TVT Logo
Rauhankatu 14 b:n sisäpihan rakennus on aiemmin toiminut mm. Oy Seres Ab:n tehtaana, jossa on valmistettu mm. Sisu-pastilleja.

Uusia TVT-koteja Rauhankadulle

Rauhankatu 14 b:n tontin kaksi talovanhusta heräävät uuteen eloon kesäkuussa 2022 käynnistyvässä perusparannuksessa. Talot saneerataan vanhaa kunnioittaen, ja vuoden 2024 alkupuolella taloihin valmistuu 70 uutta TVT-kotia.

Turun museokeskus arvioi Rauhankatu 14 b:n kahden noin 80-vuotiaan talon muodostavan rakennustaiteellisesti ja taloushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Remontissa vanhojen rakennusten erityispiirteet huomioidaan ja mm. sisäpihan talon suuri parveke ja asuntojen ikkunalliset erkkerit säilytetään.

Perusparannuksessa uusitaan rakennusten talotekniikka nykystandardien mukaiseksi. Tilojen pohjaratkaisut muokataan niin, että huoneistojen määrä lähes kaksinkertaistuu. Asuntojen keittiöt, kylpyhuoneet ja pintamateriaalit uusitaan kokonaan.
– Historiallisen kohteen perusparannushanke poikkeaa monin tavoin tavanomaisen kerrostalokohteen perusparannushankkeesta. Sisäpihalla sijaitseva, alkujaan tehdaskäyttöön suunniteltu rakennus on kertaalleen muutettu toimistokäyttöön, ja nyt se muutetaan asuinkäyttöön. Korjaushankkeen suunnittelussa on jouduttu ottamaan rakennusten erityispiirteet erityisen tarkasti huomioon, toteaa kohteen projektipäällikkönä toimiva rakennuttajavalvoja Ville Kivimäki.

Museokeskuksen kuvassa entisen Seres makeistehtaan työntekijöitä.

Entiseen Sisu-tehtaaseen uusia TVT-koteja

Rauhankatu 14 b:n sisäpihan rakennuksella on erityisen kiinnostava menneisyys.
Rakennus valmistui vuosina 1937–1938 Oy Seres Ab:n makeistehtaaksi, jossa valmistettiin mm. Sisu-pastilleja. Makeisten valmistus jatkui vuoteen 1973 saakka, jolloin tuotanto siirrettiin Auraan. Sittemmin rakennus on saneerattu konttoritiloiksi.

Sereksen tehdasrakennus on ainutlaatuinen myös siksi, että se jäi talvisodassa kaatuneen turkulaissyntyisen arkkitehti Eero Urpolan (1911–1939) ainoaksi kotikaupungissa toteutetuksi työksi.

Rauhankatu 14 b:n kadunpuoleinen funkisvaikutteinen kerrostalo on harvoja Turkuun sota-aikana rakennettuja taloja. Sen suunnitteli Urpolan kanssa samaan aikaan arkkitehdiksi opiskellut Jouko Ylihannu vuonna 1941. Hänet tunnetaan myös tyyppitalopiirustuksista, joiden mukaisesti rakennettiin pienomakotitaloja Kupittaan ja Ojarannan nk. ruotsalaistaloalueille.

Aiemmat asukkaat löysivät uudet kodit

Remontin alta poismuuttaville asukkaille tiedotettiin tulevasta perusparannuksesta yli puoli vuotta etukäteen marraskuussapidetyssä infotilaisuudessa. Kaikki perusparannuksen alta pois muuttaneet asukkaat löysivät uuden kodin. Heistä 70 prosenttia haki ja sai uuden kodin TVT:ltä ja muut löysivät asunnon muualta. TVT:n asuntoihin muuttaneille tarjottiin muuttokuljetus ja muuttolaatikot.

Museokeskuksen kuvassa Rauhankatu 14b sisäpihan rakennus Sereksen makeistehtaana.