TVT Logo
Asukastoimikunnan puheenjohtaja Tarja Lahti.

Asumismukavuutta ikkuna- ja oviremontilla

Maaliskuun alussa Haritussa, Tanskankatu 1:ssä ja 7:ssä, alkanut ikkuna- ja oviremontti saa hymyn asukkaiden kasvoille.

Tekemisen meininki näkyy punatiilisten luhtitalojen pihapiirissä. Ensimmäisissä taloissa hohtavat jo uudet valkoiset ikkunapuitteet. Toisten talojen edessä on asennusta odottavia ikkunapakkauksia.
– Ihanat uudet ikkunat ja sälekaihtimet, huudahtaa Tanskankadun kävelytiellä vastaan tuleva asukas ja jää jutustelemaan asukastoimikunnan puheenjohtaja Tarja Lahden kanssa. 

Talojen välisellä kävelytiellä vastantulijoilta tulee kiitosta hyvästä hengestä, naapuriavusta, rauhallisesta ympäristöstä ja kivasta leikkipaikasta. Tyytyväisiä ollaan myös kiinteistöjen ylläpitoon. Aiempina vuosina on korjattu niin pihat kuin salaojituksetkin. – Ymmärrämme, ettei kaikkea saa kerralla, mutta vähitellen. Tätäkin remonttia on odotettu. kiittää Lahti.

Tanskankadulla remontti tehdään asumisen lomassa. Kussakin asunnossa remontti kestää noin yhden työpäivän verran.
– Ensinnäkin uusituilla ikkunoilla ja ovilla saadaan energiansäästöä, toiseksi uudet ikkunat ja ovet nostavat alueen yleisilmettä ja alueen statusta, Lahti summaa asukkaiden näkökulmasta remontin hyvät puolet.

Ikkunoita ja ovia pihalla odottamassa vaihtoa Tanskankadulla Haritussa.

94 asunnon ovet ja ikkunat uusiksi

Tieto Tanskankadun ikkuna- ja oviremonttitarpeesta eteni asukkailta isännöitsijä Taru Kosken esityksen kautta korjausrakentamiseen.
– Laajoja peruskorjauksia ei voida tehdä kaikkialla. Tällaisilla kevyemmillä osakorjauksilla on aina myös oma paikkansa laajan kiinteistökannan ylläpidossa. Näin pystytään parantamaan asuttujen kohteiden asumismukavuutta ja -viihtyvyyttä ilman että vuokratasoa on aina pakko korottaa. Uudet ikkunat parantavat päivittäistä käytettävyyttä, ja sälekaihtimilla pystytään helpottamaan kesäajan ylilämpöä huoneistoissa. Lisäksi huoneistojen korvausilmamäärää saadaan parannettua samassa yhteydessä, kertoo rakennuttajavalvoja Matti Isotalo.

Remontin ensimmäisessä vaiheessa vaihdetaan ikkunat ja parvekeovet, ja sen valmistuttua on ulko-ovien ja lukitusten vaihdon aika. Vaikka remontti kestää vain vähän aikaa, on asukkaalle aina iso asia, kun omassa kodissa liikkuu ja työskentelee vieraita ihmisiä.
– Ikkunaremontti on asukkaalle pienen hetken hankala ja ahdas, koska asennuspäivänä ikkunoiden edessä pitää olla 1–2 metriä tyhjää asennustilaa, jotta vanhat ikkunat saadaan poistettua ja uudet tilalle. Kuitenkin pienellä yhteisellä puristuksella saadaan aikaan varsin iso ja kiva muutos päivittäiseen asumisviihtyvyyteen, Isotalo kertoo.

Tanskankadun kaksikerroksiset luhtitalot ovat valmistuneet vuosina 1991–1992. Remontissa uusistaan viiden asuinrakennuksen eli 94 asunnon ja yhden talousrakennuksen ikkunat ja ovet. Remontin arvioitu valmistuminen on kesällä 2023.

TEKSTI: Merja Mäkelä KUVAT: Saija Aalto