TVT Logo
Havainnekuva Satamaportin uudisrakennuksista, joiden keskelle jää suojeltu kaareva tiilirakennus.

Satamaportissa säilyy sataman kulttuurihistoriaa

Vallihaudankadulle, lähelle Turun linnaa ja satamamaisemia rakentuu hyvää vauhtia uudiskohteemme, Satamaportti, jossa säilyy myös arvokas pala sataman kulttuurihistoriaa.

– Satamaportti eroaa hieman TVT:n normaalista asuntotuotannosta, jossa rakennuttamisprosessi alkaa usein kaavatyöllä. Tässä hankkeessa tontin aiemmat vuokralaiset olivat jo hakeneet rakennusluvan. Kohteeseen on silti saatu lisättyä TVT:lle ominaisia laatutekijöitä, kuten asukastila, kertoo projektipäällikkö Markus Asukas.

Satamaporttiin valmistuu kesällä 113 uutta valoisaa kotia: 53 yksiötä, 40 kaksiota, 17 kolmiota ja kolme neliötä. Isommissa perheasunnoissa on oma sauna. Osassa ensimmäisen kerroksen asunnoista on huomattavasti normaalia korkeampi huonekorkeus ja parvitilat. Asunnoista avautuu näkymiä eri suuntiin, mm. sataman laivoihin, Turun linnaan, Turun linnan makasiineille ja jokirannan vilskeeseen. Viihtyvyystekijöihin on panostettu sisäpihan koristelulla ja rappukäytävän taiteella.

Uuden keskellä suojeltua funkkistyyliä

Satamaportin kahden kolmikerroksisen uudisrakennuksen keskelle jää vanha, vuosina 1937–39 valmistunut kaareva tiilirakennus muistuttamaan satama-alueen historiasta. Tiilirakennuksen julkisivut edustavat rakennusajalle tyypillistä funkkistyyliä, ja ne on siksi suojeltu.
– Vanhan suojellun tiilirakennuksen säilyttäminen ja liittäminen uudisrakennukseen on ollut haaste työmaalle ja suunnittelijoille. Esimerkiksi vanhan teollisuusrakennuksen purkuvaiheessa on otettu säilöön runsaasti hyväkuntoisia tiiliä, joilla voidaan paikata rapistunutta suojeltua tiilirakennuksen julkisivua ja säilyttää sen ilme parhaalla mahdollisella tavalla, kuvailee Asukas.

Tontilla on myös tehty mittava pilaantuneen maan puhdistus, jolla on varmistettu tulevien asukkaiden terveellinen ja turvallinen asuminen.

Ilmakuva Satamaportin alueesta Turun linnalle ja saaristoon päin.

Kananmunapakkaamo ja Boren tullivarasto

Suojellun tiilirakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Ahonen, joka tunnetaan myös lukuisien ortodoksisten kirkkojen suunnittelijana. Rakennus tehtiin alun perin Vientikunta Munan (myöh. Munakunta) käyttöön.

Rakennuksessa on ollut mm. kanalatarvikkeiden tukkumyyntiä, kananmunien vastaanottoasema ja pakkaamo. Myöhemmin rakennus toimi Bore-yhtiön toimistona ja tullivarastona, joissa teräsovien ja kalteri-ikkunoiden takana säilytettiin tullaamatonta alkoholia, tupakkaa ja makeisia.

Jatkossa vanhan tiilirakennuksen sisäosat palvelevat asukkaiden pyörä-, varasto- ja yhteistiloina. Tiilirakennus myös rajaa talojen sisäpihalle suojaisan piha-alueen ja tarjoaa kadulle päin persoonallisen ilmeen.

Satamaportin asuntohaku on käynnistynyt 6.4.

Havainnekuva Satamaportin uudiskohteesta.