TVT Logo
Kuvituskuva: Freepik.

Oletko vaarassa menettää kotisi?

Vuokravelka on yleisin syy sille, että vuokranantaja päättää vuokrasuhteen.

Ajatuskin häädön mahdollisuudesta aiheuttaa syvää ahdistusta, mutta häpeä omasta taloudellisesta tilanteesta saattaa estää yhteydenoton vuokranantajaan silloin, kun se olisi kaikkein tärkeintä.

Taloudellinen häpeä

Ihmisten maksuvaikeudet ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaaminen on meillä TVT:llä osa päivittäistä työtä. Ammattilaisina tunnistamme taloudellisen häpeän ja tiedämme, miten vaikeaa omien talousvaikeuksien puheeksi ottaminen on. Siksi arvostamme jokaista yhteydenottoa, jonka tavoitteena on järjestellä vuokravelkoja kuntoon.

Talouskriisi

Usein maksuvaikeuksien taustalla on jonkinlainen kriisi, kuten sairastuminen, avioero tai työttömyys. Kriisin aiheuttama ahdistus voi muuttua vahvaksi peloksi ja pelko tunteena ohjelmoi ihmisiä lähtökohtaisesti pakoon. Siinä mielentilassa parhaimmalta ratkaisulta voi tuntua se, ettei vastaa enää puhelimeen, eikä avaa kirjeitä. Ahdistus voi johtaa siihen, että kaikki laskut jäävät maksamatta ja tällöin häätö on vääjäämättömästi edessä.

Tavoitteena häädön välttäminen

Tärkeintä on arjen toimeentulon varmistaminen. Erilaisten tukien hakeminen voi olla vaikeaa ja byrokraattista, joten asumisneuvojamme neuvovat sekä ohjaavat sinua hakemaan kaikkia niitä tukia, joihin olet mahdollisesti oikeutettu. Tavoitteenamme vuokravelkahaasteissa on, että häätö voitaisiin välttää ja asuminen voisi jatkua. Voit olla yhteydessä suoraan meihin (yhteystiedot alla), tai jos saat asumisneuvojalle automaattisen ajanvarauksen, käytä se oman taloudellisen tilanteen selvittämiseksi. Häpeä häviää puhumalla ja ratkaisu juuri sinun vuokravelkojesi hoitamiseen voi olla puhelinsoiton päässä.

Anne Ala-Nissilä vuokravalvonnan esihenkilö

Yhteystiedot

• Vaihteen puh. 02 262 4111 • Vuokranmaksuun liittyvät kysymykset: vuokravalvonta@tvt.fi • Perinnässä olevat maksut: perinta@tvt.fi ja asumisneuvonta@tvt.fi

Yleistä velkaneuvontaa saat:

• Taloussosiaalityön vastaanotto Monitorissa arkisin klo 9–11.30 ilman ajanvarausta • https://www.varha.fi/fi/asiointikanavat/taloussosiaalityon-vastaanotto-yhteispalvelupiste-monitorissa-turku • Talous- ja velkaneuvonta puh. 029 566 0430, arkisin klo 9–12 • https://oikeus.fi/talousjavelkaneuvonta/varsinais-suomenoikeusaputoimisto/fi/index.html • Takuusäätiön Velkalinja, maksuton neuvontanumero 0800 9 8009, arkisin klo 10–14 • https://www.takuusaatio.fi/selviydy-veloistasi/ Artikkeli on julkaistu Kotimme 1/2024 -lehdessä.

Anne Ala-Nissilä.