Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen.

Artikkeli on julkaistu Kotimme 1/2024 -lehdessä.