TVT Logo
Erilaisia avaimia.

Avainturvallisuus on sinun vastuullasi

Kiinteistösihteeri Annika Haltsonen saa päivittäin ilmoituksia kadonneista avaimista. Hänellä onkin hyviä vinkkejä avainturvallisuuden lisäämiseksi.

– Avaimessa ei ikinä saa olla mitään tunnistetta tai yhteystietoja. Eikä samassa avainperässä kannata kuljettaa monta kotiavainta, Annika Haltsonen neuvoo. Omaan avaimeen tai avainnippuun kannattaa silti aina kiinnittää merkki, jonka avulla omansa erottaa muiden avaimista.

Ilmoita aina heti, jos avaimet katoavat

Avainten häviäminen harmittaa, mutta harmituksesta huolimatta on tärkeää ilmoittaa avainten katoamisesta heti isännöintiin. – Suurin ongelma on se, että asukkaat eivät ilmoita, että avain on kadonnut. Jos asuntoon mentäisiin sellaisella avaimella, jonka katoamisesta asukas ei ole ilmoittanut, niin ei vakuutuskaan korvaa vahinkoja, Haltsonen muistuttaa.

Ikävä tilanne on myös edessä silloin, jos asukas ei ole ilmoittanut aiemmin hävinneistä avaimista, ja lopulta häviää se viimeisinkin avain.

Kiinteistösihteeri Annika Haltsonen.

Mekaaniset ja elektroniset avaimet eroavat toisistaan

Jo 85 prosentissa TVT:n taloista on käytössä elektroniset eli älyavaimet. Häviämistapauksessa on väliä sillä, onko kyse mekaanisesta vai älyavaimesta. – Meille kannattaa aina soittaa, sillä näemme älyavaimen numerosarjan ja voimme tehdä uuden avaimen ja poistaa kadonneen järjestelmästä. Tämä koskee TVT:n omia kohteita, mutta ei osakehuoneistoja, Haltsonen neuvoo.

Jos kyse on mekaanisesta avaimesta, saa avaimen käyttökelvottomaksi ja kodin avainturvallisuuden kuntoon vain sarjoittamalla lukon uudelleen.

Sekä uuden avaimen teettäminen että lukon uudelleen sarjoittaminen ovat maksullisia palveluja, ja niistä veloitetaan asukaslaskutushinnaston mukaisesti.

Uusi avain kadonneen tilalle maksaa 125 euroa. Lukon sarjoitus uudelleen maksaa 300 euroa. – Asukkaita kohdellaan tasapuolisesti, eli emme voi antaa kadonneen avaimen hinnasta alennusta, vaikka lapsi olisi avaimen hävittänyt tai se olisi pudonnut mereen. Avain on pakko poistaa järjestelmästä, ja siihen tarvitaan lukkoalan ammattilaista.

Myös avainlöydöistä kannattaa ilmoittaa. Kotivakuutuksessa on usein 150–200 euron omavastuu avaimissa, joten avainten löytyminen on suuri ilon aihe avaimensa kadottaneelle. – Jos itse löydät jonkun toisen avaimet vaikka kotipihalta, ilmoita siitäkin heti TVT:lle, niin voimme yrittää löytää avainten omistajan, Haltsonen neuvoo.

Info

  • Vuokralainen on vastuussa asunnon avaimista koko vuokrasopimuksen voimassaoloajan.
  • Poismuuton yhteydessä asunnon avaimet tarkastetaan, ja lukko sarjoitetaan asukkaan laskuun, jos avaimia puuttuu.

Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2023.