TVT Logo
Zanni ja Khaled Azizi.

Pienet teot vaikuttavat

Räntämäessä asuva Zanni Azizi säästää arjen pienillä teoilla energiaa. Hänen veljensä somevaikuttaja Khaled Azizi on yksi Arjen ilmastoteot -kampanjan kasvoista. Sisarukset kertovat, että oppi energiansäästöön on tullut jo lapsuudenkodista.

Rivitaloasunnossa huokuu kodikkuus ja seesteisyys. Pienistä jutuista huomaa, että asunnossa asuu arjen energiansäästäjä. Kattokruunuissa on energiansäästölamput ja esillä on kynttilöitä.
– Pidän kynttilöistä todella paljon. Niillä saa luotua tunnelmaa ja samalla säästää energiaa, sanoo Zanni Azizi. Hän on asunut Räntämäen kodissaan noin neljä vuotta.
– Tämä on rauhallinen alue. Naapurit ovat mukavia ja yhteisö on kiva, Zanni kehuu. Kodissa vierailee usein myös Zannin veli Khaled Azizi. Turkulaissisarukset ovat tuttuja myös suurelle yleisölle. Zanni on näyttänyt leipomistaitojaan Koko Suomi leipoo -ohjelmassa. Khaled taas työskentelee ravintolayrittäjänä ja somevaikuttajana. Myös Khaled asui TVT:n talossa ennen nykyistä kotiaan. Nyt hän on yksi TVT:n Arjen ilmastoteot -kampanjan kasvoista. – Koen, että on entistä tärkeämpää säästää energiaa ja tehdä pitkäkestoisia ja ekologisia valintoja. Siksi on mukava olla kampanjassa mukana ja esimerkkinä muille, Khaled kertoo. Sisaruksilla on vuokralaisuudesta hyviä kokemuksia. Erityisesti asumisen helppous on molempien mielestä TVT Asuntojen paras puoli. Ongelmatapauksissa voi soittaa huoltoyhtiölle, eikä tarvitse jäädä yksin murehtimaan. – He tekevät hyvää ja nopeaa työtä. Apu on aina saatavilla, Zanni summaa.

Zanni Azizi kaataa vettä vesipannusta.

Nopeat ruuat ja täydet pesukoneet

Zanni koettaa parhaansa mukaan säästää energiaa pienillä päivittäisillä teoilla. Arkisin hän tekee mahdollisimman helppoja ja nopeita ruokia. Kun ruuan valmistamiseen menee enimmillään puoli tuntia, säästyy sekä aikaa että vaivaa, mutta myös energiaa, sillä hella tai uuni on vähemmän aikaa päällä. Esimerkiksi kesäisin vihannesten ja juuresten höyryttäminen tai paistaminen uunissa on nopeaa. Proteiinin lähteeksi voi paistaa pannulla kanaa tai tofua.
– Aikaa menee kaikkeen tähän noin 20 minuuttia, Zanni arvioi. Ruuanlaittoon ei tarvitse käyttää energiaa joka päivä, kun tekee riittävän isoja määriä. – Teen yleensä parin päivän ruuat kerralla. Se on kätevää sekä arjen että energiansäästön kannalta, Zanni sanoo. Kun Zanni pesee pyykkiä tai astioita, koneet ovat aina täynnä. Tiskikoneella tiskaaminen on energiatehokkaampaa kuin käsin tiskaaminen. Zannin perheessä saatetaan odottaa kaksikin päivää, että tiskikone täyttyy kunnolla, ennen kuin se käynnistetään. Muutaman likaisen lautasen takia kone ei käy. Myös kodin lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Lämpötila on hyvä pitää noin 21 asteessa. – Jos varpaat palelevat, voi jalkaan vetää tossut tai villasukat, Zanni sanoo.

Zanni ja Khaled Azizi kahvipöydän ääressä.

Vesi uusiokäyttöön

Myös veden säästäminen on sisaruksille tärkeää. Monille suomalaisille on selvää, että vettä tulee hanasta ja se riittää, mutta kaikkialla maailmassa vesi ei ole itsestäänselvyys. Azizin sisarukset muuttivat Irakista Suomeen 1990-luvulla. Zanni muistaa edelleen, miten lapsuuden Irakissa vesi piti hakea kaivosta pitkän matkan takaa.
– En ikinä unohda sitä aikaa. Kaikkialla maailmassa ei tule kylmä ja kuuma vesi hanasta. Siksi sitä on oppinut arvostamaan. Vettä ei siis Zannin perheessä valuteta turhaan. Zanni suosii nopeita ja viileitä suihkuja. Hänen mielestään suihkussa ei tarvitse seistä puolta tuntia. – Viisi minuuttia riittää. Ja kylmä suihku virkistää, Zanni sanoo. – Jotkuthan jäävät suihkuun laulamaan, Khaled lisää. – Tai kuuntelemaan musiikkia. Siinä kadottaa ajantajun ja menee helposti pitkäkin aika huomaamatta, Zanni sanoo. Vettä voi myös käyttää useampaan kertaan. Zanni pesee vihannekset ja yrtit aina isossa kulhossa ja kastelee samalla vedellä puutarhan kasvit. Näin vesi ei mene ikinä hukkaan. Zanni on oppinut tavan äidiltään. – Lapsena pidin sitä kieltämättä outona. Vettähän tuli tarpeeksi hanasta. Mutta en silloin osannut ajatella, että vettäkin on hyvä säästää. Azizin sisarukset ovat molemmat sitä mieltä, että omat vanhemmat ovat opettaneet heille paljon energiansäästöstä. Khaled muistelee, miten he huomauttivat esimerkiksi teini-iässä pitkistä suihkuista. – Silloin en välittänyt ja ajattelin olevani itse oikeassa. Myöhemmin olen huomannut, että vanhemmat olivatkin monessa asiassa oikeassa. Lyhyempi suihku riittää, Khaled sanoo.

Esimerkin voimaa

Arjen teot energian säästämiseksi saattavat tuntua pieniltä. Zanni korostaa kuitenkin, että jokainen pystyy säästämään energiaa. Monista pienistä teoista tulee yhdessä suuria. Zanni kertoo säästävänsä energiaa ennen kaikkea ilmastonmuutoksen ja ympäristön vuoksi. Hän on aina ollut myös sitä mieltä, että omalla käytöksellään voi olla esimerkkinä muille. – Ja totta kai energian säästäminen näkyy myös lompakossa. Varsinkin nyt, kun sähkö kallistuu. Lopuksi Zannille tulee mieleen vielä yksi energiansäästövinkki.
– Se koskee suomalaisille rakasta kahvia! Kannattaa keittää koko määrä kerralla ja kaataa termoskannuun, niin ei tarvitse joka kerta keittää uutta. Pieni teko, mutta päivittäisenä näkyy varmasti energiankulutuksessa.

TEKSTI Laura Hallamaa KUVA Mika Okko *Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2022. *