TVT Logo
Nainen., jonka sylissä on vauva.

Vinkkejä arjen ilmastotekoihin

Pienillä arjen valinnoilla on iso merkitys niin luonnolle kuin omalle lompakollekin.

Vesihaaste

Vedensäästövinkit

TVT:n asukkaat käyttävät keskimäärin 150 litraa vettä vuorokaudessa. Vähentämällä ylimääräistä veden kulutusta voit sekä keventää ympäristön kuormaa että säästää omaa lompakkoasi. TVT haastaa sinut tutkimaan omaa vedenkulutustasi ja pohtimaan, onko arjen vedenkäytössäsi parannettavaa.

Vältä pitkiä suihkuja

15 minuutin päivittäinen suihku maksaa noin 450 euroa vuodessa. 5 minuutin suihku on jopa 300 euroa halvempi.

Tiskaa vesialtaassa

Tiskaaminen juoksevan veden alla on valtava vesisyöppö. Saman astiamäärän tis- kaaminen vesialtaassa kuluttaa jopa kuusi kertaa vähemmän vettä.

Ilmoita vuotavista vesikalusteista heti

Vuotava wc-istuin voi hukata vettä jopa 30 litraa tunnissa. Hitaasti vuotamaan unohdettu wc voi siis tarkoittaa tuhansien eurojen vesilaskua vuositasolla. Tee vikailmoitus: tvt.fi/vikailmoitus

Pese vain täysiä koneellisia

Vajaan koneellisen peseminen kuluttaa saman verran vettä kuin täyden koneellisen peseminen. Kannattaa siis odottaa pyykkikorin täyttymistä jatkuvan koneenkäytön sijaan.

Sulje hana, kun et käytä vettä

Ota tavaksi sulkea hana hammas- ja käsipesun ajaksi. Pesualtaan hanasta virtaa noin 8–12 litraa vettä minuutissa, joten voit tuhlata yli kolme ämpärillistä vettä pelkän hammaspesun aikana.

Lämmityspatterin termostaatti.

Energiansäästövinkit

Kodeissa energiaa kuluu eniten lämmitykseen. Toiseksi eniten sähköä vie veden lämmittäminen. Muu sähkön kulutus jakaantui kodin muiden sähkölaitteiden kesken. Pienillä muutoksilla arjessa voit säästää sähköä. TVT haastaa sinut pohtimaan, löytyykö sähkönkulutuksestasi parannettavaa.

Asuintilojen lämpötila 18–21 °C

Tarkista huoneen lämpötila mittaamalla lämpö keskeltä huonetta noin metrin kor- keudelta lattiasta. Liian lämpimässä vireystila laskee ja sisäilman laatu heikkenee.

Käytä lämmintä vettä harkiten

Lämmin vesi maksaa kaksi kertaa enemmän kuin kylmä. Viileä suihku virkistää siis myös lompakkoa.

Tuuleta vauhdilla

Hoida tuuletus tarvittaessa nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella. Muutama minuutti riittää. Pidempi tuuletus tai ikkunoiden auki pitäminen tuhlaa energiaa, koska patterit lämmittävät ulkoilmaa.

Pidä patterien edustat vapaina

Jos huone tuntuu kylmältä, varmista, ettei patteria ole peitetty verhoilla tai huonekaluilla, jotka estävät lämpimän ilman kiertämisen.

Sammuta elektroniikkalaitteet

Valmiustilaan jätetyt sähkölaitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä, jopa 5–10 %:a koko kotitalouden sähkönkulutuksesta.

Valitse energiatehokas lamppu

Nykyaikaiset led-lamput kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät käytössä pitkään. Ne ovat siis paras vaihtoehto sekä ympäristölle että lompakolle.

Kierrätyshaaste. Jätepisteen lajittelukuvat.

Kierrätysvinkit

Tiesitkö, että noin 80 % poltettavaksi menevästä jätteestä voitaisiin kierrättää? Oikein lajiteltuina monet jätteet voidaan uudelleen hyödyntää materiaaleina ja energiana. Miten sinä voit säästää luonnonvaroja?

Lajittele biojäte erilleen

Biojäte on arvokasta raaka-ainetta, jonka ravinteita ei kannata hukata polttamalla. Laita siis ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet sekä hedelmien ja vihannesten kuoret aina biojätteeseen.

Kierrätä muovijäte

Muovin kierrättäminen vähentää uuden muovin valmistuksessa tarvittavan öljyn määrää. Muovin kierrättäminen on siis helppo ympäristöteko. Myös PVC-muovin saa nyt laittaa muovijätteeseen.

Minimoi ruokahävikki

Jokainen suomalainen heittää vuosittain noin 24 kiloa ruokaa roskiin. Rahassa se on noin 125 euroa. Vähennä hävikkiä säilyttämällä ruoka oikein ja hyödyntämällä tähteitä. Vinkkejä: saasyoda.fi

Kierrätä tekstiilijäte

Vanhat vaatteet eivät kuulu roskiin. Lahjoita tai myy kirpputorilla ehjät vaatteet, ja vie rikkinäiset tekstiilikierrätykseen tai hyödynnä siivousrätteinä.

Tutustu

  • Kampanjasivuihin voit tutustua osoitteessa tvt.fi/arjenilmastoteot.
  • Haasteen etenemistä voi seurata somessa hashtagilla #arjenilmastoteot.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.