TVT Logo
Energiatehokasta asumista Skanssin seiskassa.

Yhteistoimin kohti energiatehokkaampaa asumista

Syksyllä kaikki suomalaiset olivat uudenlaisen haasteen edessä: kaikkien piti varautua sähkökatkojen mahdollisuuteen. Koko maassa viestittiin vahvasti sähkön säästämisen tarpeesta.

Skanssin seiskan asunto odottaa uusia asukkaita.

Kansalaiset kuulivat viestin ja ihmiset ympäri Suomen vähensivät sähkönkulutustaan noin 10 prosenttia. Säästämiseen kannusti myös sähkön hinnan nousu.
– Etukäteen haastavasta kriisitalvesta on selvitty ja niin asukkaat kuin vuokranantajakin voivat huokaista helpotuksesta. Onneksi säätkin olivat sellaisia, ettei isompia ongelmia tullut, toteaa talotekniikka- ja energia-asiantuntija Pauli Piekkari tyytyväisenä.

Energiankulutus pienemmäksi

TVT:llä monenlaiset aiemmin tehdyt energiansäästötoimet auttoivat kriisitalvesta selviämisessä. Huoneistolämpötiloja oli tasattu asentamalla huoneistoantureita ja kiinteistöjen lämpötiloja oli tarkastettu. Lisäksi oli asennettu vettä säästäviä kalusteita, suihkunpäitä yms. Myös asukkaat ovat osallistuneet aktiivisesti säästötoimiin.

– Sekä asukkaat että TVT ovat kriisitalven aikana tehneet tärkeitä energiansäästötoimia, joiden tarkoituksena oli lyhyellä aikavälillä selvitä kriisitalvesta, mutta nuo toimet tuovat pitkässä juoksussa säästöä ja hyötyä, Piekkari kiittää.

Tänä vuonna satsataan entistä älykkäämpään lämmönsäätöön. TVT on käynnistänyt huoneistoanturointia ja älykkään lämmityksen säätöpalvelua koskevan kilpailutuksen.

Skanssin seiskan uudiskohde.

Öljyn aikakausi päättyy

TVT tavoittelee hiilineutraalisuutta Turun kaupungin ilmastosuunnitelman mukaisesti. Ilmastotavoitteita toteutetaan erityisesti energianhankinnassa ja -käytössä sekä rakentamisessa. – Jokaisen TVT Asuntojen uudis- ja perusparannuskohteen suunnitteluvaiheessa selvitetään, millaisia energiatehokkaita ratkaisuja, esim. aurinkopaneeleja tai poistoilmalämpöpumppuja, on järkevää tai mahdollista ottaa kohteessa käyttöön, Piekkari kertoo.

Uudisrakennuskohteista viime vuonna valmistunut Skanssin seiska oli TVT:n ensimmäinen aurinkopaneelikohde. Skanssin seiskassa seurataan, miten sähköntuotanto vaikuttaa yksittäisen kohteen sähkön kustannuksiin, ja mikä on todellinen taloudellinen vaikutus.

Tänä keväänä valmistunut Linkkitorninkatu 7 on TVT:n ensimmäinen uudiskohde, jossa lämmönlähteenä on maalämpö. Tähän asti maalämpöjärjestelmiä on asennettu lähinnä korvaamaan öljylämmitystä energiaremonttien yhteydessä.

Öljystä maalämpöön siirtyminen onkin edennyt, ja viimeiset öljylämmityskohteet remontoidaan tänä vuonna. Kun Honkaistentie 64:ään saadaan vaihdettua maalämpö, jää öljyn aikakausi TVT:llä historiaan.

Uusia velvoitteita on tulossa Euroopan unionissa uusittavasta energiatehokkuusdirektiivistä.
– EU on uusimassa energiatehokkuusdirektiiviä, ja tulossa on myös olemassa olevalle kiinteistökannalle velvoitteita. Seuraamme työn etenemistä, Piekkari kertoo.

TEKSTI: Merja Mäkelä KUVAT: Janette Merisaari