TVT Logo
Krista Vaittinen istuu sohvalla kahvikuppi kädessään.

Koti, jossa saa olla oma itsensä

Krista Vaittinen perheineen nauttii luonnonläheisestä asumisesta Länsinummen viihtyisässä rivitalokodissa. Perheeseen kuuluu Kristan lisäksi hänen puolisonsa sekä pariskunnan kolme lasta. Vanhin lapsista on yläasteella, keskimmäinen ala-asteella ja nuorin päiväkodissa.

Krista Vaittiselle Länsinummi on tullut vuosien varrella tutuksi. Hän on asunut eri puolilla aluetta teini-ikäisestä lähtien. Perhe asui aiemmin samoissa rivitaloissa, mutta eri asunnossa. Perheen kasvaessa asunto jäi pieneksi.

Muuttomatka ei ollut pitkä, sillä isompi koti löytyi samasta pihapiiristä. Kristan puolisolle uusi koti oli jo entuudestaan tuttu, sillä hän oli itse asunut samassa asunnossa oman perheensä kanssa, kun hän oli nuori.

Perheen lähiympäristöstä löytyy laaja tukiverkosto. Seinän toisella puolella asuvat Kristan vanhemmat. Vanhempien naapurissa taas asuu Kristan sisko perheineen. Myös muita sukulaisia asuu Länsinummen alueella.

Kaikki tarvittava löytyy läheltä

Luonnosta pitävä Krista kertoo viihtyvänsä perheensä kanssa luonnonläheisellä alueella loistavasti. – Arvostan luontoa ja toimivia kulkuyhteyksiä. Täältä pääsee bussilla töihin ja keskustaan. Takapihalta voi lähteä lenkkipolulle ja talvisin viereisessä metsässä kulkee hiihtolatu. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät sopivan matkan päästä.

Kynttilä palaa hopeisella lautasella.

Koti merkitsee turvaa

Portaissa käy välillä vilske, kun lasten kavereita tulee ja menee. Krista sanoo, että heillä on aina ovi auki myös kavereille. – On kivaa katsoa, kun lapsien kaveritkin viihtyvät. Tiedetään samalla, missä nuoriso menee, hän nauraa.

Kristalle oma koti merkitsee turvaa. Hänelle on tärkeää, että kotona jokainen saa olla täysin oma itsensä. – Haluan, että täällä jokainen saa olla juuri sellainen, kuin haluaa. Ketään ei tuomita sen perusteella. Kotona saa näyttää tunteensa, eikä tarvitse esittää mitään.

Kirjakaappi, joka on täynnä kirjoja.

Yhteistä tekemistä

Naapureiden kesken huolehditaan pihan lapsista vuorotellen. Myös yhteistä, mukavaa tekemistä keksitään. – Pihalla saatetaan ohimennen päättää, että mennään pelaamaan jalkapalloa. Sitten mennään nurmikentälle yhdessä potkimaan palloa ja pitämään hauskaa. Täällä kaikki naapurit ovat mukavia ja kaikkien kavereita, hymyilee Krista.

Kristan tulevaisuuden haaveena on muuttaa vanhaan omakotitaloon ja ottaa muutama eläin. –Paikkaa en kyllä vaihtaisi, koska täällä kaikki toimii niin kuin pitää, hän miettii.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.