TVT Logo
Sanna Laitila koiransa kanssa.

Asukastoiminta

TVT:n asukasneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan Sanna Laitilan ja viime keväänä puheenjohtajaksi valitun OIavi Mäkisen haastattelut.

Sanna Laitila lähti asukastoimintaan mukaan hiekkalaatikon reunalta äitiporukasta

Kun Sanna Laitila ryhtyi asukasneuvoston puheenjohtajaksi 28-vuotiaana, oli naisia vaikuttamistoiminnassa vähän. Laitila ajatteli, että kyllä pari vuotta menee. Meni kaksikymmentäkaksi.

Lauste. Kohmo. Hirvensalo. Harittu. Pääskyvuori. Ne ovat TVT:n asukasneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtaja Sanna Laitilan asuinpaikkoja Turussa. Koteja. – Olen tottunut muuttamaan, on ollut erilaisia elämäntilanteita. Parhaimmillaan lapsia oli seitsemän, ja yksinhuoltaja olen ollut kahdeksantoista vuotta. Asuminen on joustanut, se on ollut tärkeää.

Laitila on alun perin pohjoisen naisia, Kemistä. Turkuun hän muutti 1996, Liedosta neljän pienen lapsen kanssa. Asukasneuvostokin löytyi oikeastaan juuri lasten asioiden kautta. Perheen ensimmäinen koti oli tuliterässä rivitalossa Kohmosta, mutta luvattua koulua ei näkynytkään. – Kysyin äitiporukassa hiekkalaatikolla, olivatko muut löytäneet koulun. Eihän sitä ollut. Siitä kaikki alkoi, hän sanoo. Koulusta tuli Laitilan ensimmäinen koetinkivi. – Päättäjät ehdottivat, että lapset kulkisivat metsän läpi Varissuolle. Sanoin, että kulkisitko itse.

Vihdoin Hannunniittuun rakennettiin lisäkoulurakennus. Kun Laitila aloitti asukasneuvostossa, hän oli 28-vuotias. Lapset kulkivat kokouksissa mukana. – En heti tiennyt, mihin sormeni sotkin. Ajattelin, että kyllä tässä pari vuotta menee. Olin nuori ja nainen. Asukasdemokratian maailma oli kovin miehinen, ja sain monesti kuulla tytöttelyä, hän kertoo. Kännykkää tai sähköpostia ei ollut. Laitila kirjoitti kokouskutsuihin osoitteet käsin ja nuoli postimerkit, viisikymmentä. Mäntymäen taloista alettiin puhua. Parista vuodesta kasvoi kaksikymmentäkaksi. Laitila luki itsensä isännöitsijäksi, meni hallitukseen ja toimi myöhemmin myös asuntoministeriön erityisavustajana.

Moni asia on mennyt eteenpäin. Tytöttelykin on loppunut. Edelleen Laitila ajattelee, että on tärkeää uskaltaa sanoa. – Olen kannustanut ihmisiä hakemaan palveluita. Jos asiaa ei tuo esille, ei sitä kukaan tule tarjoamaan. On voimaannuttavaa, kun joku kuuntelee ja saa asioille selityksen, hän sanoo. Laitilalle asukasdemokratia on yhteistyötä, alueiden kehittämistä, isojakin asioita. On istuttu pitkään ja oltu eri mieltäkin, mutta aina voitu keskustella. Laitilasta on tullut se, jolle soitetaan, kun on hätä tai onni.

Viime vuonna Laitila täytti viisikymmentä, otti opintovapaata ja lähti opiskelemaan. Kuusi hänen lapsistaan on jo aikuisia. Mäntymäen talotkin alkavat valmistua. – Niistä tuli vähän symboli. Ajattelen, että yksi elämäntyö on tehty, kun talotkin ovat pystyssä.

TEKSTI Leena-Kaisa Laakso

Sanna Laitila ulkoilemassa koiransa kanssa.

Olavi Mäkisellä on rohkeutta ilmaista mielipiteensä

TVT Asuntojen asukasneuvoston puheenjohtajaksi viime keväänä valittu OIavi Mäkinen pitää tehtävässään tärkeimpänä asukkaiden kuuntelemista. Virallisesti eläkepäiviään viettävä Olavi Mäkinen on kaikkea muuta kuin joutilas.

TVT Asuntojen vuokralaisena Mäkinen on ollut 25 vuotta, mutta asukasdemokratiatoimintaan veri on vetänyt jo aina 70-luvulta lähtien. Varapuheenjohtajan paikalta viime keväänä TVT Asuntojen asukasneuvoston puheenjohtajaksi äänestetty Mäkinen ottaa tehtävänsä tosissaan. – Vielä äskettäin kun ei saanut järjestää yhteisiä kokoontumisia, kiertelin yhdessä nykyisen varapuheenjohtajan kanssa ihmisten luona eri TVT:n asumisyksiköissä, ja jututimme heitä monenlaisista asumiseen liittyvistä asioista.

Mäkisen mielestä puheenjohtajan tärkein tehtävä, paitsi kokousten vetäminen kunnialla, onkin asukkaiden huolten ja toiveiden kuunteleminen. Häntä mietityttää silti asukkaiden innottomuus osallistua asukastoimintaan. Osallistuminen yhteisiin asioihin parantaa kaikkien asumismukavuutta ja edesauttaa kestävää asumista ja kiinteistöjenkin ikää. Se on myös asukkaiden oikeus.

– Se, että pidetään silmät auki, keskustellaan naapureiden kanssa ja viestitään yhtiön suuntaan kiinteistön asioista, on yhtä lailla meidän kaikkien tehtävä. Siihenhän asukasdemokratian idea perustuu.

Mäkisellä on työtä edessään, sillä nyt kokoontumisrajoitusten jälkeen olisi taas saatava ihmisiä asukastoimintaan mukaan. Asukasneuvoston valiokunta koostuu iäkkäistä ihmisistä, ja mukaan kaivattaisiin nuorempaakin väkeä. Portsan alueella asuva Mäkinen aikookin koota alueen asukkaita yhteen esimerkiksi pihagrillailun merkeissä.

Asukkaan vastuulla on hoitaa huoneistoa huolellisesti. Mäkinen rohkaiseekin asukkaita ilmoittamaan TVT:lle korjaustarpeista. Vikailmoitukset voi tehdä joko vikailmoituslomakkeella tai omilla asukassivuillaan.

– Mitä muuta kautta isännöitsijä esimerkiksi korjausta vaativista kohdista saisi tietoa? Ei ole myöskään hölmöjä kysymyksiä, vaan pieneltäkin tuntuvat asiat voivat olla oleellisia.

Aluetoimikuntien puheenjohtajien tapaamiset ovat Mäkisen mukaan niin ikään tärkeitä, sillä niissä voidaan jakaa eri alueiden kesken vertaistukea ja vinkkejä. Heidän kauttaan tietoa menee myös eteenpäin isännöintiin. – Asukasneuvostossa sekä aluetoimikunnissa toimivat asukastoimikuntien puheenjohtajat, varapuheenjohtajat sekä luottamushenkilöt. Asukastoimintaan kannattaa tulla rohkeasti mukaan mukaan, Mäkinen kutsuu.

TEKSTI Heidi Horila

Olavi Mäkinen asuntokohteensa pihalla.

KUVAT Mika Okko