TVT Logo
Ulla Auvinen istumassa kotipihallaan.

Muutto voi sujua kuin tanssi

Ulla Auvinen ehti asua Mäntymäen vanhoissa kerrostaloissa ison osan elämästään. Muutto sadan metrin päähän uuteen kotiin on ollut hänelle kuitenkin positiivinen asia.

Ulla Auvisen parvekkeelta näkyy suoraan isolle ruokakaupalle ja Kupittaan siirtolapuutarhaan. Valtavaksi kimpuksi ruukussa kasvanut basilikakin viihtyy valoisassa paikassa. Talon pihamaa on niin ikään hyvin hoidettu ja vehreä.

Vuonna 1996 rakennetusta talosta tuli Ulla Auvisen uusi koti toukokuussa 2020. Muutto oli ollut tiedossa jo useamman vuoden ajan, sillä TVT Asunnot piti asukkaita hyvin ajan tasalla Mäntymäen alueen suunnitelmista. Pääosin 1940-luvulla rakennetut talot tulivat tiensä päähän ja ne purettiin. – Jotkut pitkäaikaiset naapurini olivat sitä mieltä, että talot olisi pitänyt kunnostaa. Itse muutin kuitenkin ihan hyvillä mielin, vaikka ehdin asua niissä taloissa ensin äitini kanssa ja sitten itsekseni, yhteensä kolmisenkymmentä vuotta, Auvinen naurahtaa.

Ulla Auvinen uudessa kodissaan.

Arkinen liikkuminen helpottui

Nykyisessä kompaktissa 35-neliöisessä asunnossa on kaikki, mitä Auvinen tarvitsee, saunaa ja parveketta myöten. Tai ainakin melkein. Vanhasta asunnosta hän kaipaa lähinnä säilytystilaa, siellä sitä oli sekä kellari- että vinttivarastotilan verran. – Tässä on vain eteisen komerot, mutta eipähän keräänny turhaa tavaraa. Yritän karsia kaikesta turhasta ja itsekseni kun tässä olen, tila riittää ihan hyvin.

Muuton myötä myös arkinen liikkuminen helpottui, sillä nyt hoitoalalla keskustassa työskentelevä Auvinen pääsee työpaikalleen kahdella bussilla. Kauppa on aivan vieressä ja muutkin palvelut helposti saavutettavissa. Asunnon äänieristys toimii myös Auvisen mukaan paremmin kuin vanhassa kodissa. Ainoastaan asuinrakennuksen pihan kumpuileva maasto tuottaa talven liukkailla keleillä hankaluuksia. Viime kevättalvi oli erityisen haastava, kun lämpötila sahasi nollan molemmin puolin. – Mutta maaston muodolle nyt ei voi mitään. Tarvitaan vain runsasta hiekoitusta, Auvinen pohtii.

Ulla Auvinen kotipihallaan.

Asukkaiden toiveita kuunneltiin

Auvinen on tyytyväinen TVT Asuntojen tapaan toimia muuttoon liittyvissä asioissa: asioista tiedotettiin kattavasti hyvissä ajoin ja uusi vuokrasopimus hoidettiin sukkelasti. TVT hoiti muuttolaatikot ja tavaroiden kuljetuksen niin ikään nopealla aikataululla.

Asukkaita myös kuunneltiin tulevien asuinpaikkojen toiveiden suhteen. Auvinen pitää vuosien aikana ystäviksi tulleiden vanhojennaapureidensa kanssa edelleen yhteyttä. Monet asuvat nytkin lähialueilla. –Todella mukavaa, että muuton myötä on ollut mahdollisuus jäädä samalle puolen kaupunkia asumaan, jos niin on toivonut, eikä ole tarvinnut laittaa koko elämää uusiksi.

TEKSTI Heidi Horila KUVAT Mika Okko Artikkeli on julkaistu Kotimme-lehdessä 2/2022.