TVT Logo
Kirsi Tilkkanen ja Olavi Mäkinen istuvat sohvalla ja hymyilevät.

Rohkeasti mukaan asukastoimintaan

– Ehkä vain 10–15 prosenttia tapaamistamme TVT Asuntojen asukkaista tietää, mitä asukasdemokratia tarkoittaa. Sen sanan merkityksen avaaminen on meidän tärkein tehtävämme, kertovat asukasneuvoston puheenjohtaja Olavi Mäkinen ja sihteeri Kirsi Tilkkanen.

Olavi Mäkinen ja Kirsi Tilkkanen keksivät ratkaisuksi havaitsemaansa tiedonpuutteeseen asu- kastilaisuudet, joissa he kertovat asukasdemokratiasta ja -toiminnasta. Ensimmäiset tilaisuudet he järjestivät Kurjenmäessä, Länsinummi-Teräsrautelan alueella ja Portsassa. Asukkaiden kanssa keskustellessa heille on selvinnyt, että monilta puuttuu tietoa toimintatavoista, joilla TVT:llä voi asioihin vaikuttaa. Lisäksi on ollut myös vääriä käsityksiä TVT:n toiminnasta.

– Moni ajattelee, että miksei TVT tee sitä tai tätä. Ei yhtiö lue meidän ajatuksia sieltä pihaparlamentista, vaan meidän pitää itse olla rohkeita ja tuoda asiat esiin, Tilkkanen kannustaa.

Sekä Mäkinen että Tilkkanen ovat iloisia tapahtumien saamasta hyvästä vastaanotosta. – Tapahtumissa oli väkeä kunnolla paikalla. Keskusteluissa kävi ilmi, että jollain alueilla on vain asukastoimikuntia, eikä lainkaan aluetoimintaa, eikä siten myöskään asukasneuvoston valiokunnassa jäseniä, Mäkinen kertoo.

Monelle on ollut epäselvää myös se, miten asukasneuvoston valiokuntaan pääsee. – Ensin asukastoimikunnassa pitää päättää, että perustetaan aluetoimikunta ja valita jäsenet sinne. Aluetoimikunnassa valitaan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat, jotka edustavat aluetta asukasneuvoston valiokunnassa, Mäkinen opastaa.

Koulutusta tarvitaan

Asukastapahtumien lisäksi kaksikko on järjestänyt kaksi koulutustilaisuutta. – Lähtökohtana oli antaa kättä pidempää materiaalia asukastoimikuntien puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille sekä muille luottamushenkilöille siitä, mitä tarkoittaa, kun sinut on valittu luottamustehtävään ja olet muiden asukkaiden edustaja, Tilkkanen kertoo.

Koulutuksissa käsiteltiin mm. kokouskäytäntöjä, budjettia, talousarviota sekä lausuntoja, joita asukastoimikunta yhtiölle päin antaa.

Asukastoiminta ei kuitenkaan ole vain yhteisiin asioihin vaikuttamista, vaan myös mukavaa yhdessäoloa esim. talkoiden merkeissä. – Lähtekää rohkeasti mukaan vaikuttamaan oman vuokranmaksuyksikkönne asukas- toimintaan. Siellä on yhdessä tekemisen meininki ja mukavaa. Vain tulemalla mukaan toimintaan voi vaikuttaa, he rohkaisevat.

Asukastoiminta

Asukastoiminta perustuu yhteishallintolakiin ja TVT:n omiin yhteishallintosääntöihin. Tärkeä osa yhteishallintoa ovat asukkaiden yhteiset kohtauspaikat: asukaskokoukset, -toimikunnat ja -neuvosto. Asukkaiden ja TVT Asuntojen edustajat kohtaavat yhteistyötoimikunnassa ja yhtiön hallituksessa. Lisätietoja: LISÄTIETOJA:

  • Asukastoiminta
  • Seuraa myös oman asukastoimikunnan tiedotteita ilmoitustaululla.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.

Kirsi Tilkkanen ja Olavi Mäkinen istuvat sohvalla ja hymyilevät.