TVT Logo
Maaritin reseptivinkki on punajuurijauhelihalaatikko.

Kierrätyssisustamisessa sinnikkyys palkitaan

Kiertotalous ja huonekalujen kierrättäminen on tänä päivänä suosittua ja helppoa. Laadukkaan ei myöskään tarvitse olla kallista, kierrätyshuonekaluilla osittain asuntoaan sisustava Maarit Heiskala muistuttaa.

Maarit Heiskalan vajaa 60-neliöisestä asunnosta on avarat ja metsäiset näkymät olohuoneesta ja keittiöstä kahteen suuntaan. Vuonna 2013 TVT Asuntojen Länsinummessa sijaitsevaan kerrostaloon Haritusta muuttanut Heiskala kiittelee arkkitehtia onnistuneesta suunnittelusta. – Parvekkeella kun istuu kesäisin, niin siinä saa olla ihan omassa suojassa, mutta näkee pitkälle. Ihanaa, että aluetta ei ole rakennettu niin täyteen kuin nykyään on trendinä.

Hyvin muutenkin kodissaan viihtyvä Maarit on aina ollut kiinnostunut sisustamisesta. Sekä käytetyn tavaran kivijalka- että verkkoliikkeitä ahkerasti läpikäyvä Maarit on tehnyt niissä mieluisia löytöjä. Kädentaitojakin häneltä löytyy maalarin ammattitutkinnon ja kudonta-alan artesaanikoulutuksen verran, vaikka toimiikin nykyään hoitoalalla.

Maarit siis paitsi etsii ja nuuskii erilaisia huonekaluja, myös tuunailee niitä. Hyvä nyrkkisääntö hänen mukaansa on, että öljy ja vaha tuovat puun omaa luonnetta esiin, maali taas peittää sitä.
– Aika ja huonekalun eletty elämä saavatkin huonekaluissa näkyä. Laadukas massiivipuu elää ja hengittää, kestää kyllä pienetkin kolhut.

Jos tuunailu kiinnostaa, lastulevyiset huonekalut Maarit kehottaa jättämään suosiolla hankkimatta. Ne kun eivät kestä oikein minkäänlaista työstämistä, eivät purkamista tai uudelleenkokoamista.

Maaritin kotona kierrätyssisustetaan.

Jykevää ja persoonallista tyyliä

Maaritin mieleen ovat erityisesti massiivipuiset, esimerkiksi akaasiasta valmistetut jykevät kaapit ja pöydät. Ruokapöydän ympärillä viimeisimmät kirpputorilöydöt, kaksi rottinkituolia, tuottavat erityistä iloa.

Rottinkihuonekalut ovat olleet kovassa suosiossa viime aikoina, ja Maarit tietää, että ne menevät salamana, kun niitä myytäväksi ilmestyy.
– Sain nämä kaksi hankittua, mutta myyjälle jäi vielä toinen pari. Josko ne vielä joskus minulle päätyisivät, Maarit hymyilee.

Asunnon erikoisuus ja Maaritin aarre löytyy makuuhuoneesta. Sängyn päätynä toimii vanhan talon sata kiloa painava täystamminen ulko-ovi. Se löytyi Laitilasta. Kun Maarit näki myynti-ilmoituksen, hän tiesi, että ovi oli saatava.
– Se pitäisi nostaa vähän korkeammalle, tiiliskivet odottavat tuolla nurkassa sitä varten.

Painavat huonekalut eivät ole kaikkein kätevimpiä liikutella, mutta niin vain Maarit saa ystäviään mukaan noutoreissuille. Muutto- ja kuljetusfirmojen työntekijätkin ovat saaneet hikoilla palkkansa edestä.

Maaritin kissa.

Aina jotakin etsinnässä

Rustiikkisesta ja lihaksia vaativasta sisustustyylistään huolimatta Maarit tykkää muunnella ja uudistaa kotinsa ilmettä aina kun siltä tuntuu. Huonekalujen lisäksi hän askartelee myös sisustus- ja koriste-esineiden parissa. Hän lainaa sisustussilmäänsä myös ystäviensä kotien suunnitteluun.

Tyyliään Maarit kuvailee impulsiiviseksi, persoonalliseksi ja värikkääksi.
– Luonteeni saa näkyä myös kodissani, en suosi vaaleaa skandinaavista tyyliä.

Maaritilla on yksi pitkäaikainen haave, jota ei ole vielä löytynyt. Kiinalaistyyppiselle, punapuiselle kaapille on jo paikka kotona katsottuna, ja Maarit seuraa käytetyn tavaran liikkeitä tarkalla silmällä.

Sinnikkyys onkin yksi hyvä vinkki kierrätyssisustamiseen.
– Kannattaa seurata ja tutkia säännöllisesti mitä markkinoilla liikkuu. Kaikkea ei löydy välttämättä heti, mutta käytettynä hintakin on alhaisempi kuin uutena hankittuna, Maarit vinkkaa.

TEKSTI: Heidi Horila KUVAT: Mika Okko