TVT Logo
Matias Palmros ja Hanna-Riikka Nordman istuvat vaaleasävyisen kotinsa sohvalla ja hymyilevät toisilleen. Perheen pieni lapsi, Ava, on äidin sylissä. Taustalla on kaksi ikkunaa, joista näkyy lumisia mäntyjä.

Vuokralla asumisessa viehättää huolettomuus

Kolmihenkinen Nordmanin ja Palmrosin perhe ihaili Hirvensalon Arolaan nousevaa uutta asuintaloa vanhasta asuinsijastaan Majakkarannasta käsin. Lahden toiselle puolelle muuttaminen on tarjonnut perheen kaipaamaa luonnon läheisyyttä ja rauhaa arkeen.

TVT Asuntojen vastavalmistuneet kohteet Kirsikka ja Kide Pirttivuorenkujalla hohtavat vielä uutuuttaan. Avaran ja pitkänmallisen käytävän päässä aukeaa ovi Hanna-Riikka Nordmanin ja Matias Palmrosin 77-neliöiseen kotiin. – Asuimme tätä ennen Majakkarannassa ja seurasimme sieltä käsin, että mitä tänne oikein rakennetaan. Otimme asiasta selvää, ja onneksemme toivomamme ja meille sopiva asunto oli vielä vapaana, kertoo Hanna-Riikka Nordman.

Nykyisen kodin sijainti on perheelle siinä mielessä täydellinen, että he kävivät Majakkarannassa asuessaan päivittäin ulkoilemassa kahden koiransa kanssa aivan Kide-asuintalon viereisessä metsässä. Nyt asunnon suurista ikkunoista aukeaa maisema suoraan tähän samaiseen metsään.

Yksityisillä asuntomarkkinoilla lemmikkien pito on usein kielletty, ja TVT Asunnot saakin lemmikkiystävällisyydestä perheeltä kiitosta. – Täällä asuu aika monta koiraperhettä. On helppo ymmärtää, miksi alue viehättää juuri koirallisia. Myös hissi on meille välttämätön, sillä vanhalla koirallamme on nivelrikko, jonka takia se ei voi kulkea portaita, Hanna-Riikka toteaa.

Avaran kolmion käytännön ratkaisut helpottavat myös lapsiperhearkea. Yksivuotiaan Avan menoa on helppo seurata samalla, kun kokkailee keittiön ja olohuoneen yhdistävässä avoimessa tilassa. Perheen edellisessä asunnossa oli vain viitisenkymmentä neliötä. – Kun Ava lähti jo reilun puolen vuoden ikäisenä liikkeelle, oli sen kokoisessa kodissa kahden koiran ja kävelemään opettelevan lapsen kanssa käytännössä mahdotonta asua, Hanna-Riikka ja Matias kuvailevat.

Lapsiperhe keittiön pöydän ääressä. Äiti syöttää syöttötuolissa istuvaa vauvaa.

Selkeät pelisäännöt

Pariskunta otti selvää ja kyseli TVT:ltä etukäteen muuttoon liittyvistä yksityiskohdista, mutta Matias osallistui myös etänä pidettyyn asukasinfotilaisuuteen. Hänen mielestään TVT:n ohjeistukset ja yleiset säännöt ovat olleet kiitettävän selkeitä, ja kyselyihin on vastattu nopeasti.

Itse muuttoaikataulut oli jaettu asukkaiden kesken tarkasti, jotta ruuhkaa ei käytävillä ja hissin käytössä pääsisi syntymään. – Toimme vähä vähältä joitain tavaroita tänne etukäteen, mutta huomasimme, että kannattaa pitäytyä suuremmalta osin siinä omassa muuttoslotissa. Ihmeen jouhevasti ja hiljaisesti koko talon muuttorumba vaikutti sujuvan, Matias muistelee.

Muutossa ainoastaan varastotilojen koko on aiheuttanut päänvaivaa, autopaikan saaville asukkaille kun on tarjolla autokatos, mutta ei lämmintä sisätilavarastoa. Säilytystilaa asunnossa on kuitenkin Hanna-Riikan ja Matiaksen mielestä riittävästi. Kaksi jääkaappipakastinta saavat myös kiitosta.

Matias pyöräilee mieluiten työmatkansa keskustaan, mutta talvella on pitänyt taittaa työmatkat autolla. Bussiyhteydet Arolasta keskustan suuntaan vaatisivatkin pariskunnan mukaan parannuksia. – Bussipysäkki on tuossa lähellä, mutta vuoroja menee vain kerran tunnissa. Bussit näyttävät myös olevan hyvinkin täynnä, joten lisävuoroille olisi todella tarvetta, Matias ja Hanna-Riikka tuumaavat.

Lapsiperhe katsoo ikkunasta metsämaisemia.

Huolettomuus houkutti

Vaikka asuminen Arolassa sopii juuri perheen nykyiseen elämäntilanteeseen, Hanna-Riikan ja Matiaksen mielissä väikkyy ehkä vielä joskus omakotitalon hankkiminen. Vuokralla asuminen on kuitenkin nyt oikea vaihtoehto, ja luonnon läheisyyden lisäksi nykyisessä asumismuodossa hyviä puolia on vuokra-asumisen huolettomuus. – Jos jotain asunnon huoltoasioita pitääkin hoitaa, tietää että avun saa TVT:ltä eikä tarvitse itse säätää, Matias kertoo esimerkin. – Elämme aika lailla elämäntilanteen ehdoilla, ja TVT tarjoaa juuri nyt meidän tarpeisiimme sopivat asumisen kriteerit, Hanna-Riikka summaa.