TVT Logo
Marttojen Emmi Lukkarila.

Keväällä koti kuntoon

Kevään valon pilkahdellessa alkaa siivousvimma nostaa päätään. Isoimmalta urakalta kuitenkin säästyy, kun malttaa huolehtia kodin perussiivouksesta tasaisin väliajoin.

– Suursiivouksilta voi välttyä, kun siivoaa säännöllisesti, eli imuroi, pitää pinnat puhtaina, tuulettaa tekstiilejä ja putsaa keittiötä ja kylpyhuonetta, suosittelee Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila.

Muutamia vinkkejä kevään siivoukseen häneltä kuitenkin irtoaa. Keväällä kannattaa tehdä vaateinventaariota, eli siirtää toppavaatteet ja talvikengät varastoon tai vaatehuoneen takahyllyille. Talvivarusteet kannattaa aina pestä ennen niiden varastointia.

– Kengistä on hyvä puhdistaa kurat ja hiekat, ja nahkakengät kannattaa plankatakin. Seuraavan talvikauden tullessa voi yllättyä iloisesti, kun kaapista löytyy hyväkuntoiset jalkineet.

Henkilö, jolla kädessään sitruunan puolikkaat.

Pesua ja tuulettelua

Ikkunanpesu on yksi kevään suurimmista urakoista. Lukkarila suosittelee odottamaan pahimpien siitepölyaikojen väistymistä. Jos malttaa odottaa pesun kanssa touko kesäkuulle, tällöin ikkunat eivät todennäköisesti heti pölyty uudestaan.

Hyvän ikkunanpesuaineen saa itse sekoittamalla viiteen desilitraan lämmintä vettä puolikkaan ruokalusikallisen etikkaa ja pari tippaa tiskiainetta ja laittaa sumutepulloon. Samalla kannattaa tuulettaa verhot ja pestä tarvittaessa. Verhoihin kertyy pölyä pitkin vuotta. – Riippuu vähän verhoista, mutta toisia voi olla hankalaa pestä koneessa. Tällöin tuuletus parvekkeella tai pihan tuuletustelineissä on myös hyvä vaihtoehto.

Myös vuodevaatteet, kuten peitot ja tyynyt, kannattaa pestä ainakin kerran vuodessa. Jotkin tyynyt tosin menettävät muotonsa pesussa, ja niitä varten pitäisikin olla kuivausrumpu. – Kaikkiin kodin pyykinpesukoneisiin ei myöskään saa peittoa mahtumaan. Isompien ruokakauppojen yhteydestä löytyy itsepalvelupesuloita, joissa peitotkin saa pestyksi, Lukkarila vinkkaa.

Henkilö pesee ikkunaa lasta kädessään.

Etikka, ruokasooda ja sitruuna ovat kova kolmikko

Myös keittiön ja kylpyhuoneen pinnat kiinnittävät huomion kevätauringon paisteessa. Kaikkia kodin pintoja varten ei suinkaan tarvitse hankkia vahvoja, kemikaalipohjaisia pesuaineita. – Ruokakaapista voi löytää vaihtoehdon kemikaalipohjaisille aineille, Lukkarila muistuttaa.

WC:n ja kylpyhuoneen hanoihin ja suuttimiin kertynyttä kalkkia saa irti etikalla. Sitruunalla hinkkaamalla saa keittiön tiskialtaan puhtaaksi, ja sillä voi puhdistaa myös rasvatahrat lasipinnoista.

Ruokasooda käy niin ikään pehmolelujen ja lenkkareiden raikastamiseen, sillä se neutralisoi hajuja. – Soodaa voi ripotella kenkään ja antaa olla yön yli, ja seuraavana päivänä soodat imuroimalla saa pahanhajuisetkin kengät freesiytymään.

Silikonipohjaisten saumauksien puhdistamiseen ei puolestaan kannata Lukkarilan mielestä käyttää etikkaa, sillä etikan happo syövyttää silikonia. Yleispesuaine on tähän tarkoitukseen hyvä.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 1/2024.

Marttojen Emmi Lukkarila.