TVT Logo
Simo Hämäläinen kävelee kerrostalon pihalla.

Simo Hämäläinen on Halisten mies

Julkisivu- ja parvekeremontin keskellä eläminen saattaa harmittaa monia. Halisissa asuvalla Simo Hämäläisellä malttia riittää, vaikka kodin ikkunat ovat olleet peitettynä ja parveke pois käytöstä koko kesän ajan.

– Olen ottanut asenteen, että se on väliaikaista. Nyt on jo hyvässä mallissa, ja kyllähän se siihen mennessä valmistuu, kun joulupukki tulee, Simo Hämäläinen myhäilee.
Kun suojapeitteet poistetaan ikkunoiden ja parvekkeiden edestä, on asukkaille luvassa lasitetut ja uudistetut parvekkeet ja talolla entistä ehommat ja hyvin eristetyt ulkoseinät.

Hämäläinen on tyytyväinen uuteen parvekkeen täyslasiseen oveen, joka tuo asuntoon aiempaa enemmän valoa. – Uusi ovi muuttaa huoneen ilmettä totaalisesti.

Hämäläinen on seurannut remonttia lähietäisyydeltä, sillä hänen kotinsa oli koeasunto, josta remontti aloitettiin. – Parvekkeelleni mahtuu samaan aikaan kaksi pomoa, kaksi työntekijää, kahdet A-tikkaat ja iso kasa piirustuksia, hän naurahtaa.

Simo Hämäläinen istuu sohvalla kaukosäädin kädessään.

Kaikki on tuttua ja lähellä

Simo Hämäläinen on viihtynyt samassa kodissa jo yli 15 vuoden ajan. – Kyllä koti merkitsee paljon. Tykkään tästä, tämä on sopiva minulle. On pieni makuuhuone ja sauna, lyhyet matkat ja paikat on tuttuja, hän perustelee.
Ja jos hän muuttaisi, niin ei ainakaan pois Halisista. – Kyllä varmaan jossain tässä lähiseudulla asuisin. Yli puolet elämästäni olen asunut näillä seuduilla. Jos muuttaisin, niin samaan pihaan.

Hämäläisen lapsuudessa nykyinen asuinalue oli peltoa ja ryteikköä. Tie keskustaan kulki maatilojen välistä, ja Halistenkoski ylitettiin pikkusiltaa pitkin.

Hämäläinen ei Halisista muuta moitittavaa keksi kuin harmillisesti lisääntyneen liikenteen määrän. Asumisvuosiin mahtuu toki yksi ikävä tapahtuma, joka ei varmaan koskaan mielestä lähde.

Tuolloin Hämäläinen heräsi savun hajuun ja naapurin huutoon: ”Tulipalo, tulipalo!”. Rappukäytävässäkin kuului jo palovaroittimen ujellus. – Heitin verskat jalkaan ja puhelimen taskuun. Naapurin ovi oli auki, ja sieltä tuli savua rappukäytävään. Näky oli epätodellinen. Verhot olivat jo humahtaneet tuleen. Otin tiskipöydältä ison kattilan ja siihen vettä, sammutin palon ja soitin hätäkeskukseen, Hämäläinen muistelee.

Positiivisia ominaisuuksia Hämäläinen keksii Halisista lukemattomia. – Kaikki on lähellä, kaupunki, kaupat ja kirjasto ja on hyvät yhteydet. 45 minuutissa kävelee keskustaan Aurajoen rantaa pitkin. Ja Aurajoen rannassa on hienot kävelyreitit, listaa Hämäläinen hyviä puolia.

Tärkeää on myös se, että lähellä on Littoisten tanssilava. – Menen fillarin kanssa Littoisiin tanssimaan kesäisin, kun siellä on tanssikursseja. Onhan sinne matkaa, mutta takaisin tullessa Kaarinantietä pitkin on alamäkeä. Talvikaudella Hämäläinen tanssii T-talolla Nummenmäellä tai Pyrkivällä. Tanssiharrastuksen, pyöräilyn ja kävelyn lisäksi Hämäläinen käy kuntoilemassa asukkaiden yhteisessä kuntosalissa, jonne välineet on saatu lahjoituksena pois muuttaneilta asukkailta.

Simo Hämäläinen istuu penkillä kuntosalilla.

Porukalla tehdään kukkalaatikotkin

Simo Hämäläinen on toiminut toistakymmentä vuotta Paavinkatu 4:n aktiivisen asukastoimikunnan varapuheenjohtajana. Asukastoimikunta järjestää monia yhteisiä tapahtumia vuoden mittaan, on talkoita, kesän päättäjäiset ja grilli-iltoja, joihin asukkaat tuovat omat makkaransa. Jouluna nautitaan glögitarjoilusta grillikatoksessa. – Vaikka talkoita ei tänä vuonna remontin takia pidetty, niin kesän päättäjäiset pidettiin, ja tarjoilut olivat kuten talkoissa: oli makkaraa, sämpylöitä, karamellia, pullaa, kahvia, teetä ja limonadia.

Porukalla asukkaat pitävät huolta myös pihojen viihtyisyydestä. – Yleensä laitetaan kukkasia. Viime vuonnakin ostettiin 110 kukkasta. Nyt remontin aikana ei laitettu. Teemme myös itse kukkalaatikoita. Niitä on tehty kierrätyshengessä sängynlaudoistakin, Hämäläinen kertoo ja näyttää kännykästään kuvia värikkäistä perenna- ja kesäkukkaistutuksista ja kauniisti viimeistellyistä nikkaroinneista. Porukalla on tehty kukkalaatikoiden lisäksi jopa kaariportti, jota somistavat kahvipannut.

Paavinkatu 4:n julkisivukorjaus

Paavinkatu 4:ssä tehdään kuuden asuinkerrostalon julkisivukorjaus. Urakka sisältää myös huoneistoikkunoiden ja parvekeovien uusinnan, parvekkeiden betonikorjauksen sekä parvekkeiden lasituksen. Remontti etenee talo talolta, ja koko urakan arvioidaan valmistuvan ensi vuoden loppupuolella.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.

Paavinkatu 4.