TVT Logo
Rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö Johannes Malmi.

Purkavalla uudistuotannolla viihtyisiä koteja

Rakennukset vaativat perusteellista kunnostusta noin 50 vuoden välein. Kunnostukset voidaan tehdä osakorjauksina tai rakennus voidaan peruskorjata kerralla. Joskus ainoa vaihtoehto on vanhan talon purkaminen ja uuden talon rakentaminen sen tilalle.

– Purkava uudisrakentaminen tulee olemaan tulevaisuudessa nykyistä yleisempää. Purkavaan uudistuotantoon voidaan päätyä, kun teknisen käyttöikänsä päähän tullutta taloa ei pystytä korjaamaan nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi, kertoo rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö Johannes Malmi.

Kustannuksilla on merkitystä. TVT rahoittaa pääosan uudis- ja korjaushankkeista Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen eli ARA:n rahoituksella. Jos kohteen peruskorjaaminen on liian kallista, ei ARA myönnä hankkeeseen rahoitusta.

– Meille on tärkeää vuokratason kohtuullisuus. Tavoittelemme kohtuuhintaisella asuntotuotannolla sellaista vuokratasoa, joka olisi mahdollisimman monen kukkarolle sopivaa.

Turvallisuus ja esteettömyys edellä

Taloja on rakennettu eri vuosikymmeninä erilaisilla rakennustekniikoilla. Kaikkia taloja ei pystytä peruskorjaamaan tämän päivän asumisvaatimusten mukaisiksi. Erityisesti ikääntyvälle väestölle esteettömyydellä on suuri merkitys. – Esimerkiksi hissin rakentaminen vanhaan taloon ei välttämättä onnistu lainkaan. Kun talo on esteetön, pystyy apuvälineitä käyttämällä kulkemaan ja asumaan mahdollisimman kauan tutussa kodissa.

Uudistalossa paloturvallisuus, asumisen terveys ja turvallisuus pystytään toteuttamaan paremmin kuin korjattavassa kohteessa.

Huoneistovaihtoehtoja tarpeen mukaan

Kaupungin kasvaessa tarvitaan lisää asuntoja. TVT pyrkii pitämään asuntojensa määrän Turun kaupungin tavoitteiden mukaisena. Asuntoja rakennetaan kaupunkistrategian ja maankäytön suunnitelmien mukaisesti.

TVT haluaa tarjota asuntoja alueilla, joilla halutaan asua ja joilla julkinen liikenne toimii ja palvelut ovat lähellä. Purkavaan uudistuotantoon päädytäänkin usein vanhoilla suosituilla asuinpaikoilla. Purkamalla vanhaa ja rakentamalla tilalle uutta saadaan myös asuntojakauma vastaamaan tämän päivän kysyntää.

Uuteen taloon voidaan suunnitella monenlaisen asumistarpeen mukaisia huoneistovaihtoehtoja niin sinkuille, pariskunnille kuin lapsiperheillekin. Asunnot suunnitellaan toimiviksi ja helposti kalustettaviksi, niin että jokainen pystyy sisustamaan itselleen oman kodin. – Tavoittelemme hyvää ja miellyttävää asuinympäristöä. Pyrimme tekemään sellaisia uusia taloja ja asuntoja, jossa kaikki haluaisivat asua, Malmi vakuuttaa.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.