TVT Logo
Kädet, joissa siniset kumihanskat, pesuainepullo ja siivousliina.

Siistissä talossa viihtyvät kaikki paremmin

Yleisen siisteyden ylläpitäminen on kaikkien yhteinen etu, muistuttaa TVT Asuntojen porrassiivouksesta vastaavan Huoltosiivous Turun Heidi Lahti. Yritys huolehtii yhteensä kolmenkymmenen TVT Asuntojen talon siisteydestä.

Heidi Lahti esittelee TVT:n uuden kohteen, viime vuonna valmistuneen Satama- portin käytävän somistuksia. Asuntojen ovien viereen on asetettu suuria maisemointitarroja. Käytävät ovat pitkät ja vielä uutuudenhohtavat.

Näin soisi jatkuvan. Tähän voi TVT:n porraskäytävien siivouksesta vuodesta 2005 vastanneen Huoltosiivous Turun palveluksessa olevan Lahden mukaan jokainen asukas itse suurelta osin vaikuttaa. Moni näin tekee, mutta parannettavaakin löytyy. – Olisi paljon helpompaa, jos kaikki kantaisivat yhteisen vastuun yhteisten tilojen siisteydestä. Siihen vaaditaan vain vähän maalaisjärkeä ja viitseliäisyyttä, Lahti muistuttaa.

Kuravaatteita, lasten leluja, pyöriä, sähköpotkulautoja, lastenrattaita, kynnysmattoja. Kaikenlaista käytävistä Lahden mukaan löytyy. Myös varastojen käytäville hylätään kaikkea pesukoneista isoihin huonekaluihin.

Porraskäytäviin ei tulisi jättää mitään irtaimistoa, sillä paitsi että ne ovat paloturvallisuusriski, vaikeuttavat ne siivoamista. – Siivoojamme joutuvat siirtämään kaiken irtaimiston tieltään, kun he kulkevat yhdistelmäkoneen kanssa käytävien läpi, tai siivoavat käytäviä käsimenetelmin. Sen ei pitäisi kuulua siivoojan tehtäviin.

Aikoinaan Lahti siivosi vielä itse, nykyään hänen toimenkuvaansa kuuluu kohteissa kiertäminen sekä erilaisten toimistotehtävien, kuten tarjousten ja laskutusten hoito. Huoltosiivous on yksi TVT Asuntojen siivouspalvelujen tuottajista. Huoltosiivouksen palveluksessa on 27 siivoojaa, jotka kaikki työskentelevät TVT Asuntojen kohteissa.

– Meillä on käytössä itse suunnittelemamme ja kehittämämme sovellus, johon jokainen siivooja voi merkitä kohteen siivotuksi. Jos tulee sairastapauksia, sijaistava siivooja näkee heti sovelluksen avulla, mistä jatkaa, Lahti kertoo.

Heidi Lahti porraskäytävässä.

Yleensä asiat ratkotaan keskustelemalla

Lahti muistelee uransa varrelta vastaan tulleita, käytäväsiisteyteen liittyviä tapauksia. Vielä nykyäänkin on aika tavallista, että koiran jätöksiä löytyy käytäviltä. – Koiran vikahan se ei ole, jos joutuu olemaan liian pitkään yksin kotona, ja sitten ei jaksa odottaa ulos asti, Lahti muistuttaa.

Urea on Lahden mukaan yksi lattioiden pintoja haurastuttavimpia asioita. Hajut myös jämähtävät pintoihin ja käytäviin herkästi. Keinot huomauttaa ja muistuttaa asukkaita yhteisistä pelisäännöistä ovat kuitenkin monet. Aikoinaan eräässä kohteessa tietty käytävän nurkka oli säännöllisesti koiranpissan kyllästämä. Lahti vei nurkkaan muoviämpärin, ja pian ei lätäköitä enää nurkkaan ilmestynyt.

Joskus Lahti on lakaissut vaatteiden mukana tullutta hiekkaa asukkaan silmien eteen näyttääkseen, kuinka paljon sitä oikein kertyy, jos ei viitsitä pudistella kenkiä ja lasten ulkovaatteita ennen sisälle tuloa.

– Usein ongelma saadaan ratkottua kasvokkain asioista puhumalla, Lahti iloitsee.

Yksi riesa on kuitenkin noussut viime aikoina yli muiden, nimittäin sähköpotkulaudat. Niiden kanssa ajellaan käytäviin ja jätetään oven eteen yöksi odottamaan. – Paitsi että skuutit naarmuttavat lattian pintoja, niillä myös suditaan, joka aiheuttaa mattojen pinnan palamisen. Niitä jälkiä ei saa pois, Lahti harmittelee.

Ripeä palaute on paras palaute

Positiivistakin mainittavaa löytyy. Lahden mukaan talojen pesutuvat ja kuivaushuoneet pidetään nykyään siisteinä, omat roskat ja jäljet siivotaan. Myös asukastoimikuntien aktiivisuudesta Lahti kiittelee. Parhaassa tapauksessa otetaan heti yhteyttä siivousyhtiöön, kun jotain huomautettavaa löytyy.

– Kannattaa mieluiten soittaa heti ja suoraan meille, jos huomaa että jotain on siivoojalta jäänyt tekemättä. Saamme palautteen nopeasti ja pystymme siihen reagoimaan.

Vaikka Heidi Lahti kierteleekin edelleen tarkastamassa talokohteita, kaipaa hän toisinaan entistä työtään siivoojana. Parasta työssä on hänen mukaansa ollut työn jälkien konkreettinen näkyminen ja ihmisten kohtaaminen.

– Vieläkin tapaan kierroksillani vanhoja tuttuja, pitkäaikaisia asukkaita, joiden kanssa on mukava rupatella ja vaihtaa kuulumiset, Lahti hymyilee.

Heidi Lahti viemässä roskia jätteiden keräykseen.

Heidi Lahden ohjeet yleisen siisteyden ylläpitämiseen TVT asuntojen asukkaille:

  • Käytäviltä kaikki irtaimisto pois, vaatteet viedään sisään, lastenrattaat omille paikoilleen, ei kynnysmattoja käytäville.
  • Kurasäällä kengät pyyhitään ulkomattoon ja muutenkin turhat hiekat pudistellaan pois vaatteista.
  • Pyörät niille varattuun pyöräsuojaan, porraskäytäviin viedyt pyörät siirretään pihalle ilman eri ilmoitusta.
  • Jos huomaat puutteita porrassiivouksessa, ripeä soitto huoltosiivoukseen on paras ja nopein keino korjata tilanne.

TEKSTI Heidi Horila KUVAT Saija Aalto ja Canva

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.