TVT Logo
Arjen ilmastoteot kampanjakuva. Asukkaat nousemassa portaita.

Arjen ilmastoteoilla suuri yhteisvaikutus

20 000 turkulaisessa asukkaassa on voimaa. Sen todistaa syksyllä käynnistynyt Arjen ilmastoteot -kampanja, johon haastoimme kaikki asukkaamme mukaan.

Arjen ilmastoteot -kampanja alkoi syyskuussa vesiteemalla. Vesihaasteessa pohdittiin, miten turha veden juoksutus, liian pitkät suihkut ja vuotavat vesikalusteet voivat valuttaa vettä hukkaan kymmeniä litroja päivässä.

Vesihaasteen ensimmäisissä tuloksissa näkyy, että vettä on kampanja-aikana eli noin puolessa vuodessa säästynyt jo yli 30 000 m3! Määrä vastaa vesitilavuudeltaan noin 12 olympiakokoista uima-allasta. Aiempaan vastaavaan ajankohtaan verrattuna vettä on säästynyt seitsemän prosenttia. Tulos on huikea ja tuntuu varmasti useammallakin kukkarossa, joten jatketaan samaan malliin! Kiitos myös hyvistä vedensäästövinkeistä, joita kerroitte maaliskuussa TVT:n somessa.

Vedensäästö elokuu 2022-tammikuu 2023 oli 7 % eli säästöä oli 12 olympiakokoisen uima-altaan verran (30 000 m2).

Sähkönsäästöä Turussa noin 10 prosenttia

Lokakuussa siirryimme Arjen ilmastoteot -kampanjassa energiahaasteeseen. Aihe nousi ajankohtaiseksi samaan aikaan myös valtakunnallisesti, kun kaikkia suomalaisia kehotettiin sähkön säästämiseen.

Niin omassa haasteessamme kuin valtakunnallisessa kampanjassakin nostettiin esille huonelämpötilan merkitys. On erityisen tärkeää varmistaa, että asunnon lämpötila on korkeintaan 21 astetta.

Saamme tarkempaa tietoa TVT:n tuloksista myöhemmin, kun vertailussa huomioidaan mm. sään vaikutus. Turku Energian mukaan Turussa on onnistuttu säästämään sähköä. Tammikuussa 2023 kulutuksen lasku on ollut 10 prosentin luokkaa ja helmikuussa kuuden prosentin verran. Upea saavutus turkulaisilta, joista joka 10. asuu TVT:llä.

Kierrätys on yhteinen asia

Joulu- ja tammikuussa pohdimme kierrätystä. Oikein lajiteltuna voimme vähentää polttokelpoisen jätteen määrää ja hyödyntää monia jätteitä materiaaleina ja energiana. TVT:llä kierrättäminen on tehty mahdollisimman helpoksi selkeillä ja monipuolisilla lajittelupisteillä piha-alueella. Kierrätyshaasteessa ideoimme kodin lajittelupisteitä keväämmällä TVT:n somekanavilla.

Kiitos kaikille haasteisiin osallistuneille asukkaillemme hienoista tuloksista, jatketaan samaan malliin. Arjen ilmastoteot -kampanja jatkuu myös syksyllä, jolloin jatkamme asumisen kulutusvalintojen pohtimista. Otathan myös silloin haasteen vastaan!

TEKSTI: Merja Mäkelä KUVAT: TVT Asunnot